E foc și pară pe cei care alocă bani pentru „borduri și concerte”, în loc să doteze școlile aflate în situații jalnice și susținute din banii părinților. Prima ședință cu părinții i-a provocat unui șteian o reacție vehementă împotriva practicilor din sistemul educațional.
Părintele relatează că la prima ședință pe care a avut-o cu doamna învățătoare, aceasta a epuizat urgent informațiile privind structura anului școlar, după care a trecut la a prezenta lista cu cele necesare pentru a-și putea desfășura orele la standarde normale: laptop, retroproiector, cretă, bani de auxiliare, parchet… Barbatul, realizând că lista parcă nu se mai termina, spune că s-a trezit spunând că nu va da niciun leu, fiindcă nu e de datoria unui părinte să suplinească banii publici cu bani din propriul buzunar.
Au venit replicile cadrului didactic, care a spus că părinții nu sunt obligați să dea bani, dar atunci copiii nu vor avea cele solicitate. Au apărut apoi replicile părinților, care s-au solidarizat cu doamna, argumentând că investițiile se fac pentru copii. În această situație, Horia Claudiu Dumitraș spune că și-a făcut lista sa cu direcțiile sale de acțiune: „dacă voi da bani, voi merge în consiliul local să cer explicații, voi acționa în judecată, școala, consiliul, statul, să-mi recuperez banii…Am încredere că voi mai găsi și alții ca mine.
Poate chiar câteva mii. Vă rog, înțelegeți că atitudinea corectă este «să măturăm» cu ei pe jos în consiliile locale și în birouri și nu să zugrăvim noi în locul lor”, e mesajul lui Horia Claudiu Dumitraș, încurajat și de faptul că la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a interzis cu desăvârșire ca școlile să perceapă bani elevilor.
Un șteian vrea să dea în judecată școala, pentru că i s-au cerut bani pentru dotări
Omul e gata să satisfacă lista cu cerințele cadrului didactic, prezentată la prima ședință cu părinții, dar e decis să-și recupereze banii în instanță.
„Educația e cea mai puternică armă pe care o voi folosi pentru a schimba lumea”, spunea Nelson Mandela. Și e bine să conștientizăm acest lucru, nu doar pe 5 Octombrie, când, oficial, e Ziua Educației. Un părinte din Ștei vrea să reamintească și celorlați părinți acest lucru și faptul că până la urmă, e o problemă de educație, ca sistemul de învățământ să se schimbe. A devenit conștient că stă în puțința fiecăruia dintre noi să restarteze sistemul, după un șoc pe care l-a avut la prima ședință cu părinții.
Lista doamnei: parchet, proiector…
„Prima ședință cu părinții. Școală de stat… Învățătoarea termină în două fraze structura anului școlar și după aceea, face lista. Este nevoie să punem parchet că altfel se lovesc copiii, trebuie proiector, trebuie laptop, trebuie perdele, trebuie lunar un buget pentru cretă, trebuie dulăpioare la copii. Trebuie să plătesc 200 de lei pentru auxiliare, ar trebui să zugrăvesc și clasa”, relatează jurnalistul Horia Claudiu Dumitraș, din Ștei, pe pagina sa de Facebook.
Știrea e ilustrată cu fotografii de la Școala Miron Pompiliu din localitate. Dar, cu siguranță, majoritatea părinților recunosc scenariul după care se desfășoară primele ședințe cu părinții, indiferent că școala e considerată una „de top”, sau e mai puțin bine cotată. La Oradea sau la Ștei, cerințele sunt același, la liceu sau la gimnaziu. Reacțiile părinților sunt împărțite: unii consideră că trebuie să facă ceea ce li se solicită, deoarece beneficiari sunt copiii lor, care trebuie să petreacă și câte 7 ore pe zi în bănci care nu corespund de mult din punct de vedere ergonomic, în clase insalubre, unde pereții nu au fost zugrăviți de ani buni, iar pardoseala ascunde probabil un strat gros de mucegai.
Și atunci, pun în balanță ședințele de recuperare pe care trebuie să le plătească la kinetoterapeut pentru a corecta postura copiiilor, medicația pe care trebuie să o suporte din cauza bolilor contractate ca urmare a condițiilor insalubre. La polul opus, sunt părinții din categoria celor care se plasează precum Horia Claudiu Dumitraș.
