Spitalele administrate de Primăria Oradea ar urma să intre într-o nouă etapă de centralizare-unificare, Municipalul și Județeanul urmând să devină o unică entitate administrativă. Primăria a obținut acordul Ministerului Sănătății, necesar pentru această unificare și pornește demersurile cu o hotărâre de consilu local care se află pe ordinea ședinței ordinare de marți.
[eadvert]
Primarul Florin Birta a detaliat utilitatea unificării, citind, în conferință de presă, argumentele care susțin această mișcare administrativă.
El a spus că „experineța ultimului an, în care am trecut prin pandmeie, ne-a arătat că o conducere unitară a sistemului de sănătate din Oradea și Bihor oferă o mai mare eficiență și poate aduce rezultate mult mai bune”.
El a mers înapoi în istoria spitalelor orădene, de la preluarea acestora de la stat la Primărie, comentând că „descentralizarea a însemnat reformă” iar rolul principal a revenit consiliului local, dat fiind că Primăria Municipiului Oradea este unica „instituție care are în coordonare și spital muncipal și spital județean”.
Cu ani în urmă, a citit el, unificarea spitalelor de neurolorie, a Maternității și psihiatria a avut ca rezultat o mai bună funcționare a acestora. „La fel ne dorim și acum, să creștem calitatea serviciilor spitalicești”, e concluzia sa. A argumentat, apoi, că e rost de economii prin unificarea serviciilor administrative, juridice, contabile, de achiziție de medicamente, sau accesarea de finanțări.
Mai mulți bani de la CAS
Birta a mai spus că unificarea va schimba încadrarea spitalului iar sumele repartizate de la CAS ar urma să crească. În prezent, ambele spitale ale Primăriei sunt de categoria a II-a, ceea ce înseamnă alocări per pacient de 1600 lei – în cazul Județeanului, plus indicele e complexitate medicală a serviciului respectiv 1550 lei plus indicele de complexitate medicală, la Municipal. După fuziune, repartizarea de la CAS per pacient ar crește la 1800 lei, adică un plus de „peste 2 milioane euro pe an pentru finanțarea spitalului nostru”.
Primarul a mai spus că „anul viitor, cel târziu vom începe ambulatoriul integrat de la Județean” și noul spital de boli infecțioase.
Acord de la Ministerul Sănătății
Birta a mai spus că „pentru a duce la bun sfârșit fuziunea este nevoie de acordulul Ministerului Sănătății iar ministrul Ioana Mihăilă ne-a confirmat că susține această hotărâre și ne va da tot sprijinul”.
Noua unitate ar urma să fie funcțională începând cu 1 septembrie, dată după care se va trece la desemnarea unui manager interimar. Ulterior, se va organiza concurs pentru ocuparea postului de manager, a precizat Birta.
Invitat să comenteze informația conform căreia dr Carp, care a condus Județeanul, ar fi interesat de acest post, primarul a spus doar că „eu știu că dl. Carp e senator” și că „nu am discutat despre cine va fi manager la noua unitate spitalicească”.
De asemenea, chestionat despre inițiatorul ideii și despre alegerea acestui moment, Florin Birta nu a dat un răspuns clar. A spus doar că „ideea a fost exprimată mai demult, de prin 2014” dar că demersul „nu s-a mai dus la bun sfârșit”, fără a preciza motive. „E important să beneficiem de susținerea acestui proiect din partea Ministerului Sănătății”, a mai spus el, acceptând în același timp, că nici până acum Primăria nu a întâmpinat vreun obstacol din partea autorităților centrale pe acest subiect.
Trimite articolul
XDistrugerea orasului trebuie sa fie completa
-
Distrugere totala. Acuma distrug oameni, toti la cimitir. Ce spital?
In loc sa se gandeasca primaria cum sa faca bani atragand firme puternice, cresterea nivelului de educatie prin universitate, ca toate firmele mari ne ocoloesc. Ei taie de peste tot ca sa faca economie, asta e frectie la un picior de lemn pe langa banii care vin de la firmele mari, din impozitele pe salarii mari, pe atragerea de populatie. Ei le au pe ale lor taiem de peste tot ca sa facem un pod, care aduce profit zero.
Nu sunt convins ca rezultatul va fi unul benefic. Poate ca se vor reduce niste costuri dar centralizarea excesiva – s-a vazut unde duce in regimul comunist – si indepartarea, fizica si de perceptie a problemelor pe fiecare unitate de “conducerea centrala” poate fi periculoasa ! Si sub raportul “viziunii”, si sub cel al indrumarii de specialitate si a controlului .
Si cateva probleme :
– ce se intampla cu “Spitalul Vechi” ? Aveti vre-o idee, un plan, o optiune ? V-ati consultat cu specialisti din medicina, urbanism, istorie locala ?
– spitalele raman ultima optiune pentru Sanatatea Publica. Cum facem deci cu cabinetele medicilor de familie – sprijin, dotare, indrumare, control – si mai ales cu ambulatoriul de specialitate, in mare suferinta la Oradea. Din patru policlinici mari si bine dotate – la nivelul de-atunci – la 1990 am ajuns la o caricatura de policlinica de adulti, intr-un local inghesuit si impropriu ! Pletora de cabinete medicale particulare aparute , cu un orar restrans in general, nu asigura la ora actuala in Oradea asistenta medicala ambulatorie de specialitate !!! Si persoanele cu posibilitati materiale limitate, ma refer la pensionari in primul rand, sufera !
Unificam spitalele la cimitir. Multumim din inima comunistiilor liberali.
Puneți pariu ca director v-a fi nea Ghiță Carp?
Domn primar Birta, sper că nu lăsați pe dinafară clanul de doctori B. ,, noii veniți în PNL, foști admiratori și pupători de moaște PSD…trebuie să mănâncă și gura lor ceva, o funcție publică, un studiu clinic pe bani buni, un post pentru tineretul studios al famigliei la fmf sau la instituția condusă de omnicapabila consiliera PNL, zisă baba saltareata,, deh, e momentul lor acum,. Oricum spitalul municipal este manageriat catastrofal dpv medical, hai să ascundem sub preș mizeria, soluția, unificarea, partidul e în toate.
Din doua, una:
fie Oradea ramane fara spital, fie Bihorul ramane fara spital.
caci daca se vor unifica, va fi fie mega-spitalul judetean sau ultra-spitalul municipal.
Oricum, va fi ceva nou: primul judet in care orasul resedinta de judet ramane fara institutie medicala in subordine.
Spălare de bani, fuga cuiva după functie, …manager, fabrica de facut morti, protocoale ucigase,asta se vrea, distrugere.Cred că d-l dr Curteanu Gavril , se învărte în mormant.