Orădenii melomani sunt invitați joi, de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók”, la un concert în interpretarea orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Oradea, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galați și a solistei Murvai Marta (vioară). Iubitorii genului vor fi încântați auditiv cu piese ale compozitorilor P.I. Ceaikovski (Concert pentru vioară și orchestră în Re major) și M. Musorgski – M. Ravel (Tablouri dintr-o expoziție).
Referitor la concert Ilarion Ionescu-Galați a declarat că „este un program cu unele din cele mai bune lucările a celor doi compozitori ruși. Piesele sunt foarte cunoscute, iar orghestrația lui Ravel e foarte frumoasă. Va fi un program excepțional. Mai mult mă bucur că alături de mine va cânta la vioară Murvai Marta, o doamnă drăguță și talentată. Eu în Oradea vin să susțin concerte de prin 1960. Pe măsura trecerii anilor am observat că orchestra e din ce în ce mai bună. Îmi place că nu sunt în cadrul ei animozități, așa cum am întâlnit în alte părți și ăsta e un lucru remarcabil. Aici lumea e mai civilizată”. La rândul său violonista Murvai Marta a precizat că „este un concert standard. Cu toate că a fost compus în doar două săptămâni, Concertul pentru vioară și orchestră a lui Ceaikovski trebuie să facă parte din repertoriul fiecărui violonist care se respectă. Ultima oară am fost la Oradea acum doi ani când am interpretat piese ale compozitorului A. Hachaturian. Mă simt bine bine aici și cred că deseară la concert orădenii vor avea ce auzi și vor fi încântați”.
Despre artiști
Dirijorul Ilarion Ionescu-Galați la început a studiat vioara cu tatăl său, a urmat Liceul de muzică din Bucureşti, după care a fost student la Academia de muzică din București. Pasiunea muzicianului pentru arta baghetei e veche: încă de copil se visa dirijor. A luat lecţii de la Mircea Basarab şi Emanuel Elenescu. Debutează în noua ipostază în 1963. În 1970 a iniţiat Festivalul muzicii de cameră, al cărui director a fost până la ultima ediţie. A fost preşedintele juriului Concursului internaţional al tinerilor dirijori „Dinu Niculescu”, primul de acest fel la noi, desfăşurat în fiecare an la Braşov unde a fost prim dirijor al Filarmonici până în 1999. Este membru onorific al „Suzuki Method” din Tokio şi profesor la Facutatea de muzică a Universitaţii „Transilvania” din Braşov. Pentru meritele sale i-a fost decernat Marele Premiu al Uniunii Criticilor Muzicali în 2000 şi este cetăţean de onoare al oraşelor Braşov, Ploieşti, Târgu-Mureş. Este însă, înainte de toate, un muzician cu auz remarcabil şi necruţător, un pedagog abil, un pasionat al artei sale, un exigent flexibil (pentru a obţine rezultatele dorite), un muncitor neobosit, un om de spirit.
Murvai Márta este una dintre violonistele de excepție a tinerei generații de muzicieni din România. Ea a început studiul instrumentului în București. Studiile universitare le-a absolvit Magna cum Laude la Conservatory of Music at Lynn University (SUA). Cariera ei solistică începe din perioada liceului. Debutează la vârsta de șaisprezece ani cu Filarmonica din Târgu-Mureș. A realizat numeroase recitaluri și concerte de muzică de cameră cu artiști de renume atât în România cât și din străinătate. Debutul ei din Germania a fost lăudat de presa de specialitate: “Tehnică excelentă, sunet emoționant, expresiv”. A participat la mai multe cursuri de măiestrie . Repertoriul ei conține o gamă largă de lucrări, de la piese pentru vioară solo până la octet. Pentru activitatea ei concertistică a obținut premiul special „Sándor Végh” de la Societatea Română Mozart. Pe lângă acesta mai deține numeroase premii, atât în țară, cât și în străinătate.
n prezent trăiește în Germania, unde a obținut de curând Diploma de Solist cu punctaj maxim la Academia de Muzică din Rostock. Murvai Márta cântă pe vioara lutierului cremonez Gabriele Jebran Yakoub.
Citiți principiile noastre de moderare aici!