Dacă vor fi condiţii, alegerile pentru funcţia de rector sunt programate pentru data de 21 aprilie 2020, la Biblioteca Universităţii din Oradea. Dacă în mandatul anterior (2016-2020) Constantin Bungău a întreprins acţiuni manageriale pentru o universitate performantă bazată pe o creştere durabilă şi sustenabilă, pentru mandatul 2020-2024 acesta îşi doreşte să crească indicatorii de performanţă universitară, dar şi să întreprindă acţiuni de modernizare continuă, să accelereze internaţionalizarea Universităţii din Oradea şi să menţină autonomia acesteia.
,,Îmi propun ca, în noul mandat, să transform Universitatea din Oradea într-o comunitate de cunoaştere. Am convingerea că profesorii noştri au dreptul să gândească liber şi să se afirme în plan ştiinţific fără nici o formă de îngrădire. Vreau să asigur pentru întreaga comunitate academică un sprijin constant şi pragmatic – astfel încât promovarea elitelor autentice să conducă la o modernizare instituţională reală”, a spus fostul rector.
În mod concret, acesta doreşte să asigure, în continuare, măsuri de stabilitate instituţională şi să menţină toate domeniile de licenţă, acordând în continuare autonomie facultăţilor universităţii orădene. Acest lucru se va realiza, după cum a afirmat el, prin implementarea unui proces de management universitar agil şi performant.
,,Voi rămâne în continuare un partizan al dialogului liber în interiorul comunităţii şi voi manifesta deschidere faţă de orice idei care pot contribui la creşterea performanţei în activităţi de educaţie şi cercetare. Este momentul ca mediul academic orădean să se definească din nou ca spaţiu al gândirii libere – al dialogului marcat de respect şi colegialitate. Am convingerea că suntem mai mult decât o simplă comunitate de angajaţi care oferă servicii în domeniul educaţiei şi cercetării: mediul universitar orădean este capabil să formeze caractere puternice şi independente, nu doar profesionişti într-un domeniu sau altul”, este de părere candidatul la funcţia de rector.
Priorităţi
În portofoliile de management ale prorectorilor universităţii în mandatul 2020-2024 vor fi prioritare (pe lângă cele tradiţionale), subliniază Bungău, domeniile care vizează funcţiile de universitate antreprenorială, green campus şi smart campus.
O altă prioritate a lui Bungău în următorul mandat este deschiderea largă a mediului academic orădean spre mediul social regional – extrem de dinamic.
,,Am convingerea că e important să ghidăm şi etapa de valorificare practică a cunoştinţelor”, mai zice Bungău.
O altă preocupare a fostului rector în mandatul următor este legată de modalităţile cele mai directe de transfer a rezultatelor cercetării spre societate.
,,Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că studiul nostru fructifică şi oferă societăţii şi semenilor noştri oportunităţi şi soluţii practice. Avem în regiune potenţial creator care trebuie valorificat şi cred că a venit vremea să dovedim că putem recunoaşte valoarea şi performanţa. În mod concret, îmi propun să deschid porţile universităţii către cercetători şi profesori care performează la mari universităţi din străinătate şi care sunt originari din regiunea noastră. Ei pot şi trebuie să fie ambasadori autentici ai eforturilor noastre de depăşire a etapei de construcţie administrativă prin care am trecut cu dificultăţile cunoscute în ultimii ani”, a subliniat Constantin Bungău.
Realizări
Acesta a prezentat şi câteva dintre realizările Universităţii din Oradea între anii 2012-2020, perioadă în care acesta s-a aflat la conducerea ei. Astfel, când a preluat conducerea Universităţii din Oradea, aceasta avea doar grad de încredere, iar doi ani mai târziu instituţia a dobândit grad de încredere ridicat. Acest calificativ a fost confirmat şi în 2019, în cel de-al doilea mandat al său, de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Pe de altă parte, în clasamentele naţionale ale SCIMAGO Institutions Rankings, în anul 2012, Universitatea din Oradea se afla pe locul 15. Sub conducerea rectorului Bungău, aceasta a urcat în clasament, ocupând în anul 2019 locul 10 din cele 30 de universităţi de învăţământ superior din România.
Din punct de vedere al centrelor universitare, Oradea ocupă un important loc 6 după București, Cluj Napoca, Timișoara, Târgu Mureș și Iași. La nivel mondial, pe baza punctajului acumulat, Universitatea din Oradea este pe locul 743, iar din cele 3.471 de universități din clasamentul SCImago, se poziționează în anul 2019, pe locul 432 (ascensiune de 140 de poziții față de 2018).
