Fiscul bihorean cu un ochi plânge cu un ochi râde. Plânge când se gândeşte la cele 24 de firme care vor trece sub administrarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) de la Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2011.
„Este o durere pentru noi plecarea acestor firme la Bucureşti. Împreună, aduceau lunar peste 15 milioane de lei, 10% din încasările realizate. Nu ştiu cum vom face faţă”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene. Mai ales că în luna ianuarie 2011, Finanţele bihorene aveau de rambursat TVA în valoarea de 27 milioane de lei. Mult mai mult decât în ianuarie 2010, când au rambursat TVA în valoare de 12 milioane de lei.
Dacă aceste firme ar fi rămas sub administrarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, încasările pe luna ianuarie ar fi fost mai mari ca în ianuarie 2010.
Râde când se gândeşte la ideea că şi în Uniunea Europeană este aceeaşi procedură şi la gândul că, totuşi, zece firme din categoria marilor contribuabili se reîntorc înapoi în Bihor. Una dintre acestea Leonardo, este chiar un exemplu fericit, după cum a precizat Ioan Mihaiu.
Leonardo a intrat în insolvenţă la sfârşitul anul 2009. Drept consecinţă, nu mai este administrată de DGAMC, ci de DGFP Bihor. Datoriile firmei către Fisc se ridicau la 50 de milioane de lei. Prin reorganizare, datoria a fost diminuată la 20 milioane de lei. Dacă firma intra în faliment, Fiscul nu recupera mare lucru. Aşa, de la data intrării în insolvenţă, Leonardo a plătit Finanţelor bihorene 26 de milioane de lei, iar cei 2.100 de angajaţi nu au rămas pe drumuri.
Cine pleacă? Cine vine?
Începând din acest an, s-au modificat şi criteriile conform cărora firmele trec sub administraţia DGAMC. Dintre firmele care pleacă sub administrarea Bucureştiului amintim: Compania de Apă, OTL, DM Macarale, Jysk, Plastor, SC Turism Felix, Nutrientul, Hannil Electronics. Au revenit înapoi, printre altele, Anvelo Center, Asus SRL, Cemtrade, Interoil, Scandik Distileries, Rieni Drinks, Plaza Invest, multe dintre acestea fiind istorie.
În prezent sunt administrate de către DGAMC 48 de societăţi bihorene şi 494 de sedii secundare ale marilor contribuabili.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!