Desfășurat sub auspiciile generoase ale marii sărbători creștine care se apropie (Învierea Domnului), Festivalul „Morala Satului” a creionat un adevărat imn al iubirii de semeni și al bucuriei, axându-se pe aspectele esențiale ale lumii satului: taifasul babelor („gura satului”), cu inerentele înțepături ironice, critice și moralizatoare la adresa unor aspecte mai aparte din viața rurală, jocul („danțul”) și cântecul în zi de sărbătoare, dar și cântecul religios, bisericesc, închinat jertfei și învierii Mântuitorului. A fost așadar, o manifestare de anvergură a sufletului țărănesc tradițional, deopotrivă o transpunere a vieții sărbătorești tradiționale și un elogiu adus vieții, bucuriei de a ființa în orizontul moralei și învățăturilor creștine.
Dacă teatrul nescris a strălucit prin prestațiile cu totul și cu totul ieșite din comun ale trupelor aparținând ansamblurilor din Tilecuș („Cununa de pe Criș”) și Șuncuiuș, muzica tradițională românească a avut în Corina Lele Ionescu și Violeta Gherman, Andreea Suciu și Anca Pavel, Andreea Pușcaș și Andreea Codrean, Maria-Alexandra Secan și Georgiana Sărăcuț, Rodica Giurgiuman și tarafurile din Ortiteag și “Chirilă et co.” (din Remeți) câteva din cele mai frumoase și calde voci care au adus pe scenă și în inima publicului nu numai “cântecul de acasă”, ci o întreagă și variată gamă de sentimente și emoții specifice lumii satului. De asemenea dansatorii Ansamblului din Șuncuiuș ne-au purtat pe aripile dansului din zona Crișului Repede, iar Ansamblul Școlii gimnaziale din Bulz au interpretat cu har și dăruire căteva pricesne și cântece bisericești.
Un moment de mare rezonanță l-a reprezentat microrecitalul la taragot al maestrului Aurel Moț, care a ridicat, realmente, publicul în picioare, acesta aplaudâmdu-l minute în șir.
De o foarte bună apreciere s-a bucurat și prezentarea spectacolului, realizată de Violeta Gherman, care a punctat cu competență și talent, elevat și, totuși, spectacular, fiecare moment al programului și al artiștilor care au evoluat pe scenă.
Să remarcăm, în încheiere, extraordinara organizare asigurată de Primăria Bulz, în frunte cu primarul Mircea-Augustin Sărăcuț, ca și munca serioasă, plină de abnegație și profesionalism a instructorilor de formații: Maria Ardelean (Tilecuș), Livia Ianc și Cristian Seghedi (Șuncuiuș), Mariana Bărburaș (Bulz) etc., dar și aportul metodologic al specialiștilor de la C.J.C.P.C.T. Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!