„Taxa pe stâlp” pune pe jar firmele din parcul industrial. Dacă vrei lână de la oi, le tunzi, nu le beleşti” – după cum spunea un clasic în viaţă. E valabil şi pentru investitori şi oameni de afaceri. Federaţia Patronilor Bihor a participat la întâlnirea dintre reprezentanţii oamenilor de afaceri ce îşi au sediul în parcurile industriale din Oradea, pe de-o parte, şi reprezentanţii administraţiei publice locale, pe de altă parte.„ FPB a fost singura organizaţie patronală care a luptat pentru reducerea impozitelor pe clădiri, lucru ce s-a şi realizat, în ideea dezvoltării unui mediu de afaceri armonios în Oradea.Fiind vorba de mediul de afaceri bihorean suntem în continuare sensibili şi îngrijoraţi de modul superficial, apreciem noi, prin care printr-o hotărâre de guvern se poate dărâma o construcţie viabilă de business local, axat pe facilităţile fiscale prin care investitorii au fost ademeniţi să poposească în parcurile industriale puse la dispoziţie de autorităţile locale.Îngrijorarea noastră pleacă de la impredictibilitatea legislativă care apasă pe umerii investitorilor.
„Este un şoc fără precedent pentru firmele din Parcul Industrial” – mărturisea unul din reprezentanţii investitorilor. Practic, acel 1,5% impozit pe construcţii speciale prevăzut în HG anulează complet clauzele contractuale actuale, premizele pe baza căruia a fost luată decizia de locatare în Parcul Industrial şi bruma de beneficii pe care administraţia locală a consimţit să o acorde investitorilor medii şi mari pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea economică de durată a zonei.
Reduce autonomia
Investitorii şi-au reiterat ideea în cadrul intervenţiilor pentru menţinerea facilităţilor acordate prin contract, inclusiv prin compararea condiţiilor oferite investitorilor în alte ţări cum ar fi Bulgaria şi Polonia. Prin aceste măsuri Guvernul nu numai că nu stimulează dezvoltarea politicilor locale ci împiedică, îngrădeşte şi limitează pârghiile pe care o administraţie publică le poate avea. Practic, asistăm la reducerea autonomiei locale în ceea ce priveşte investitorii, sigurul lucru ce îl mai poate oferi administraţia locală fiind „terenul şi stabilitatea”, după cum a afirmat Primarul Ilie Bolojan în cadrul discuţiei. „Planurile de afaceri sunt făcute pe termen mediu în baza unor angajamente ce ar trebui să aibă continuitate şi din acest motiv FPB susţine demersurile de clarificare a poziţiei Guvernului în raport cu Parcurile industriale, demers iniţiat de Primarul Bolojan ”, a precizat preşedintele FPB Ioan Lucian.
Denunţă taxa neconstituţională
Blocarea imediată a investițiilor contractate dar nerealizate până în acest moment în Parcurile Industriale din Oradea în valoare de 100 miloane de euro, nerealizarea a 2600 locuri de muncă fapt care va produce un impact negativ asupra pieței forței de muncă, relocarea investitorilor strategici către alte țări aflate în concurență directă cu România pe piața investițiilor străine, creșterea numărului de societăți aflate în insolvență, transmiterea unui mesaj de neîncredere pe termen lung pentru toți investitorii străini care ar dori să investească în țara noastră. Acestea sunt doar câteba dintre efectele taxei pe stâlp în opinia directorului executiv al AFP Bihor, Raul Silaghi.
Asociația Firmelor Bihorene s-a întâlnit cu firmele membre locate în parcurile industriale . AFP solicită public „stoparea unei anomalii care are ca principal efect instituirea unui impozit pe construcții în cuantum de 1,5 % din valoarea construcțiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului anterior, începand cu 1 ianuarie 2014”.
O astfel de prevedere legală , propune aplicarea unui impozit retroactiv care într-un stat de drept ar fi considerată necostituțională.AFB a înaintat o petiție către: Guvernul Romaniei, în atenția excelenței sale Primul Ministru al României, Domnul Victor Ponta, Ministerul Economiei, în atenția Ministrului Economiei, Domnul Constantin Niță și -Ministerul Finanțelor, în atenția Ministrului Finanțelor, Doamna Ioana Maria Petrescu, prin care aduce la cunoștința autorităților publice centrale efectele generate de o astfel de prevedere legală și solicită totodată modificarea Normelor Metodologice de aplicare a L.571/2013 privind Codul Fiscal în sensul eliminării oricărei prevederi care să impună plata unui impozit pe construcții de 1,5 % în Parcurile Industriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!