Compania de teatru Baldanders a fost fondată în primăvara anului 2019, la Viena, de dramaturgul Alexandra Pâzgu și regizorul orădean Alexandru Weinberger-Bara, cu scopul de a se concentra pe analiza teatral-documentară a situației est-europenilor în Occident. Prima lor colaborare, intitulată „Fluss, stromaufwärts” (Râu, în amonte), pune sub lupă căutarea identității.
Pentru a se elibera de prejudecățile din țara natală, România, tânărul traducător Tino emigrează undeva într-o zonă de vorbitori de limba germană. Călătoria sa nu este doar o schimbare a casei, ci și o inițiere a propriului exil, unde ajunge să-și cunoască alter ego-ul numit Lachs. Aceasta întruchipează vocea conștiinței și îl obligă să facă faţă situaţiilor în care este pus, prin prisma originii sale. În același timp, apare bunica lui Tino, Effie. Pensionara, în vârstă de 122 de ani, reprezintă o cu totul altă generaţie, care nu se mai poate adapta şi prin urmare, caută refugiu în trecut.
Spectacolul „Fluss, stromaufwärts“ este un manifest care pune sub semnul întrebării relatările de bază în jurul cărora se învârte viziunea noastră personală despre lume.
„Realitatea reprezintă o serie de evenimente aleatorii, pe care încercăm să le ancorăm în anumite construcții mentale, fie că este vorba de norme sociale, identitate națională, etnie sau relații de familie. Atunci când acestea nu mai sunt suficiente pentru noi, vrem să ne desprindem de noi și să găsim noi mituri fundamentale, care să reprezinte locul nostru în lume. În calitate de martori contemporani ai erei post-adevăr, suntem la mila unei reinventări constante”, se arată în prezentarea spectacolului.
Poveşti adevărate
Alexandru Weinberger-Bara a postat pe 9 iunie un apel, prin care invita românii care lucrează în Austria şi nu numai, să îşi spună povestea. „Compania de teatru Baldanders este în căutare de povești ale românilor care lucrează în Austria (sau în altă țară). Dacă doriți să contribuiți și să vă împărtășiți experiența cu noi, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: baldanderstheaterkollektiv@gmail.com. Materialele obținute vor fi folosite ca documentare pentru un spectacol de teatru, în care este vorba despre fenomenul de tranziție. Ne dorim să aflăm cât mai multe și diverse povești! Sunteți cu toții bineveniți!”, scria Alexandru.
Premiera online a spectacolului „Fluss, stromaufwärts” va avea loc în 27 iunie 2020, de la ora 18:00 şi va putea fi vizionată gratuit până în 30 iunie 2020, la miezul nopții, pe werk-x.at/premieren/stream. Este o producție realizată de Compania de teatru Baldanders, în cooperare cu WERK X-Petersplatz. În stagiunea 2020/2021, premiera acestui spectacol a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19 și fusese planificată inițial pentru data de 3 iunie 2020. Scenografia spectacolului aparţine Petrei Schnakenberg, protagonişti fiind: Lilly Prohaska, Enrique Fiß, Sümeyra Yilmaz.Video: Marvin Kansas, Organizator producție: Felix Huber, Asistentă de regie: Magdalena Sölva.
Alexandru Weinberger-Bara a absolvit Max Reinhardt Seminar, şcoala de Dramă a Universităţii de Muzică şi Arte Performative din Viena, unde a creat spectacole atât în cadrul facultății, cât și pe scenele teatrelor, dintre care cea mai importantă colaborare de până acum este cu Volkstheater, al doilea cel mai mare teatru din capitala Austriei.
A montat pentru prima dată un spectacol în România la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, având-o ca scenograf pe mama sa, Vioara Bara. A fost prima premieră a Trupei „Iosif Vulcan” în stagiunea 2018-2019, duminică, 14 octombrie, la Sala Arcadia. Este vorba despre spectacolul „Domnișoara Iulia” de August Strindberg, text considerat o capodoperă a lui Strindberg.
Regizorul sublinia la Oradea faptul că un spectacol de teatru este o muncă colectivă artistică. Actorii practic servesc produsul finit, dar la un spectacol trebuie să se ţină seama de munca întregii echipe artistice, o armată de oameni care stau în spatele unei producţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!