Consiliul Județean a votat, vineri, primul proiect de buget propus de echipa lui Ilie Bolojan, cu unanimitate de voturi. Bugetul consolidat al județului mizează pe 553,7 milioane lei ca venituri și 588,6 milioane la cheltuieli. Excedentul aferent bugetului local este de 32 milioane lei, iar cel aferent instituțiilor finanțate din bugetul propriu de 2,7 milioane lei. Deficitul de 32,13 milioane lei va fi finanțat din excedentul anului 2020 și este destinat cheltuielilor de dezvoltare.
„Este un buget strâns, pentru că a trebuit să găsim un echilibru între cheltuielile de funcționare ale instituțiilor din subordinea Consiliului Județean și a Consiliului și banii pentru investiții. Cu toate că față de anul trecut avem o reducere a cheltuielilor de personal și de funcționare de peste 6 milioane de euro, acești bani au fost alocați către dezvoltare, în așa fel încât învestițiile care au fost începute anul trecut să poată fi continuate. O parte din buget merge către co-finanțările proiectelor pe fonduri europene sau prin PNDL, iar o altă parte pentru a pregăti noile investiții, unde sunt alocați bani pentru realizarea documentațiilor tehnice, pentru studii, în așa fel încât să putem depune aceste proiecte pentru finanțări din fonduri europene cât mai repede”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
[eadvert]
Veniturile se constituie din bugetul local (491,35 milioane lei), credite interne (34,47 milioane lei), fonduri externe nerambursabile (405.850 lei) și instituții publice finanțate din venituri proprii (exclusiv transferuri din bugetul local: 27,52 milioane lei). Din totalul cheltuielilor, 50,38% sunt destinate dezvoltării județului, adică 296.565.200 lei. Cheltuielile de personal reprezintă 24,81%, respectiv 146,1 milioane lei. Din această sumă, cheltuielile de personal pentru aparatul propriu al Consiliului Județean Bihor sunt de 10,99 milioane lei. Din bugetul propriu al Județului Bihor sunt alocați 400.000 lei pentru susținerea cultelor religioase recunoscute în România. Pentru ONG-uri a fost alocată suma de 200.000 lei: 50.000 lei pentru programe de tineret, 100.000 lei pentru programe ale minorităților, iar pentru finanțarea Societății Naționale de Cruce Roșie – Filiala Bihor – 50.000 lei. Finanțările programelor de tineret și ale minorităților (ONG-uri) vor fi acordate în baza unui regulament specific.
Pe lângă bugetul local se mai propune bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și transferuri de la bugetul local în cuantum total de 103,15 milioane lei. Acesta este compus din surse de finanțare proprii (27,52 milioane lei), transferuri de la bugetul local pentru secțiunea de funcționare (66,35 milioane lei), transferuri de la bugetul local pentru dezvoltare (6,42 milioane lei) și sume rezultate din excedentul rezultat la finalul anului 2020 (2,79 milioane lei).
Ședința extraordinară a avut loc online, cu intervenții scurte din „plen”. În numele PSD, Felix Cozma a precizat că „grupul PSD va vota proictul”, argumentând că sunt în implementare proiecte care au început in mandatul trecut si e normal si firesc să aiba o finalitate. Acesta l-a avertizat pe președintele CJ, Ilie Bolojan, că „vom fi foarte atenți aspra execuției la finalul anului, să vedem cât din ce ați pus în buget se va și implementa”.
De asemenea, referindu-se la proiectele europene, Cozma a comentat că își dorește ca la județ să nu se respecte experiența de la Oradea, unde au fost corecții de peste 80 milioane lei. Sumpliment? Borsi Lorant, în numele UDMR, a observat că administrația a optat pentru continuarea susținerii cu bani a ONG-urilor, alocarea fiind de 200 mii lei. „Dacă nu vor fi suficienți bani, CJ are sau nu în plan alocarea unei noi tranșe de finanțare pe semestrul doi?”, a chestionat acesta prezidiul.
Președintele Bolojan i-a spus că „vom avea cu siguranță rectificări de buget, nu putem anticipa cum se vor derula bugetele până la final de an”. Nu a exclus suplimentarea bugetului pentru ONG-uri. Către PSD, Bolojan a trasmis că „dacă apar corecții, ne vom apăra în instață” și că „speră să nu ajungem în asemenea situație”. Proiectul a trecut de plen cu unanimitate de voturi.
Șefii județului plusează, pe pandemie: economi cu salariile, dar mari investitori!
Trimite articolul
XE pandemie şi noi restricţii, noi drumuri, centuri, parcãri, pasaje, pasarele şi stadion şut zoo.
Ca pe vremuri la Nicolae Ceausescu. Nimic nu sa schimbat.
-
Ce vrei sa spui? Ai trait macar pe vremurile alea? sau erai un pionier/utcist?
-
Sa nu te futye grija.
-
Aceste ONG-URI ce activități au în folosul comunității? Ori poate sunt ong-le lui Ceolos care au destabilizat țara. Ăstea din asta trăiesc. Uitați la INCULTUL de VOICULESCU monstru sănătăți care în afară de liceu nu are o altă pregătire. Ce mizerie conduce România azi. PNL-IȘTI vor deconta urat de tot , alianța pe care au făcut-o. Măcar de s-ar trezi acum să o rupă și să o facă cu PSD-UL, să ia exemplu Germaniei. Țara trebuie guvernată pentru oameni și nu PENTRU găștile de partid. Oare nu mai bine e o alianță din două partide decât patru! Acestea se ceartă mereu, că nu-și pot împărți ceolanul. Asta e Românica noastră care ne ocupă tot timpul.
-
Aici ai perfecta dreptate cu Voiculescu om fără școală pus pe criterii politice de fapt USR Plus a dezamăgit ce-l m-ai mult alegători
-
De unde sti ca derbedeul acela are liceul terminat?
În urma cãrui fapt contribuabilii plãtesc mai puţin la gunoi, apã, parcare şi impozit.