Părinți vs părinți
Cei care când aud că, într-o țară în care se spune că învățământul e gratuit, trebuie să duci de acasă de la hârtie igineică la tablă smart, reacționează virulent. Omul spune că în momentul în care a pierdut șirul cerințelor, s-a opus, categoric, cotizațiilor. „Aici mi s-a rupt filmul și m-am trezit spunând că nu dau niciun leu. Învățătoarea mi-a spus că nu este obligatoriu și că astea se organizează de către noi, părinții, dar că dacă nu le facem, nu le avem. Am repetat apăsat că nu dau absolut nici un leu, pentru nimic.
Mi-au și sărit niște părinți în cap, să îmi explice că o fac pentru copilul meu, că nu mă obligă nimeni”, spune jurnalistul din Ștei. Și din acest punct, războiul nu mai e unul între părinți și școală, e unul între părinți. Pe care unii vor să-l extindă și la nivelul oamenilor politici, via directorul școlii, asimilat de cele mai multe ori unei formațiunii politice.
„Degeaba am încercat să le spun că nu o facem pentru copiii noștri, ci facem doar treaba unor politruci incompetenți și ticăloși. Câțiva au înțeles, prea mulți nu aveau nicio problemă să plătească ticăloșia statului”, relatează Horia Dumitraș. În tot acest război, în care cei care se opun curentului majoritar «creăm condiții pentru copiii noștri» sunt minoritari, apare dilema, învățământ de stat sau particular pentru copilul meu? Prostia mea este că am ezitat mult dacă să dau copiii la stat sau la o școală privată.
Singurul motiv pentru care am refuzat să îi dau la o școală privată a fost că voiam să se bată în curtea școlii, să împartă sandwichuri cu parizer și mai ales să nu se ia la întreceri care are IPhone x mai tare. Voiam să vadă viața reală și nu aceea în care îi ia mămica botoxată cu Discovery de la școală. Dar cred că am greșit”, spune Horia Dumitraș. „Inspirat” de lista făcută de doamna învățătoare cu ceea ce trebuia cumpărat pentru dotarea clasei, Horia Dumitraș spune că și-a făcut, la rândul lui o listă cu ceea ce trebuie să facă pentru a contracara sistemul.
În speranța că lista sa îi va inspira și pe alți părinți. „Am încredere că voi mai găsi și alții ca mine. Poate chiar câteva mii. Vă rog, înțelegeți că atitudinea corectă este «să măturăm» cu ei pe jos în consiliile locale și în birouri și nu să zugrăvim noi în locul lor”, e mesajul lui Horia Claudiu Dumitraș.
Lista lui Horia Dumitraș:
– Am constituit o asociație a elevilor. Una nouă. Făcută de mine, cum vreau eu.
– Mă duc la director și cer în scris, în numele asociației, explicații. De ce școala arată cum arată, de ce trebuie să plătesc auxiliare și să repar clasa, de ce nu sunt bani de cretă și markere?
– În cel mai rău caz, plătesc cele necesare și dau în judecată școala, consiliul local și statul, să îmi recuperez banii. Și am răbdare enormă…
– Mă duc, în consiliul local și „îi mătur” pe toți aceia care alocă bani de borduri și concerte, în loc să repare școlile. O să am grijă să le apară fețele pe internet, să știe toți cine sunt groparii educației, de jos în sus.
-Voi face cât pot de vizibilă asociația elevilor, o voi crește și o voi susține financiar în procese cât este nevoie, cu orice sume, până obținem ce vrem.
Soluția Boc, a la Cluj: interzis să se ceară bani elevilor
Cluj-Napoca. Aceasta fiindcă primarul Clujului spune că unitățile de învățământ din municipiul pe care îl conduce primesc fonduri generoase de la Primărie. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a trimis o adresă directorilor de şcoli din Cluj, în care îi informează că nu au voie să solicite niciun ban de la elevi.
Adresa trimisă de Emil Boc şcolilor vine după ce mai mulţi părinţi nemulţumiţi ar fi reclamat faptul că anumite şcoli le-ar fi cerut copiilor să aducă bani de acasă pentru aşa-numitele „fonduri de clasă”, potrivit site-ului monitorulcj.ro. În adresa semnată de Boc, directorilor de şcoli li se cere interzicerea acestor practici.
