Reprezentanţi ai Roma Education Fund şi ai Fundaţiei Ruhama au vrut să vadă, ieri, la faţa locului cum funcţionează sistemul de educaţie al Romilor la Telechiu. Aceasta la doar o zi după lansarea proiectului „Un Start Bun” la Oradea.
La începutul acestui an şcolar, au fost lansate componente ale programului, în satul Telechiu. „Pentru a contribui la succesul educaţiei şcolare elementare pe termen lung, programul oferă suport în dezvoltarea timpurie a copilului şi pentru a determina copiii să frecventeze grădiniţa, prin mobilizarea comunităţii şi familiilor, în colaborare cu familii, mame, grădiniţe, instituţii şi organizaţii”, susţin reprezentanţii Ruhama. Comunitatea de romi din Telechiu numără 350 de suflete.
Programe de incluziune
Ruhama, împreună cu Primăria Ţeţchea şi Şcoala Generală Ţeţchea, crează şi pilotează programe de incluziune în domeniul dezvoltării timpurii a copilului (ECD) pentru copii de 0-3 ani şi 3-6 ani. Activităţile principale implementate în Telechiu sunt: programul de educaţie non-formală „Şcoala Părinţilor” pentru adulţii romi, programul „Educaţie şi Îngrijire Timpurie pentru Copii adresat copiilor romi de 0-3 ani, o grupă nouă de grădiniţă pentru copii de 3-6 ani în cadrul Centrului Comunitar, programul educaţional „Abilităţi de Viaţă pentru copiii romi”, sprijin pentru copiii romi şi familiile lor pentru a asigura o tranziţie reuşită spre ciclul de învăţământ primar.
Uniunea Europeană sprijină implementarea programului A Good Start (Un Start Bun), care urmăreşte dezvoltarea copiilor cu vârste între 0 şi 6 ani. Proiectul acesta, finanţat cu un buget de 2 milioane euro, va fi implementat timp de 22 de luni, prin proiecte pilot adaptate de condiţiile locale în patru ţări – România, Slovacia, Macedonia şi Ungaria, la nivelul a 16 comunităţi. Scopul nostru este obţinerea, până la finele programului, implicarea şi sprijinirea eficientă şi cu succes a peste 4.000 de copii mici şi familiile lor în patru ţări.
„La Telechiu, parteneriatul dintre Primăria Ţeţchea şi Ruhama funcţionează de patru ani. Acesta s-a concretizat într-o grădiniţă, în realizarea de acte de identitate pentru romi, în nouă case şi un centru multifuncţional”, spune Bujor Chirilă, primarul de Ţeţchea.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!