„Ne dorim să aducem o atmosferă medievală, prin corturi amenajate ca pe vremuri, prin prezentarea de armament din acea epocă. Copiii vor putea încerca unelte din acele vremuri. Să se familiarizeze cu acea epocă”, declară Zatyko Gyula, reprezentantul organizatorului Asociația Sf. Ladislau. Zatyko este și consilier la cabinetul primarului Ilie Bolojan.
Zilele Sf. Ladislau vor fi organizate în 18 – 24 iunie, adică săptămâna viitoare, în Șanțul și în incinta Cetății Oradea. Bugetul manifestărilor este de circa 100.000 de euro, din care 50.000 de lei au fost alocați deja de către Primăria Oradea, se așteaptă alți 30.000 de lei de la Consiliul Județean, iar diferența, adică grosul finanțării, vine de la Guvernul ungar, prin Fondul Bethlen Gabor și prin Fondul Cultural Național Maghiar.
Organizatorii pun la dispoziție un site în limba română (www.zilelesfantuluiladislau.ro) și o pagină de Facebook în limba română, subliniind că țin la bilingvismul festivalului.
Cei ce vor dori, își vor putea achiziționa brățări roz sau verzi (20, respectiv 10 lei) în chip de donație, putând câștiga televizoare sau un weekend de relaxare la Gyula.
La concurență cu Mondialul
Anul trecut a consemnat o participare-record, de peste 60.000 de oameni. Anul acesta, organizatorii mizează pe 40 – 60.000 de participanți la cele șapte zile de festival. „Ca un punct slab, credem că mulți vor fi ținuți acasă de Campionatul Mondial”, anticipează Zatyko. Cu toate acestea, vor fi amenajate corturi în Cetate, cu televizoare unde vor putea fi urmărite meciurile, de vineri până duminică. Cupa Mondială la fotbal debutează mâine, 14 iunie, la Moscova.
Capete de afiș la cântări
La capitolul concerte, capete de afiș vor fi, de la ora 21:00, următorii artiști: Magna Cum Laude (vineri), Ruzsa Magdolna (sâmbătă) și Fenyo Miklos (duminică), cel care a adus rock-n-roll-ul în Ungaria, în anii 70. Pe scenă își vor mai face apariția formația 100 Folk Celsius, trupa celor de la Szigligeti Szinhaz și Andy Roll (Dutka Andras).
Zilele Sf. Ladislau propun și alte programe. „Două programe ce se vor baza pe relația om – cal. Sâmbătă, 23 și duminică, 24 iunie se vor prezenta niște actori pe cai, cascadori. Vor fi elemente de cascadorie și de luptă pe cai. Vin din orașul Gyor, de asemenea un oraș al Sf. Ladislau”, anunță Zatyko.
De asemenea, duminică, 24 iunie, începând cu ora 11:00, va debuta concursul de atelaje, pe care organizatorii vor să îl înrădăcineze și în Oradea. Se anunță concurenți din Bihor și din Ungaria.
Nu vor lipsi concursul de gastronomie tipic ungurească și nici 60 de meșteri populari, aduși de aiurea la Zilele Sf. Ladislau.
Panseluțe în locul tiselor
Csomortanyi Istvan anunță o inițiativă de înfrumusețare a orașului, prin plantarea de panseluțe și alte flori de sezon în fața Teatrului, de acolo de unde s-au scos tisele. „Chiar în aceste luni dinaintea lucrărilor de reabilitare a Pieței Ferdinand, vrem să vedem acolo flori, în locul unui spațiu pustiu.
Vor fi 300 de flori aduse în ghiveci. Cine vrea să participe, este așteptat cu drag. Avem și un sprijin din partea Primăriei. Dânșii vor pregăti și vor asigura udarea florilor. Acțiunea va avea loc duminică, 17 iunie, începând cu ora 17:00”, anunță Csomortanyi.
Pelerinaj pe la morminte
Organizatorul Farkas Laszlo anunță că vineri, 22 iunie, începând cu ora 17:00, va începe un periplu în Cimitirul Rullikowski, la mormintele unor personalități ce au trăit odinioară în Oradea: dr. Grof Laszlo – actor și regizor; Gulacsi Albert – bonvivant de operetă, membru al trupei Alhambra din București; Botezatu Cornel – stabilit în Oradea, patron al restaurantelor Oituz, respectiv Majestic (pe pietonală); dr. Kecsekemeti – rabinul-șef al Comunității Neologice; Moszkovits Mor – deținătorul palatului din Piața Unirii, colț cu Alecsandri; Deutsch K. Ignac – proprietarul Fabricii de sticlă de la Pădurea Neagră, al magazinului din Oradea și al clădirii de pe strada V. Alecsandri, unde a funcționat cândva magazinul Gulliver. „Un om foarte bogat, care a ajutat chestiunile umanitare”, relevă Farkas, spunând același lucru și despre protectorul lui Ady Endre în Oradea – avocatul Denes Sandor.
Bustul lui Rhedey
Luni, 18 iunie, începând cu ora 16:30, va avea loc dezvelirea bustului contelui Rhedey Lajos, cel care a donat terenul pe care se află azi Parcul Bălcescu, dar și Grădina Zoologică. Sculptorul Deak Arpad din Oradea a realizat bustul, ce a costa circa 5.000 de euro, la comanda Asociației Civice Maghiare, finanțată de Ministerul Culturii din Ungaria. „2 – 3 ani am fost frânați de București, până am primit avizul comisiei de specialitate a Ministerului Culturii”, precizează Csomortanyi Istvan.
Zilele Sf. Ladislau vor organiza și în acest an întâlnirea orădenilor plecați în străinătate, sâmbătă, 23 iunie, ora 11:00, în clădirea E. Printre invitații organizatorilor va fi și artistul A.G. Weinberger. „Unii își programează concediul să cadă exact în această perioadă, mai ales cei de peste Ocean. E o plăcere să te mai întâlnești din când în când”, precizează Zatyko.
Zilele Sf. Ladislau mai înseamnă și un minicampionat de fotbal, găzduit la Paleu, un tur de biciclete pe relația Oradea – Biharkeresztes și ore matinale de gimnastică, pentru amatorii de mișcare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!