La doar 75 kilometri de Oradea va fi realizată o investiție în domeniul automotive care va crea peste 9.000 de locuri de muncă. Este vorba despre cea mai mare investiție din istoria Ungariei, care va fi făcută la Debrețin. Cel mai mare producător de baterii din lume, o companie chineză, a ales Debreținul pentru construirea unei fabrici de baterii, investiția ridicându-se la 3.000 de miliarde de forinți. Potrivit Agenției maghiare de presă – MTI, acordul a fost semnat luni, 5 septembrie 2022.
[eadvert]
Fabrica va fi construită pe o suprafață de peste 200 de hectare lângă Debrețin, aceasta fiind cea mai mare investiție din istoria Ungariei.
Investitorul, compania chineză Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) va crea nouă mii de noi locuri de muncă prin dezvoltarea sa de 3.000 de miliarde de forinți. Construcția ar urma să demareze în acest an.
Fabrica folosește tehnologie de ultimă generație pentru a produce celulele bateriei necesare producției de mașini electrice, care vor fi livrate producătorilor de mașini europeni, inclusiv pentru BMV, fabrică ce se construiește tot la Debrețin.
Investiția green field a fost adjudecată după o serie lungă de negocieri de doi ani și jumătate. În acest fel, Debrețin devine un centru decisiv al electromobilității și la nivel european.
„Compania noastră este dedicată energiei verzi. În acest spirit, oferim soluții premium și servicii premium pentru partenerii noștri, contribuind astfel și la neutralitatea carbonului în Europa. Faptul că am ales Debrețin ca locație a celei de-a doua fabrici europene se datorează, printre altele, muncii eficiente a guvernului ungar”, a declarat Robin Zeng, președinte și CEO al companiei producătoare de baterii.
La rândul său, Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria a afirmat că situația actuală din Europa oferă ocaziei o semnificație și mai specială, deoarece poate niciodată până acum economia mondială nu a fost răsturnată de două ori într-o perioadă atât de scurtă, așa cum este acum cu epidemia de coronavirus și războiul din Ucraina.
„Prețurile energiei au crescut vertiginos la cote iraționale, inflația atinge două cifre în marea majoritate a țărilor europene, economia europeană a intrat în mod clar în recesiune și ne confruntăm, de asemenea, cu o criză globală a aprovizionării cu alimente”, a subliniat el.
Cu această investiție, Ungaria va deveni a treia țară din lume, după China și Germania, care va avea o fabrică CATL.
La semnarea acordului a contribuit și sprijinul statului, detaliile urmând să fie făcute publice după încheierea procesului de notificare inițiat de Comisia Europeană.
Trimite articolul
Xaia au guvern, spre deosebire de noi(noi avem doar hoti si papagali)
-
Da, si investitia asta va dubla consumul de apa orasului care vara asta a pierdut un lac complet. Constuctia va fii pe cea mai mare calitate de pamant…
De ce nu la Oradea?
-
De ce la Oradea și nu la Debrecen?
-
Pt ca ei au un premier un Viktor Orban, nu slugi cum avem noi.
-
Pt ca ei au un prim ministru v.o., nu slugi cum avem noi