Iulie 2014 a fost o lună fierbinte pentru Administraţia Imobiliară Oradea (AIO): scandalul iscat cu Prefectura, care a suspendat ca ilegale câteva articole din regulamentul parcărilor, a lăsat pârjol în bugetul instituţiei. Edilii au clamat că aspectul economic al problemei este puţin important – în mai multe rânduri, inclusiv primarul Ilie Bolojan a bagatelizat latura financiară, refuzând să ofere o estimare a „minusului” din încasări pe motiv că nu deţine aceste cifre, nefiind importante.
În minus
O comparaţie a situaţiei încasărilor rezultate din plata ocupării parcărilor publice şi din plata amenzilor conexe cu această activitate este relevantă, deşi nu este chiar exactă.
„Încasările rezultate din plata ocupării parcărilor publice – abonamente/ tichete/ SMS, în luna iulie 2013 au fost de 292.000 lei. Încasările din aceleaşi activităţi în luna iulie 2014 au fost de 111.513 lei”, informează AIO, răspunzând unei cereri de informare publică a Jb. Aşadar, un minus în jur de 180.487 lei. Cifra este, oricum, orientativă şi probabil mai mică decât ceea ce s-ar fi încasat într-o lună de iulie obişnuită – în acest an AIO a raportat că a crescut simţitor numărul orădenilor care preferă să plătească abonamente sau tichete de parcare.
„Încasările din amenzi, în luna iulie 2013 au fost de 130.671 lei iar încasările din amenzi, în luna iulie 2014 au fost de 47.342 lei”, mai informează AIO.
Rată de 100.000 euro
Astfel, minusul din visteria AIO se situează în jurul valorii de 263.800 lei, adică vreo 59.959 euro. Ce înseamnă această sumă pentru AIO? Rata lunară pe care instituţia o are de plătit către Construcţii Bihor SA pentru parcarea supraetajată de pe strada Tribunalului este de 100.000 euro, după cum ne-a confirmat Cristian Beltechi, directorul AIO.
În aceste condiţii, nici nu e de mirare graba cu care cei 14 parcagii autorizaţi să dea amenzi în parcări au năvălit în oraş în 7 august, deşi situaţia lor juridică nu a fost reglementată legal decât săptămâna trecută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!