Artistul plastic Radu Tîrnovean l-a cunoscut pe sculptorul Keizo Mori în 2016, la Bienala de Arte Miniaturale de la Timişoara, unde artistul japonez a fost premiat pentru lucrarea Heimatlos. Fiind curator anul acesta al unei expoziţii de sculptură organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Oradea, Radu Tîrnovean l-a invitat să participe cu o lucrare.
Expoziţia „Volumetric” a fost vernisată la Galerii de Artă-Reperaj.Cetate la jumătatea lunii martie a acestui an, fiind prima expoziție de anvergură dedicată sculpturii contemporane, organizată la Oradea de către UAPR- Filiala Oradea. „Japonezul Keizo Mori face apel la forme esențiale ancestrale pe care stilizându-le ne oferă un adevărat haiku turnat în metal prin lucrarea Voyant”, a prezentat atunci Radu Tîrnovean lucrarea trimisă de Keizo Mori. „Când s-a născut, prima suflare pe care a văzut-o am fost eu. Apoi, și-a întors privirea către lumea mitică a originii sale. Acum, privește către sfârșitul lumii, ca o pasăre migratoare care nu poate să zboare” spune japonezul despre lucrarea sa.
După încheierea expoziţiei, lucrarea nu s-a mai întors în Japonia ci şi-a găsit locul la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. „Am donat secției de Artă a Muzeului Țării Crișurilor, la cererea prietenului meu, sculptorul Keizo Mori, lucrarea Voyant, care a fost expusă în expoziția de sculptură contemporană Volumetric”, a scris Radu Tîrnovean pe pagina sa de Facebook. Lucrarea a fost primită de către directorul muzeului, Aurel Chiriac, actele de donaţie fiind preluate de şeful secției de Artă a muzeului, artistul plastic Cornel Abrudan.
[eadvert]
„M-am născut la 8 decembrie 1963 în Shiga, Japonia. De când eram copil, sculpturile au fost cea mai familiară artă pentru mine, deoarece străbunicul și bunicul meu erau sculptori în lemn tradiționali. În timp ce eram student la Universitatea de Sculptură Tama Arte din 1988, m-am interesat de sculpturile italiene moderne. În 1997, acest interes m-a determinat să studiez la Academia de Arte Frumoase din Florența, grație bursei guvernului italian. De îndată ce m-am întors în Japonia în 2000, am avut un atelier la Shiga. În 2009, monumentul pe care l-am făcut din fier a primit Premiul de excelență la Concursul anual de sculpturi Sakura Ikawa X din Akita, Japonia. În 2013, instalația mea a primit Premiul de încurajare la Bienala Kobe 2013 din Hyogo, Japonia. În 2016, obiectul meu realizat prin aplicarea tehnicii tradiționale orientale de a pune în straturi de pânză îmbibată într-un lac care se numește Urushi, a câștigat Premiul pentru secțiunea de sculptură la Bienala Internațională a Artelor Miniaturale Timișoara. În 2018, obiectul meu realizat folosind lacul a primit Premiul de excelență la cea de-a patra expoziție Geibunkyo din Kyoto. În 2003, pe lângă realizarea de artă, am început să studiez și sculpturile italiene realizate în perioada fascismului la Universitatea Chiba, iar în 2012 am primit doctoratul. Studiul m-a făcut să mă gândesc la relația dintre societate și arte, aceste gânduri există în lucrările mele. ”, se prezintă Keizo Mori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!