Un produs turistic aparte, care îmbină istoria, cultura, tradițiile, ecoturismul, activitățile de relaxare activă, gastronomia locală și meșteșugurile din mediul rural a început să fie oferit celor interesați, în urmă cu doi ani, de către Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor. Este vorba despre „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”.
„Produsul turistic cultural «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. În acest sens, dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară și chiar internațională. Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european. Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale”, declara, în urmă cu doi ani, Gabriel Bonaciu, coordonator de proiect din partea AMD Bihor.
În anul următor, în curtea bisericii de lemn a Parohiei Ortodoxe Române Valea Crișului, Bratca, se lansa la Ruta Națională a Bisericilor de Lemn din România.
[eadvert]
Poate că la momentul respectiv declarațiile lui Gabriel Bonaciu erau doar un vis. Visul acesta a devenit în prezent certitudine, în ciuda restrictiilor impuse de pandemie din 2020 încoace.
Proiect premiat
„Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova”, unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a turismului din ultima perioadă, dezvoltat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în colaborare cu Agenția de Investiții din Republica Moldova, a câștigat locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural, în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Turism.
„Călătoria te poate purta în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și evenimente culturale, într-un amplu proces de descoperire a esenței spiritului comunitar și a creativității sale artistice. Aceasta se desfășoară pe suprafața a 16 județe din țara noastră și 3 raioane de peste Prut. Cei care îndrăznesc să o parcurgă în integralitatea sa au posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesul fiecăruia. Toate aceste caracteristici unice i-au adus notorietate, inclusiv pe plan internațional”, precizează reprezentanții MEAT.
Decernarea premiilor a avut loc pe data 21 octombrie la Atena, Grecia, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a conferinței „Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu și Creativitate”.
Traseu interesant
În Bihor, itinerarul rutei cuprinde localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională. Traseul pornește din Oradea, spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, următoarele obiective fiind Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta continuă prin Platoul Damiș – Roșia, spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba, și se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.
În cadrul proiectului, inițiatorii au organizat diferite cursuri de specializare în domeniul turistic, inclusiv pentru ghizi.
„Prin acest proiect mi-am dorit să dezvolt zona rurală. Am vrut să afle oamenii din aceste minunate locuri că datorită lucrurilor de care dispun: peșteri, biserici de lemn și obiceiurilor și gastronomiei locale pot să câștige bani”, a subliniat managerul proiectului care a pornit din Bihor.
Trimite articolul
XDin pacate unele biserici de lemn din judetul Bihor sunt lasate de izbeliste. De exemplu,, la Campani de Pomezeu , biserica de lemn din secolul XVII este lasata de mai multi ani de zile cu turla si parti din acoperis distruse, iar lemnul incepe sa se descompuna.