Primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş au invitat mass-media într-un tur al Băilor Felix şi 1 Mai, pentru a-şi evidenţia planurile de viitor, dacă referendumul de duminică, de unificare a Oradiei cu Sînmartinul, va trece.
În ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, Bolojan a anunţat modernizarea acestuia în anii următori, dar şi a pădurilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai, astfel încât acestea să fie atractive turiştilor, în concepţia edilului de Oradea.
„Vrem să creăm condiţii de staţiune internaţională în Băile Felix şi Băile 1 Mai. Trebuie să punem în valoare pădurile pe care le avem în această zonă, în sensul de a fi amenajate ca păduri de recreere, atât pentru turişti, cât şi pentru localnici, în aşa fel încât cât mai mulţi dintre turişti, dar şi dintre localnici să vină se se recreeze în aceste păduri a căror suprafaţă este de aprox. 340 de hectare, cumulat”, spune Bolojan, care ar vrea să transforme cele două păduri în „zone de recreere”. Primarul: „La intrarea în fiecare pădure trebuie amenajată o zonă de primire, după modelul care există în toate ţările occidentare unde se practică un astfel de turism de recreere atât local cât şi pentru turiştii care vin. Trebuie spaţii de parcare, zone de picnic unde trebuie amenajate vetre de foc, terenuri de sport, toalete, containere pentru gunoi şi trebuie asigurate în aceste păduri alei pentru vizitatori, asfalt pentru toate tipurile, alei de călărie. Aceste amenajări vor fi făcute fără să se taie niciun arbore şi după planuri realizate în anii anteriori”, promite Ilie Bolojan.
Drum asfaltat prin pădure?
Promisiunea „verde” a acestuia se bate, însă, cap în cap, cu o altă idee lansată de primar tocmai de pe pista de alergare din pădurea Felix, botezată informal „Gabriela Szabo” – după numele atletei campioane olimpice care se antrena în Băile Felix. Informând despre planurile Primăriei, de amenajare a unui drum şi a unei piste de biciclete pe ruta Oradea – Cihei – Cordău, ce ocoleşte Felix-ul, răspunzând unei întrebări, Ilie Bolojan a arătat că are în vedere posibilitatea construcţiei unui drum de legătură între staţiune şi ruta Oradea – Cihei – Cordău. Cum şi unde? Tocmai prin pădure, ar fi varianta lansată miercuri de primarul Oradiei! Astfel, pădurea ce ar urma să fie amenajată pentru turiştii avizi de plimbări, alergări, picnicuri şi distracţii în „parcul de aventură” din pădure, ar putea fi străpunsă şi de un drum asfaltat, menit a face legătura între viitorea şosea şi centrul staţiunii. Întrebat, în aceste condiţii, ce se întâmplă cu pista de alergare, dacă aceasta stă în calea planurilor rutiere de străpungere a pădurii, primarul Bolojan a admis că pista de alergare s-ar putea intersecta cu viitorul drum asfaltat, dar montarea unor „poliţişti culcaţi” ar putea reprezenta o eventuală rezolvare a “intersecţiei”! Aşadar, pista străpunsă „la pachet” cu pădurea. Încredinţat, ulterior, de către redactorul JB că asemenea planuri rutiere prin pădurea Felix ar fi cel puţin păguboase pentru revitalizarea turismului în Băi, aducând doar poluare în pădure, primarul Ilie Bolojan a ţinut să nuanţeze, dându-şi seama de impactul celor transmise cu doar câteva ore mai devreme.
„Este doar o variantă. Proiectul de amenajare a pădurii va fi coordonat de către doamna Smit. Tot ce se va proiecta, dacă trece referendumul, va fi dezbătut public”, a dat înapoi Bolojan, chiar dacă a admis că proiectările rutiere ţin de Primărie, nefiind apanajul cadrului universitar orădean Smit Ildico, cea care are o lucrare publicată tocmai pe tema pădurii din Băile Felix.
„Bate câmpii”
Planurile lui Bolojan nu sunt, însă, îmbrăţişate de către Direcţia Silvică – Romsilva Bihor, cea care administrează pădurea din Băile Felix. „Din păcate, bate câmpii. Nu există cadrul legislativ. Fondul forestier este fond forestier, este în extravilan. Ce-ar fi să facem şi din pădura Felix o piaţă imobiliară? Rolul pădurii, dat de amenajamentul silvic, este de a proteja staţiunea. Are rol de conservare. Nu ca cineva să se plimbe cu bicicleta. Din păcate, unii pun carul în faţa boilor. Nu a vorbit nimeni cu noi. Din punct de vedere legal, ceea ce dânsul afirmă, nu se susţine. Nu are cum. Doar Ministerul, autoritatea publică poate decide altfel”, este mesajul lui Adrian Florescu, şeful Direcţiei Silvice, în legătură cu planurile Primăriei cu pădurea din Felix.
Revigorează lacul secat?
Primarul Oradiei încearcă să-i aducă pe orădeni la vot, spunând că are în plan să aducă în Băile Felix şi Băile 1 Mai o „curăţenie exemplară, piste pietonale şi de biciclete, aliniamente de arbori de-a lungul tuturor străzilor, iar zonele aflate în administrarea unor companii private, cum este SC Turism Felix sau cum este Muzeul Ţării Crişurilor, să fie deschise publicului şi să fie amenajate în parteneriate. Dacă nu, pe cheltuiala municipiului Oradea”. Bolojan avansează ideea regenerării şi a lacului cu nuferi „Ochiul mare” din Băile 1 Mai şi să-l redeschidă publicului, chiar dacă acesta este menţinut azi în viaţă doar pe cale artificială, dintr-un foraj deţinut de SC Turism Felix. Primarul de Sînmartin a răspuns în locul lui Bolojan cum va aduce din nou apa termală în lac: „Avem un foraj de cercetare, făcut de ANRM şi de acolo se va şi alimenta, în cazul în care nu va fi (apă – n.r.). Dar după cum sunt studiile, nivelul apei este la 2,7 m faţă de sol. S-ar putea face o decolmatare. Cu forajul existent, supravieţuieşte. Potrivit ANRM, există şi varianta ca permanent să se extragă apa din lac, ca să se cureţe apa. Sunt nuferi, acum, în lac”, ne-a încredinţat primarul Popuş. Lacul nu s-a putut vizita miercuri, poarta fiind închisă cu lacăt de către custodele Muzeul Ţării Crişurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!