Dintre cei trei arestați pentru aceste fapte – Alin Călin Omuț (31 de ani), Roxana Gal (24 de ani) și Erika Duca (28 de ani) -, cea din urmă ascunde un trecut marcat de o acuzație de proxenetism, care, așa cum au descoperit Jurnal bihorean și Bihon, are legătură cu una dintre victimele din acest nou dosar.
[eadvert]
În urmă cu aproape trei ani, Duca a fost cercetată pentru proxenetism, fiind suspectată că ar fi ajutat-o să se prostitueze pe Renata Toth, sora femeii ucise recent. Doar că, după audierile din dosar, procurorul de caz din cadrul Parchetului Oradea a hotărât să renunțe la urmărirea penală pe motiv că fapta nu avea „o periculozitate deosebită”, decizie confirmată de Judecătoria Oradea. Jurnal bihorean și Bihon au consultat hotărârea judecătorului de cameră preliminară și au aflat ce s-a întâmplat în 2021 și cum au motivat magistrații renunțarea la judecarea Erikăi Duca pentru proxenetism.
Clientul care a sunat la 112
În seara de 10 noiembrie 2021, în jurul orei 22:00, un bărbat suna la numărul de urgență 112 și le transmitea polițiștilor orădeni că o femeie cu care se întâlnise pentru a întreține relații sexuale contracost i-ar fi spus că e ținută cu forța într-un apartament din oraș. Tânăra i-ar fi arătat clientului vânătăile de pe corp și i-ar fi cerut ajutorul.
Echipajele de poliție care s-au deplasat la apartamentul indicat i-au găsit pe Renata Toth, femeia cu care se întâlnise cel care a sunat la 112, dar și pe Erika Duca, soțul acesteia și fetița de cinci ani a cuplului. Toți locuiau în aceeași casă, au stabilit agenții care au legitimat un client care tocmai ieșea din apartament și pe altul care își aștepta rândul.
În fața polițiștilor, Renata a recunoscut că, de câteva luni, practica prostituția în Oradea, pentru a face față problemelor financiare. O vreme a stat în imobile închiriate în regim hotelier, după care a luat legătura cu Erika Duca, care era din același sat cu ea și îi fusese colegă de școală, și i-a cerut să o ajute, mai ales că tânăra nu cunoștea limba română. Astfel, Duca ar fi fost de acord să o lase pe Renata Toth să se întâlnească cu clienții într-o cameră a apartamentului său, să posteze un anunț prin care femeia își oferea serviciile sexuale și să răspundă la apelurile clienților ca să-i îndrume spre apartament.
Renata a susținut că în cele două săptămâni cât ar fi stat în casa Erikăi Duca a câștigat în medie 700 de lei pe săptămână și ar fi dat banii fostei sale colege „doar ca să-i țină temporar”. A explicat că nu a plătit chirie, a cumpărat câteva alimente și că, fiind plecat la muncă, soțul lui Duca a aflat doar cu două zile înainte de intervenția polițiștilor de faptul că tânăra se prostituează în casa în care stătea familia lui și i-ar fi cerut să plece.
În final, tânăra le-a confirmat agenților că „nu este obligată de nimeni să practice prostituția, că nu este ținută cu forța în apartament, nu a fost agresată în niciun fel și mai mult nu i-a cerut numitului (…) să anunțe organele de poliție”, mai ales că, susținea ea, nu vorbea românește și nu se putea înțelege cu clientul.
Duca susținea că nu știa că a comis infracțiunea de proxenetism
Audiată ca suspectă, Erika Duca a confirmat cele spuse de Renata Toth și a explicat că a vrut să o ajute ca să adune bani pentru a-și lua o garsonieră în chirie. A declarat că nu a luat niciun leu de la prostituată și a susținut că nimeni nu a obligat-o pe aceasta să facă sex pe bani și nici nu știe să fi fost agresată de cineva. A explicat că, a doua zi după intervenția Poliției, Renata a plecat din apartament.
Anchetatorii au consemnat că Erika Duca „a recunoscut și regretat fapta comisă și a subliniat faptul că nu știa că, prin ajutorul dat numitei (Renata Toth – n.red.) ca să se prostitueze, comitea infracțiunea de proxenetism”.
