S-a dat drept femeie și, după discuții purtate doar pe Facebook, a reușit să convingă doi bărbați să îi trimită peste 25.000 de euro.
[eadvert]
Scenariul era de fiecare dată același: la început cerea bani ca să-și plătească chiria, promițând că îi va restitui în scurt timp. Apoi susținea că a fost „sechestrată” pentru niște datorii la cămătari și, dându-se drept răpitorul, le-a cerut bani celor doi bărbați. Dacă nu se conformau, aceștia erau amenințați că iubita virtuală le va fi dusă în străinătate și obligată să se prostitueze.
Ce e interesant că niciunul dintre cei doi bărbați șantajați nu știau cum arată „partenera” lor, pentru că nu s-au întâlnit niciodată cu ea față în față. „Am crezut că există pentru că mi-a trimis mesaje vocale pe Facebook Messenger și îmi cerea ajutorul”, a susținut unul dintre reclamanți.
Procurorii orădeni l-au trimis în judecată pe taximetristul-„actor” sub acuzația de șantaj, iar recent Judecătoria Oradea l-a condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. În plus, va trebui să restituie banii obținuți de la cei doi bărbați și să muncească 120 de zile în folosul comunității.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
De la ajutor la șantaj
Peste 5.000 de euro ar fi fost obținuți de taximetristul acuzat de șantaj de la un bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook în luna septembrie 2022. Având un profil în care se prezenta drept femeie, inculpatul a conversat cu acesta în fiecare zi.
„Odată cu trecerea timpului persoana vătămată a început să dezvolte sentimente pentru respectiva femeie, aceasta din urmă dându-i de înţeles că şi ea, la rândul ei, a dezvoltat sentimente pentru persoana vătămată”, au consemnat procurorii în rechizitoriu.
Încă de la primele discuții, „femeia” ar fi susținut că are probleme cu banii de chirie. I-a transmis apoi celui cu care conversa că a rămas cu 1800 de euro datorii la cămătari, după ce s-a despărțit de fostul prieten, alături de care ar fi luat un împrumut pentru o mașină. L-a rugat pe bărbat să îi trimită banii, promițându-i că-i va restitui în scurt timp.
Fără să o fi văzut vreodată și fără să vorbească la telefon, pe motiv că „ea” nu ar fi avut bani de cartelă, acesta i-a virat în cont sumele cerute. La un moment dat, i-a transmis 1500 de euro pentru chirie și pentru achiziția unui nou telefon.
La câteva zile, partenerul de discuții al „femeii” a primit un telefon de la un bărbat care i-a explicat că „prietena” lui are datorii la mai multe persoane și, dacă nu îi va da 500 de euro, o va obliga să se prostitueze în străinătate. Anchetatorii au aflat ulterior că șantajistul era, în realitate, același taximetrist care l-a presat pe cel cu care discuta să-i trimită mii de euro în plus, argumentând că banii ceruți nu au intrat în cont.
„Nu m-am simțit obligat sau amenințat, dar am trimis banii pentru ca femeia respectivă, despre care am crezut că există, să nu pățească nimic rău”, și-a justificat bărbatul faptul că a trimis sumele cerute.
În ultima zi a lunii octombrie 2022, „răpitorul” i-a transmis persoanei vătămate să-i trimită prin poștă 2.000 de euro. Mesajul a sosit chiar în timp ce bărbatul șantajat discuta cu anchetatorii, cărora le reclamase întreaga situație, înțelegând că ceva nu este în regulă. Polițiștii au trecut la acțiune și l-au prins pe taximetrist chiar în momentul în care a ridicat banii de la un oficiu poștal din Oradea.
20.000 de euro primiți de la un alt bărbat
Inițial, cel prins nu a vrut să recunoască faptele. Asupra lui au fost găsite însă telefonul de pe care suna în calitate de „răpitor” și pe cel unde avea contul de Facebook pe care se dădea drept femeie.
Pus în fața probelor, a recunoscut că a făcut toate acestea pentru că avea nevoie de bani, având datorii la cămătari. A și cerut să fie judecat potrivit procedurii simplificate, iar procurorii au menționat că, „în finalul declaraţiei sale, inculpatul a recunoscut că a săvârşit asemenea fapte şi împotriva altor persoane.”
Printre victime s-a numărat un al doilea bărbat, cunoscut online tot în 2022, pe care l-a determinat să-i dea nu mai puțin de 20.000 de euro. Motivele oferite erau aceleași: ar fi avut probleme medicale, datorii la chirie și, mai apoi, la cămătari periculoși. Prin mesaje online, i-ar fi cerut ca banii să fie trimiși în diferite conturi, chipurile ale unor cunoscuți, dar de fapt toate ale taximetristului.
A primit sumele cerute și, în schimb, i-a promis bărbatului că va veni să locuiască împreună cu acesta. Promisiuni rămase… promisiuni.
Trimite articolul
XNu degeaba exista vorba din popor “nu-i prost ala care cere”.