Deţinută în mare măsură de Primăria Oradea, clădirea din Piaţa Unirii nr. 7 arată jalnic, fiind acoperită la etaj cu plasă. Este, de departe, singura clădire care strică în mod evident fazonul Pieţei proaspăt redesenată şi reabilitată şi cam singura pentru care, în mod paradoxal, nu există încă un plan de reabilitare anunţat de Primărie. Cumva în contradicţie cu politica municipală foarte activă pe partea de restaurări imobiliare, şi cu atât mai mult cu cât este amplasată în Piaţa Unirii, tocmai această clădire nu e prioritară pentru administraţia locală. O spune chiar primarul Bolojan: „Acum, prioritare pentru noi sunt străzile Republicii – pietonal, Vasile Alecsandri, Piaţa Ferdinand. Nu mai avem capacitatea de a ne dispersa eforturile, dar în mod cert ajunge rândul şi pentru zona respectivă”, ne asigură edilul-şef al Oradiei.
Reabilitare vs demolare
Însă primarul admite în mod implicit că, de fapt, clădirea respectivă are o altă problemă: fiind pe colţ, o parte din imobil este situată pe strada Avram Iancu – acolo unde Primăria s-ar apuca de demolări în următorii ani! Prin urmare, nu ar reface acum ceva ce peste câţiva ani ar demola. „În anii viitori aceste chestiuni vor fi dezbătute şi va fi luată o decizie”, declară Bolojan într-un stil ce nu i se potriveşte. Adică unul în care nu se arată deloc grăbit să găsească o soluţie pentru clădirea din Piaţa Unirii nr. 7, în condiţiile în care Primăria sa anunţă în continuare reabilitări pe bandă rulantă, chiar în proximitate. Mai mult, de la tribuna PNL, Bolojan însuşi cere Consiliului Judeţean să-şi refacă imobilele degradate din Centrul Istoric.
În Planul Urbanistic General (PUG) al Oradiei, pentru str. Avram Iancu se propune reprofilarea străzii. Chiar dacă acum nuanţează oportunitatea acestei soluţii, promiţând dezbateri publice, tot primarul Bolojan este cel care, în 2016, a indus în spaţiul public ideea demolării faţadelor clădirilor situate pe partea dreaptă, în direcţia de circulaţie dinspre Piaţa Unirii spre Universitate.
Motivul invocat: pietonalizarea parţială a străzii, prin lărgirea trotuarelor. Însă, dincolo de costurile substanţiale ce ar greva bugetul local pentru despăgubirea expropriaţilor, pe această stradă există şi un momument istoric de secol XVIII – „Casa turcească”, cea mai veche clădire din Oradea aflată încă pe locul său. Clădirea nu arată deloc bine azi, însă are scări în spirală, bolţi, arcade și pivniţe pe mai multe niveluri. Aspect important: pentru demolarea faţadei acestui monument istoric, Primăria Oradea are nevoie de avizul Ministerului Culturii. Aviz pe care, în mod curios, Primăria nu l-a primit nici măcar pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Parcul Olosig!
Trotuare lărgite simplu
Plecând de la premisa nevoii de pietonalizare parţială a străzii, avansată tocmai de Primărie pentru a justifica demolarea faţadelor, recent, propuneam lărgirea trotuarelor de pe strada Avram Iancu, fără demolări, prin articolul „Trotuarele de pe str. Avram Iancu pot fi lărgite fără demolări”. Soluţia avansată are în vedere respectarea celor două benzi de circulaţie. Propunerea pleca de la constatarea unei realităţi: aceea că benzile de circulaţie de pe strada A. Iancu sunt foarte largi, permiţând extinderea trotuarelor pe lăţime, în mod natural, pentru fluxul pietonal Centru – Universitate. Foarte important, fără deranj major, cu costuri nesemnificative şi într-o perioadă de timp ce poate fi foarte scurtă.
Idei bune doar la PMO?
În ciuda faptului că, într-o discuţie purtată recent, primarul Ilie Bolojan nu s-a arătat realmente interesat de idee, în cele din urmă acesta a promis – ce-i drept, doar cu jumătate de gură – că soluţia ar putea fi studiată „de către specialişti”. Rămâne de văzut care sunt acei specialişti, dacă în realitate Primăria Oradea este dispusă să studieze propuneri venite din spaţiul public şi să conlucreze cu Poliţia pentru reconfigurarea spaţiului carosabil şi a celui pietonal. Deoarece, aşa cum se arată în noul PUG al municipiului, se cer soluţii viabile şi uşor de transpus în practică, pentru ca circulaţia pietonală să se desfăşoare în condiţii optime atât pe strada Avram Iancu, cât şi pe alte străzi din zona centrală. Mai ales că din toamnă începe şcoala. Atât la Universitatea din Oradea, cât şi la Liceul Teoretic Aurel Lazăr. Şi, nu-i aşa?, Oradea se doreşte a fi un oraş din ce în ce mai prietenos cu studenţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!