„O minte luminată într-un copil complex”. Aşa şi-a caracterizat profesorul Mioara Pogan elevul medaliat cu argint la Olimpiada internaţională de ştiinţe. Vlad Florin Lazăr a concurat la o probă combiantă : fizică, biologie, chimie. „Subiectele au fost de o dificultate mică spre medie. Mai grele au fost întrebările la biologie”, a mărturisit olimpicul. De o rară modestie, Vlad a ţinut să mulţumească profesorilor gojdişti care au contribuit la performanţa sa: Aniţa Luncan, Mioara Pogan, Ana Poinar. Profesorul de chimie Aniţa Luncan se află şi în spatele succesului olimpicei Ioana Moga, iar mulţumirile lui Vlad s-au îndreptat, în special, spre doamna Luncan.
Toţi componenţii lotului olimpic sunt elevi în clasa a IX-a. Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentrujuniori este un concurs de tip integrativ în care competitorii susţin trei probe (două teoretice individuale şi una practică pe echipe formate din 3 elevi) la trei discipline (chimie, biologie şi fizică). La ediţia din acest an au participat 259 de elevi din 47 de ţări. Concursul s-a desfăşurat în perioada 2-11 decembrie 2009, la Baku, Azerbaidjan.
Test de 5 ore
Vlad Florin Lazăr este elev la „Gojdu” încă din clasa a V-a. Profesorul Mioara Pogan spune că subiectele la olimpiada de internaţională de ştiinţe au fost o sinteză a cunoştinţelor dobândite în gimnaziu. Dar, evident, tratate la un nivel superior. Drumul lui Vlad spre Baku a început anul trecut când elevul orădean a intrat în lotul naţional lărgit. Ulterior, după un stagiu de pregătire cu universitari de la Bucureşti, a reuşit să prindă formula restrânsă a lotului. La Baku, lotul naţional a fost însoţit de inspectorii Daniela Butan şi Traian Şeitan şi de profesorul Victor Păunescu. Alături de lotul naţional de ştiinţe au făcut deplasarea la Baku şi studenţi-voluntari care i-au îndrumat pe olimpici în excursii. Centrul oraşului Baku, un sit arheologic şi filarmanica au fost câteva dintre reperele pe care membrii lotului olimpic le-au descoperit în capitala Azerbaidjan-ului.
Maturizare
„Această olimpiadă a fost pentru mine o experienţă de maturizare, am întâlnit oameni foarte interesanţi, am învăţat despre cultura Azerbaidjan-ului”, a spus Vlad. Participanţii la olimpiada internaţională de ştiinţe au trecut prin trei teste: unul grilă, o probă teoretică şi una de experiment. Primele două urmau să se întindă pe parcursul a trei ore, iar cea de-a doua urma să dureze trei ore şi jumătate. Din cauza unor defecţiuni tehnice, proba de experiment a durat 5 ore. Pe lângă fizică, chimie, biologie, Vlad Lazăr este cotat drept un bun filolog şi un talentat matematician.
Performanţele la disciplinele de studiu nu-l împiedică pe Vlad să aibă timp şi pentru hobby. „Chiar azi voi participa la cercul de dezbateri, şi voi relua lecţiile de chitară”, a spus olimpicul.
Prezent la conferinţă de presă, profesorul Viorel Mititeanu, directorul Colegiului naţional Emanuil Gojdu, l-a felicitat pe Vlad pentru performanţa sa şi a spus că speră că şi de această dată, Ministerul Educaţiei va răsplăti performanţa. După premiile obţinute de Ioana Moga la chimie, în contul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu au intrat 6.900 lei. Banii au fost utilizaţi pentru dotarea laboratorului de chimie. Totodată, directorul Mititean şi-a exprimat speranţa că performanţa de la Ştiinţe va ajuta la creşterea prestigiului şcolii în plan naţional. În decembrie 2009, la gala postului Realitatea TV, „Zece pentru România” care premiază performanţa, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a prins topul primelor zece şcoli din ţară.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!