„Având în vedere unele sesizări venite din partea părinţilor cu privire la faptul că în unele unităţi de învăţământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca se solicită de către școală (educatoare, profesori diriginţi) sume de bani pentru cumpărarea unor materiale (consumabile, săpun şi/sau hârtie igienică), vă rugăm să luaţi măsuri în acest sens şi să faceţi verificări şi să interziceţi cu desăvârşire astfel de practici în unităţile de învăţământ pe care le conduceţi. Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca alocă în fiecare an şcolar un buget generos unităţilor de învăţâmânt preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, care trebuie să asigure curăţenia din grădiniţe şi şcoli, un climat civilizat şi sănătos copiilor. În acest context, vă rugăm să aveţi în vedere ca pe viitor, astfel de situaţii să nu se mai regăsească în şcolile de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, se arată în adresă.
Trimite articolul
XOmul are perfecta dreptate si trebuie sustinut! Doar in Romania se cersesc bani pentru dotari, fonduri, cadouri pentre cadre didactice etc.
Solicitarea de bani de catre profesori si invatatori de la parinti si elevi este ilegala. penala si neavenita. Aceste practici ar trebui anchetate si luarea masurilor necesare pentru eliminarea acestor practici de cersit bani de la elevi si parinti,
Dle. Dumitras, sunt solidar cu dumneavoastră, sunt si eu părinte cu un copil la grădiniță, si întradevăr si nouă ni s-au cerut bani pentru “jucării” 150 de lei / părinte, plus pentru consumabilele lunare ( hârtie igienica, săpun, servetele de masa, servetele umede ș.a)
Este inuman in ce mediu trăim și in ce mediu crește copii noștrii.
Dle. Dumitras, sunt solidar cu dumneavoastră, sunt si eu părinte cu un copil la grădiniță, si întradevăr si nouă ni s-au cerut bani pentru “jucării” 150 de lei / părinte, plus pentru consumabilele lunare ( hârtie igienica, săpun, servetele de masa, servetele umede ș.a)
Este inuman in ce mediu trăim și in ce mediu crește copii noștrii. Apropo, acum o săptămână ni s-a spus ca ar trebui să punem rolete și să facem un dulap pentru vesele. Nu vreau să spun că in acest moment in gradiniță nu este căldură – pe motiv de o defectiune, iar eu locuiesc la doua blocuri de grădiniță și am căldură! Aud niște zvonuri, că doamna directoare face economie sau chiar e defectiune? Sunt dea dreptul sătul de prostia acestor oameni și doresc și eu la rându-mi să mă asociez in demersul dumneavoastsă, să cerem aceste drepturi la învătământul gratuit de care cică beneficiază copii noștrii.
Mi se pare normal sa platesc pentru consumabile lunare, mi se pare normal sa fie copiii in siguranta, sa aiba minim de confort.
Intr-o Romanie in care mori in spitale din cauza infectiilor, nu, nu are cine sa faca.
Acesta este sindromul “altcineva”, sa faca altcineva.
Nu, nu este cine sa faca, noi parintii facem pentru copiii nostri, pentru generatiile viitoare.
Sunt banii cei mai bine investiti.
Nu e ok sa se impuna, nu toata lumea are bani de donat. Insa sunt multi parinti care nu pot renunta la un pachet de tigari (20 de lei) pentru a cumpara un sapun lichid.
NU vorbesc de porcaiala cu ocazia sarbatorilor (aici decide fiecare), dar cand vine vorba de copii, da, ei sunt pe primul loc !
Felicitari pt curaj si initiativa d-le Dumitras.Intr-adevar asa procedeaza toti invatatotii, vin cu ditamai lista: ex. imprimanta,calculator, TV, covor…etc.Am patit-o si noi, dar nici un parinte nu a luat initiativa, pentru ca nu cumva sa nu intre in gratiile doamnei.Ba mai mult, s-a creat un grup pe o retea de socializare, unde nu aveai dreptul la replica.Altfel te luau “preferatii” in suturi,inclusiv cu amenintari sa-ti muti copilul daca nu-ti convine.Ce sa mai zic de cate 50 lei pe copil pt doamna de 8 Martie,de sf de an scolar,de Craciun, de ziua d-nei!!! Sper sa se trezeasca cineva la realitate si sa faca un ONG, ceva, care sa stopeze astfel de lucruri si unde pot fi denuntate !!!Pacat ca astfel de lucruri invata copiii nostri…sa duca plicul pt doamna !…Rusine si directorilor care permit aceasta practica!
