240 de tineri au fost ajutați de DGASPC Bihor în cadrul proiectului „Tinerețe responsabilă într-o comunitate dinamică – educația în sprijinul incluziunii sociale eficiente a tinerilor din județul Bihor aflați în situație de risc”.
Proiectul s-a desfășurat în perioada martie 2015 – aprilie 2017, iar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor a colaborat cu Liceul Tehnologic „Horea” din municipiul Marghita. În cadrul acestei inițiative au fost selectați 240 de copii, 60 din județul Bihor, care se aflau în unități de asistență socială din cadrul DGASPC Bihor, și 140 de elevi ai liceului din Marghita.
Rezultatele au fost prezentate de directorul general al DGASPC Bihor, Călin Puia, și de coordonatorul proiectului, Sebastian Covaciu.
Orientare vocaţională şi cursuri
Tinerii au beneficiat de consiliere și orientare vocațională și au avut ocazia să absolve cursuri de inițiere și calificare în diverese meserii: bucătar, lucrător în comerț, frizer, manichiură – pedichiură. Totodată, aceștia au avut ocazia să ia parte la cursuri de limbi străine (engleză și italiană), dar și la activități de educație complementară (educație morală, educație pentru sănătate, educație ecologică). O parte din tinerii majori au urmat și cursurile pentru dobândirea permisului de conducere categoria B.
Fondul Român de Dezvoltare a finanțat cu 1.261.365 lei proiectul DGASPC. Pe lângă toate activitățile întreținute, în contul acestei sume a fost reabilitat un spațiu de la Liceul Tehnologic din Marghita și a fost achiziționat un microbuz de 8+1 locuri.
„Pentru noi a fost creat un beneficiu enorm prin amenajarea spațiului și achiziția microbuzului, atât pentru copii, cât și pentru școala ca atare. Pentru copii este foarte greu să rămână la activități extrașcolare după ora 14:00, iar cu ajutorul microbuzului vom asigura transportul acestora în siguranță la domiciliu”, a declarat Remus Sabău, directorul Liceului Tehnologic „Horea” din Marghita.
Le-au asigurat locuințe
La șase dintre tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție li s-a asigurat o locuință temporară într-un apartament special închiriat. Aceasta este activitate inovativă prin care s-a urmărit dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!