Situaţii tensionate în multe dintre comunele din Bihor, chiar dacă alegerile au trecut. Aceasta fiindcă partidele nu reuşeşsc să constitue majorităţi. Conducerile judeţene ale partidelor au încercat să impună linii de alianţe, dar în fiecare comună sunt negocieri şi înţelegeri în funcţie de afinităţile locului. Una dintre cele mai frustrante situaţii e la Beiuş unde rivalitatea dintre PNL şi PSD face ca după două încercări de constituiere să existe un blocaj. Prin neprezentarea celor 6 aleşi PSD din cei 17, CL mai are o şansă joi să aleagă viceprimarul care ar putea fi de la ALDE. Tensiuni similare au fost şi la un Bunteşti unde liberalilor le lipsea tot un consilier pentru a avea şi postul de viceprimar. UDMR merge alături de PNL la Aleşd, chiar dacă la CJ s-a aliat cu PSD. La Aştileu şi vicele e liberal, ca şi la Ştei, şi acolo a fost una dintre cele mai liniştite şedinţe.
„După ştiinţa mea avem 70 de consilii locale constituite. Unde nu s-au putut crea majorităţi vom avea noi încercări joi, spune prefectul Claudiu Pop. Altfel, aleşi ar putea cere din nou votul oamenilor…
„Potrivit graficului de convocare a Consiliilor locale şi Consiliului Judeţean Bihor, la data de 27 iunie 2016, din totalul de 102 unităţi administrativ teritoriale s-au constituit un număr de 86 de UAT-uri,
fiind în curs de constituire la a doua, respectiv la a treia convocare 15 UAT-uri, precum şi CJ Bihor.
Marți, 28 iunie 2016 au fost convocaţi prin ordin al prefectului pentru a treia oară în vederea constituirii consilierii locali din Marghita, Boianu Mare, Bunteşti, Căbeşti, Roşia şi respectiv consilierii judeţeni.
Miercuri, 29 iunie 2016 au fost convocaţi prin ordin al prefectului pentru a 2a oară, consilierii locali din Holod, Avram Iancu şi Ciumeghiu, precum şi consilierii locali ai comunei Drăgăneşti.
Joi, 30 iunie 2016 au fost convocaţi prin ordin al prefectului pentru a doua oară consilierii locali din Săcuieni, iar a treia oara consilierii locali din municipiul Beiuş, comunele Tărcaia, Tileagd, Sîniob, Chişlaz, Măgeşti.
Potrivit art 30 din Legea nr 215/2001 a administraţiei publice locale şi art 1 din Anexa la OG 35/2002 privind aprobarea regulamentului cadru…., dacă la prima convocare nu se întruneşte cvorumul prevăzut de lege de cel puţin 2/3 din numărul total al consilierilor locali / judeţeni aleşi, prefectul convoacă prin ordin pentru a doua oară consilierii locali/judeţeni în şedinţă peste 3 zile, iar dacă nici la a doua convocare nu este întrunit cvorumul de şedinţă mai sus menţionat, convocarea se face tot peste 3 zile prin ordin al prefectului, în aceleaşi condiţii.
În situaţia UAT—urilor aflate la a doua, respectiv a treia convocare pentru şedinţa de constiuire, nu s-a întrunit cvorumul legal, din cauza absentării unor consilieri locali”, informează Prefectura Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!