Românii sunt “mari capitalişti”: vor lucruri bune, dar ei să nu dea nimic. “Să ni se dea”, asta e vorba românului, care, cum spuneam e “mare capitalist”.
Cum sta treaba in Stei:
In CRP(Consiliul Reprezentativ al Parintilor) si in CA (Consiliul de Administratie) sunt alesi parinti cu ,,potential”. Acestia, la intelegere cu dirigintele, propun (cu termen de obligativitate) celorlalti parinti sume de bani pentru tot ce e nevoie. Eu lucrez la Frutti Fresh, cu salariul minim pe economie ( spre deosebire de altii care sunt presedinti CRP si membrii in CA) nu sunt nici patron, nici nu am fonduri de vanatoare ,nici hidrocentrale , nici nu sunt prieten cu niciun procuror DNA sa imi permit. Cat despre directorul scolii (numit din randurile PSD la fel ca si inspectorii ISJ Bihor sau ministrii educatiei), se bucura pentru ,,economia facuta. (De amintit ca, acelasi director(impreuna cu CA), la doua zile de la inceperea scolii, a desfiintat o clasa prin supradimensionarea alteia. Astfel din 2 clasa de 22, 22 respectiv 9 elevi a hotarat sa desfiinteze clasa de 9 elevi si sa ii ramana o clasa de 22 iar una de 29 (3 elevi transferandu-se la alta scoala).
Mai e o intebare retorica la toate chestiile astea. Ce face o invatatoare sau educatoare cu televizorul, laptopul, scaunele si celelalte echipamente cumparate de parintii generatiei anterioare? Ca tot la 4 ani cer tot aceleasi lucruri? Se trec pe persoana fizica, nu?
Am si eu o cunostinta…o stiu de pe vremea cand nu lucra ca si “cadru”(femeie de servici).In fine pe vremea aia comenta negativ orice solicitare de bani, sau de munca in folosul clasei….ei sa o vedeti dupa ce a ajuns cadru(femeie de servici)…. ei sa o vedeti dupa ce a inceput sa deschida usa lui domn director fara maini…intelejeti voi…si dupa ce fiisa(eleva la aceeasi scoala) a inceput sa mearga cu tot felul de projecte prin tari straine…in conditiile in care inainte va spun precis ca nici la strandul cel mai ieftin din oras nu o ducea…sa o vedeti acuma cum racneste din toti rarunchii (o ajuta si conformatia fizica -dobalaul) :”trebuie bani trebuie cadouri pentru domnii si doamnele profesoare….Pentru cei care sprijina tot felul de fonduri si fondulete ale clasei(care naivi ….care nu) sa stiti ca bani sunt …da se duc unde” trebuie”.Informati-va …macar atat.De ar merje tata Romania asea ne-ar lua naiba de tot (: …nu ca am fi foarte bine
Felicitari pentru initiativa! O sustin 100 %. S-au pompat toti banii in maririle de salarii (pomana marca psd), iar pentru copii n-a mai ramas nimic. Este cel putin strigator la cer. Nu zic ca nu trebuiau marite salariile, dar putini stiu ca o invatatoare/profesor ia chiar si 5.000 ron/luna cu toate sporurile (alta practica comunista). Ar fi ok, daca economia ar putea sustine asemenea salarii. Dar nu poate! Totul se finanteaza din datorii si din buzunarul parintilor.
FELICITARI !!!!
Sunt solidar cu sanctionarea punctuala la fiecare lipitoare care impune cheltuieli, dar am rugamintea, stimabile jurnalist deontolog, sa nu generalizezi – La Oradea sau la Ștei, cerințele sunt același, la liceu sau la gimnaziu – aici ai mintit stimabile. Nu sunt aceleasi. La clasa mea, de 20 de ani, in mod sigur. Genul acesta de generalizari genereaza emotie si rating, recunosc, dar genereaza de dezgust, cand le lipseste obiectivitatea.
