Trendul celui mai mare și al celui mai mic câștig salarial din România se păstrează. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), cel mai mare câștig salarial mediu net în luna februarie a fost înregistrat în domeniul tehnologiei informației – 9.093 de lei, urmat de domeniul informațiilor și comunicațiilor – 7.721 de lei și cel al activităților de editare – 7.600 de lei. Urmează domeniul fabricării produselor din tutun – 7.092 de lei și cel al fabricării produselor de cocserieși a produselor obținute din fabricarea țițeiului – 6.922 de lei.
[eadvert]
La polul opus, cel mai mic salariu a fost înregistrat în HoReCa – 2016 lei, urmat de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.098 de lei, fabricarea mobilei – 2.480 de lei, tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei – 2.507 lei și prelucrarea lemnului, a produselor din lemn și plută – 2.544 de lei.
Salarii mai mari
Potrivit INS, în luna februarie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.059 de lei, cu 28 lei (+0,5%) mai mare decât în luna ianuarie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 3.721 de lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă, cu 23 lei (+0,6%).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 10,6%. Indicele câştigului salarial real a fost 101,9% ȋn luna februarie 2022 față de luna februarie 2021.
În luna februarie 2022, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar și de reluarea activităţii anumitor agenţi economici, de realizările de producţie ori încasările mai mari.
Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 30,6% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,6% ȋn fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 7% și 10% ȋn activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, tranzacţii imobiliare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 1,5% și 4,5% ȋn activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi de servicii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, industria metalurgică, tăbăcirea şi finisarea pieilor, alte activităţi extractive.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 9,1% ȋn extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% ȋn telecomunicaţii; între 5,0% și 7% ȋn depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 1,5% și 3,5% ȋn fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.
Trimite articolul
Xhaha ha la horeca? si ciubucul? ca vb de inca un salar sau si mai bine din bacsis