Totodată, Bungău a reuşit să menţină domeniile de licenţă (106) şi să le crească pe cele de masterat (66) şi pe cele de doctorat (de la 11 la 18). Numărul coordonatorilor de doctorat s-a dublat în perioada în care prof. Constantin Bungău s-a aflat la conducerea Universităţii din Oradea, de la 45 la 90, iar numărul articolelor ştiinţifice publicate în reviste cotate ISI Web of Science a crescut de la 95 la peste 200. Totodată, sub conducerea lui Bungău, Universitatea a îmbunătăţit condiţiile de predare – învăţare, prin atragerea de venituri nerambursabile în valoare de peste 25 de milioane de euro, prin proiecte în derulare sau în curs de finanţare.
Şi în următorul mandat, Constantin Bungău are în plan dezvoltarea infrastructurii Universităţii din Oradea, precum şi realizarea Masterplanului ,,Campus Universitar Oradea”.
Trimite articolul
XScârbos om, scârboși cei care votează și se complace la aceasta cloaca de impostori care nu au nimic în comun cu învățământul universitar.
-
Nu cred ca aveti dreptate. Fata de alte vremuri s-au schimbat unele lucruri. Insa e drept ca nu in ritmul nicesar, dar pentru asta e nevoie de mai multi oameni implicati.
si mai scarbos unul care nu candideaza da da cu muci in fasole,
hai marian candideaza si apoi vedem votul, pana atunci freaca si tu altceva
de unde stii tu cum sunt cei care voteaza?, ai fost nascut intr-o familie de scarbosi?, problema ta, lucrezi la sorbonica? si esti scarbosit? alta problema a ta
si daca pariintiti tai te citez, scârboși cei care votează și se complace la aceasta cloaca, sigur nu te nasteai
-
Nu sunt sorbonist dar am fost coleg de liceu cu 3 profesori universitari si un sef de lucrari de la Sorbonica. Rusine sa va fie la cei care sunteti acolo si nu deschideti gura, nu puteri ca toti sunteti rude si cumetri intre voi, dai in unul iti sare in cap tot clanul. Scarbos este sa te complaci pentru bani in aceasta fabrica de diplome cu care poti sa te stergi pe fund – asta daca nu ai pile si nu lucrezi la stat. Cati dintre absolventi au reusit sa se angajeze pe posturi cu studii superioare? >Candva se facea o astfel de statistica. Cu parintii ce p… mea ai? Am zis ceva de ma-ta? Ce are vaca cu prefectura? Lucrezi la Sorbonica si esti retardat?
-
retradat esti tu si tii sa o dovedesti si cu aceasta noua postare, daca cei trei patru colegi ai tai de liceu sunt scarbosi nu trebuie sa generalizezi, mentioneaza in mod special pe cei patru
cu parinti tai nu am ninic, doar mentionam de aparitia ta pe lume, cum nu dai dovada ca ai fi o creatie divina a ramas singura varianta privind provenienta, asa retardat cum esti, ta
daca nu faci parte din cei cu drept de vot, nu candidezi,nu lucrezi la acea institutie nu ai niciun drept sa ii faci scarbosi, din povesti nu poti cataloga pe nimeni, asta inseamna sa fii retardat
mai stai si rumega putin, cu siguranta vei avea de castigat-
Esti un prost, n-ai inteles nimic, sluga de Sorbonica.
-
inca rumegi, asta este de bun augur, dupa ce te luminezi o sa scrii mai mult
ultima postare sunt stereotipuri cand nu te duce intelectul, dar esti pe drumul cel bun
-
-
-
Poate doamna jurnalist ne spune care sunt ,,acţiunile manageriale pentru o universitate performantă”! Probabil se referă la sălile de curs in care nu există căldură, unde studenții și profesorii stau cu gecile și căciulile dârdâind de frig. Asta in 20 20! Sau s-o fi referit la etica domnului care și-a dat demisia pentru a mai prinde un mandat profitând de lacunele legislative dar călcând in picioare tot ce înseamnă principiu și moralitate? Jurnalism de nota…, școală de balet si yesmeni fără ,,oo” incapabili de o confruntare tête-à-tête cu ,,Mesia”, caracterizează perfect societatea românească!!!
Sănătate, numai bine!
cand a candidat Bodoc, presa urla, acum e bine? chirila( nu ala cu sala de sport de la medicina, varu-su), cris sau ciucas(nu berea, aia e onorabila), e bine domnilor? democratia cu 1(unu) candidat va place ?