Buna ziua,
Numele meu este Andrei C.Lucrez de intr-o institutie oarecare si am o intrebare.Ce s-ar intampla daca as solicita unui cetatean 150 lei pentru hartie xerox?Si cetateanul s-ar adresa unor institutii?Desfacerea contract?Puscarie?Mai am o intrebare pentru guvernanti?150 lei in cazul unui politist sau doctor nu au aceeasi valoare si in cazul invatamantului?
Bravo. Asa ar trebui să facem toți. La toți ni sa cerut bani chiar si pentru banci.
Acest bihorean ar trebui sa fie obligat sa plateasca absolut toate orele si toate serviciile pe care le face statul si invatatoarea si/su profesorii. Incredibil o asa GANDIRE fara ratiune.
Sa se termine o data cu tiganiada asta de cersit bani! De zeci de ani se tot repara, parcheteaza, zugraveste, mobileaza scoli si gradinite din buzunarele parintilor! Aceleasi cerinte se repeta anual. Unde s-au dus banii in fiecare an?! Parca am fi o tara africana, nu una europeana!
O prosteala. Oricine poate cere orice! Uite si eu ii cer individului pentru mine 5000 lei! Dama mai prostalau in judecata! In “saraca” japonie copii impreuna cu parintii igienizeaza clasele la inceputul fiecarui ciclu scolar! Unii isi cres plozii ca pe niste printisori incapabili sa raneasca sub ei si asteapta sa ii serveasca cineva! O prosteala amenintarile individului!
Bravo!!!!Eu am 3 copii in școala, la 3 clase diferite, deci “3 fonduri de clasa”,trei rânduri de usi de schimbat,parchet luminat,lambriul…etc…Daca am avut curajul sa spun ca nu e atribuită mea sa fac asta,d-na si unii părinți din “lumea buna”,m-au considerat iresponsabila,ca nu-mi pasa in ce conditii invata copiii!Deci tot eram stigmatizată….nu administrația școlii care nu-si face treaba….Noi când plătim taxe si impozite la PRIMĂRIE, nu ne întreabă nimeni dacă avem bani sau nu…sau nu imi scad din taxe sumele care le dau la școala,acolo unde Ei trebuia sa aloce bani!!!RUSINE!!!!Sistemul nostru de învățământ este PRAF….in toate privințele ,dar in schimb avem pretentii ,sa avem oameni capabili in viitor,care sa ridice tara!!!JALE MARE….dacă minunății nostri miniștrii nu pricep ca doar investind in educatie vor salva societatea si vom deveni si noi mai civilizați ,altfel ne vom întoarce în “Comuna Primitiva”unde vor domina doar instinctele iar RAȚIUNEA va fii mutilată la maxim!”DESTEPTATI-VA ROMANI!”
DRAGI PARINTI-va ofer o solutie pentru mai mult decat simple pareri si comentarii.Chiar daca sunt foarte bune deoarece asa se propaga idei eu cred ca ACTIUNEA este cea mai importanta.CEI care se confrunta cu situatii care li se par nepotrivite-ca sa nu generalizam,vorba unei comentatoare-gen cerut de bani, tratamente discriminatorii legate de datul sau nedatul de bani si alte lucruri care nu au legatura cu scoala SA SCRIE MAIL PE ADRESA INSPECTORATULUI SCOLAR a POLITIEI si pe adresa INSTITUTIEI PREZIDENTIALE.!!! DATI DETALII despre SCOALA PROFESORI etc.Dar sa aveti ceva probe .DACA AVETI DE SEMNALAT UN CAZ REALIST SE VA ANALIZA OBLIGATORIU
DA! Nu e normal sa contribuie părinții, ca doar învățământul e gratuit. La fel cum nu e normal sa nu avem autostrăzi, cum nu e normal sa nu avem spitale decente, etc., etc. Dar copilul tau e cea mai inspirată investiție pe care o poti face si nu cred ca stai in 50 – 100 lei. Sunt multi care investesc în masini de zeci de mii de euro sau in proprietati, sunt multe care investesc în tatuaj de sprâncene și ce stiu ce alte prostii, poate in valoare de mii de lei, și să nu mai zic ca sunt multi care cum deschide “puradelul” gura ii cumpara tot ce vrea, poate de sute de lei. Dar când vine vorba să contribuie pentru ca educatorul sa-si faca bine treaba tot pentru binele copilului lui, ce sa vezi toata lumea devine foarte corecta. Normal, cheltuielile astea nu se vad, ca masina din fata blocului și nici ca sprâncenele tatuate. Hai, mai terminati cu prostiile astea. Da, nu dai bani pe cheltuielile curente ale școlii, nu dai bani pentru investiții majore si nici pentru bijuterii de aur sau ce mai stiu ce aberatii de cadouri la doamna, dar pentru rechizite, tonner, hârtie, carti, etc nu cred ca trebuie facut atâta caz. Si pentru aceia care nu-si permit, tot timpul s-au găsit soluții, cu ajutorul celorlalți părinți.
