Unii șoferi au impresia că poți parca în funcție de prețul mașinii. Dacă ai mașină scumpă, ai dreptul să parchezi pe trecerea de pietoni, pe trotuar sau chiar pe linia de tramvai. Astfel de șoferi au o părere prea bună despre propria persoană și nu își mai fac timp pentru a găsi un loc de parcare, considerând că timpul lor este mult mai important decât al celorlalți.
Astfel zeci de orădeni sunt blocați în trafic din cauza unei persoane care a ocupat banda, sau stau alte zeci de minute în tramvai deoarece unor „domni” le-a fost greu să mai conducă un minut până la cea mai apropiată parcare. Respectul și răbdarea în trafic sunt lucrurile indispensabile unei societăți educate.
Legislația rutieră menționează că oprirea este interzisă „pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m după și înainte de acestea”, „pe trotuar, dacă nu se asigură spațiu de cel puțin 1 m pentru circulația pietonilor” sau „pe pistele pentru biciclete”.
De asemenea, legislația mai specifică faptul că „în localități vehiculele oprite sau staționate voluntar pe partea carosabilă, trebuie așezate cât mai aproape de marginea din dreapta a sensului de mers, paralel cu trotuarul sau axul drumului, pe un singur rând, dacă printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel”.
Parcarea laterală… un chin
Unii șoferi au probleme mari cu parcarea laterală. Să nu mai vorbim de conducătorii începători, care nu au acumulat experiența necesară pentru a efectua o parcare corectă. Parcarea laterală executată necorespunzător poate bloca accesul pietonilor. Un număr mare de poze cu parcări lamentabile, culese de prin tot orașul, pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Bizonii Oradea.
Cum parchezi corect ?
Să presupunem că am găsit un loc gol liber între două mașini și vrem să executăm o parcare laterală. Oprim mașina lângă autoturismul din fața parcării. Rotim volanul stânga total după care mergem ușor cu spatele. În momentul în care putem vedea la jumătatea oglinzii retrovizoare farul din dreapta al mașinii din spate, rotim volanul până roțile sunt drepte. Continuăm mersul înapoi. Când farul din spate stânga al mașinii din față apare la colțul ștergătorului de parbriz din partea dreaptă, volanul se rotește maxim stânga. Se continuă mersul înapoi până când mașina este paralelă cu bordura.
Citiți principiile noastre de moderare aici!