În fața judecătorilor Tribunalului Bihor, sătmăreanul a declarat că, de fapt, nu comercializase substanțe interzise, ci bijuterii de familie. ”Apărarea este lipsită de credibilitate, fiind des folosită în cauzele în care se cercetează traficul de droguri”, au apreciat magistrații.
[eadvert]
În același dosar, un orădean care a vândut în fața blocului droguri luate de unul dintre ceilalți doi inculpați a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Dată miercuri, sentința Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Droguri luate din Carei și vândute în Oradea
Investigațiile în acest caz au pornit de la un denunț primit de polițiștii antidrog orădeni la sfârșitul anului trecut. O persoană susținea că a cumpărat pulbere cristalizată – 3-CMC, așa-numitul ”drog cristal” de la Iosif S., un bărbat din Oradea despre care anchetatorii au aflat că procura această substanță în cantități mari din surse necunoscute și le-ar fi vândut la locuința sa cu prețul de 200 – 250 de lei/gram.
Ca să strângă probe, procurorii DIICOT Oradea au folosit un colaborator autorizat și un investigator sub acoperire și au obținut autorizarea de a efectua supravegheri tehnice. În acest fel, între ianuarie și aprilie 2023, colaboratorul anchetatorilor a cumpărat de la Iosif S., în trei rânduri, 15 grame de ”drog cristal” – 3-Cloromethacathinone (3-CMC) – contra sumei totale de 2.700 de lei. De asemenea, investigatorii au mai descoperit că, pe parcursul lunii martie, orădeanul ar fi vândut altui dealer peste 200 de grame dintr-o substanță din clasa canabinoizilor sintetici, încasând 3.000 de lei.
În timpul cercetărilor, polițiștii și procurorii au aflat de unde se aproviziona orădeanul cu cel puțin o parte din substanțele pe care le vindea. Astfel, în cursul lunii martie, acesta s-a deplasat de două ori în Carei, unde s-a întâlnit cu Tamas R. De la acesta, spun anchetatorii, orădeanul a cumpărat 100 de grame de ”drog cristal”, pentru care a plătit 6.500 de lei.
Stratagemă fără efect
După mai bine de două luni de investigații, pe 5 aprilie, polițiștii antidrog și procurorii DIICOT Oradea au percheziționat locuința din Oradea a lui Iosif S., unde au descoperit două grame de pulbere psihoactivă 3-CMC, trei pachețele cu materie vegetală stropită cu substanțe psihoactive și un comprimat de xanax, acesta din urmă pentru consum propriu.
Ancheta l-a vizat și pe un alt orădean – Gustav A. -, acuzat că în luna martie 2023 a vândut de două ori, chiar în fața blocului în care locuia, două grame de ”drog cristal”, pentru care a primit 300 de lei. Cumpărător a fost colaboratorul autorizat al procurorilor.
Trimiși în judecată în luna mai, cei doi orădeni și-au recunoscut faptele. În schimb, sătmăreanul a încercat să scape printr-o stratagemă despre care magistrații știau că e folosită des în dosarele de trafic de droguri sau substanțe cu efect psihoactiv.
”Întreaga apărare realizată de inculpatul (Tamas R. – n.n.), în sensul că nu ar fi vândut substanţe cu efect psihoactiv coinculpatului (Iosif S. – n.n.), mai exact 3-CMC, ci alte produse, respectiv bijuterii de familie, este apreciată de instanţă ca lipsită de originalitate”, se arată în hotărârea Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust.
La jumătate de an de la trimiterea în judecată a celor trei, instanța l-a condamnat pe Iosif S. la trei ani și o lună de închisoare, iar pe Tamas R. la trei ani de detenție, cu executare în cazul ambilor. Primul a rămas în arest preventiv, iar al doilea – sub control judiciar.
În schimb, Gustav A. a scăpat cu doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani. În plus, el va trebui să muncească 100 de zile în folosul comunității la mănăstirea “Buna Vestire” sau la Universitatea din Oradea.
Instanța a confiscat de la cei trei peste 12.000 de lei, bani proveniți din cumpărările autorizate și din alte vânzări făcute de inculpați și i-a obligat să achite cheltuieli judiciare în valoare totală de 14.000 de lei. În plus, au fost menținute măsurile asiguratorii asupra sumelor găsite la percheziția făcută acasă la Emeric S.: 23.500 de forinti, 13.865 de lei si 1.860 de euro.
Trimite articolul
XDa pe aia grupările interlope conduse de bronzatul ala si celelalte grupări care traiesc din asa ceva pe cand domnilor ? Ca te rad din mașini de sute de mii de euro si NU pot justifica legal proveniența mașinilor scumpe si caselor !