Fondul clasei și fondul școlii nu există, potrivit legislației în vigoare, astfel că părinții elevilor nu sunt obligați să contribuie la asemenea fonduri. În plus, elevilor și personalului școlii le este interzis să strângă fonduri. (firma de avocatura srl)
Mda, corect! Deci e legal (avocateste vorbind) pentru ca fondul clasei nu e fondul clasei, e donatie iar banii nu se strâng nici de elevi și nici de personalul școlii, ci de părinți (cu acordul MAJORITATII).
BRAVUL.. ,ai dreptate fondul clasei și fondul școlii nu exista ., și nici nu ar trebui sa fie susținut de părinți acest lucru ., numai ca problema este alta cum este și in alte părți . Nu dai nu Primești .,Cum se întâmpla și in alte structurii ale statului .., adică ce vreau sa zic ., . Dacă eu ca părinte sa zic ca încă nu am copii , dar sa zicem ca așa avea ., Și am un copil care îmi învață bine la școala sa zicem undeva între 8-10 ., și nu achitând banii aceea pentru ce a zis acel domn , ma trezesc ca copilul meu nu mai are acele note la școala undeva între 5-7sau sa fie dat așa puțin la o parte sau privit cu alti ochi . Ca uite asta nu a dat Bani…Și poate din aceasta cauza uni parinti prefera sa nu zică nimic și sa dea acei bani ., Și uite așa se duce tradiția mai departe de când eram și noi la școala și se va mai dulce mulți ani de acuma dacă cineva nu face ceva respect domnului acela
Citesc aberatiile multor cretinoizi! Exista o specie de cretinoizi care au ce au cu scoala sau nu au copii in ea si vorbesc dupa un detz de palinca sau cu coafeza!
Bai kretinilor, de ce nu-i dati la dna, tembelilor? Va spun eu, fiindca nu va obliga nimeni sa dati!
Dar daca esti parinte responsabil, stii ca scolile sunt in administratia primariilor, iar anumite primarii baga bani doar in betoane.
numai stricaciunile de la Ciouerca au costat cam peste 1 milion de euro. cu milionul ala s-ar fi asigurat tonere si hartie xerox pt. toate scolile din oras pe 10 ani!
nu mai zice de penalitatile pt. lucrarea aia care nu se mai termina niciodata din centru, dalele care se tot sparg, semafoarele care nu functioneaza etc. etc.
hai, vitejilor, la dna cu voi!
Dragi părinți revoltați, treaba se poate rezolva foarte usor. Cand se tine sedinta cu parintii, ia ridicati-va in picioare care nu sunteti de acord sa dati. Dacă sunteți mai mulți decât aia care vor să dea, s-a rezolvat, daca nu, asta e, trebuie să dati. Asta e democrația, majoritatea decide. Dar in sedinta toti sunt de acord și din spatele tastaturii unii sunt zmei. Si tu ala revoltatule, ia du-te la primar, la directorul școlii și la consilierii locali și intreaba-i pe ei unde sunt banii, ai acest drept și după ce afli raspunsul poti sa-i și denunti unde vrei tu. Nu mai cauta răspunsuri la invatatoare sau profesori, nu e treaba lor, treaba lor e sa-ti faca copilul om, dar ii trebuie să aibe cu ce. Si inca ceva, pentru ăștia “corectii”, banii reprezintă o donatie, și se strâng de părinți, nu de elevi, nu de profesori, deci totul este legal.
Și acuma se cer bani de la părinți la scolile din Ștei plus lemne sa aduci de acasă și bani pt reparatii in salile de clase dar se pare că nu se iau nici o măsură pt școli sa nu se mai ceară bani de la părinți elevilor școala de stat