Unul dintre polițiștii care au participat la intervenția din seara de 10 noiembrie 2021 a declarat că, în ciuda susținerilor celui care a sunat la 112, Renata Toth nu avea răni pe față și a precizat că „aceasta și-a ridicat de bună-voie bluza cu care era îmbrăcată și le-a arătat tuturor că nu are nicio urmă de violență pe spate”.
Ulterior, anchetatorii nu au reușit să dea de reclamantul care, după seara de 10 noiembrie 2021, și-a închis telefonul și a dispărut. El nu a fost găsit nici la locul de muncă, de unde a plecat la începutul lui 2022, și nici la adresa de domiciliu. Ca atare, anchetatorii au apreciat că „moralitatea acestuia este una îndoielnică” și că afirmațiile lui nu sunt confirmate de probele administrate în dosar.
Urmărirea penală, „avertisment suficient”
În noiembrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea începea urmărirea penală pentru infracțiunea de proxenetism, iar în ianuarie 2022 Erika Duca devenea suspectă în acest dosar. Câteva luni mai târziu, în iulie 2022, procurorul de caz dispunea renunțarea la urmărirea penală.
„S-a considerat că împrejurările, modul și mijloacele de săvârșire nu sunt de natură să imprime faptei o periculozitate deosebită, respectiv punerea la dispoziția numitei (Renata Toth – n.red.) a unei camere din locuința suspectei în vederea practicării prostituției, precum și intermedierea clienților la telefon, întrucât aceasta nu vorbește limba română”, și-a motivat decizia procurorul. „Fapta a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de legea penală, respectiv traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile.”
Mai mult, procurorul de caz a considerat că renunțarea la urmărirea penală „constituie un avertisment suficient pentru suspectă”, căreia ”i se asigură șanse sporite și adecvate de reintegrare socială”.
Judecătorul de cameră preliminară a confirmat măsura procurorului: „atitudinea de recunoaştere şi regret manifestată de suspectă şi lipsa antecedentelor sale penale evidenţiază faptul că rolul educativ al procesului penal este atins prin parcurgerea fazei procesuale a urmăririi penale, nefiind necesară parcurgerea fazei de judecată”.
Alin Omuț, amendat în 2021 pentru un scandal cu soțul Erikăi Duca
Și numele lui Alin Călin Omuț, bărbatul arestat alături de Erika Duca și de concubina sa, Roxana Gal, pentru omor calificat prin cruzime şi tentativă de omor calificat prin cruzime, apare într-un proces penal soluționat anul trecut de Judecătoria Oradea. Printr-o hotărâre din iunie 2023, instanța a decis să înlocuiască o amendă de 2.000 de lei aplicată lui Omuț în iulie 2021 cu munca în folosul comunității timp de 50 de ore. Potrivit informațiilor obținute de Jurnal bihorean și Bihon, ar fi fost vorba despre o sancțiune încasată de Alin Omuț pentru un scandal pe care l-ar fi avut cu soțul Erikăi Duca.
Instanța a transformat amenda în muncă în folosul comunității pentru că Omuț nu avea venituri și nici bunuri pe numele său, fiind declarat insolvabil. Pe lângă aceasta, la finalul anului trecut, Omuț a fost obligat de Tribunalul Bihor să contribuie cu peste 246.000 de lei pentru achitarea prejudiciului cauzat prin intrarea în faliment a firmei sale, ce avea ca obiect de activitate comerțul cu fructe și legume. Judecătorul a decis această măsură după ce s-a stabilit că Alin Omuț nu i-a predat lichidatorului judiciar actele contabile ale societății pe care o administra. În plus, o altă firmă a lui Omuț, specializată pe transport, se află în prezent în procedură de dizolvare.
Trimite articolul
XIn Oradea toti interlopii scapa tot timpul
Este evident că organele cu vigilența mereu trează au efectuat PRESIUNI ASUPRA VICTIMEI și au PROTEJAT CRIMINALII. Mai grav, au hărțuit și intimidat un martor de bună credințä care a riscat pentru a salva victima.
Isi merita pensia speciala, au muncit din greu pentru ea.