Ilie Bolojan acuză Cabinetul Boc pentru faptul că în primele şase luni ale anului a împrumutat 10,1 miliarde de euro fără să se vadă nimic de pe urma acestor bani. Doar cheltuieli de personal. Investiţii zero, arată liberalul.
„Guvernul s-a împrumutat masiv şi de pe piaţa internă. A luat bani de la bănci. Acestea, văzând că are în Statul Român un client sigur, şi-au permis să menţină dobânda la 20%, în defavoarea celor din zona privată”, arată liderul liberalilor.
De asemenea, Bolojan spune că împrumuturile masive ale Guvernului carotează primăriile din ţară, acestea nemaiputând finanţa lucrările de investiţii din cauza atingerii de către Stat a plafonului de deficit bugetar convenit cu FMI!
„Noi nu putem să ne punem în practică politica locală din cauza chingii impuse de Guvern, care, din cauza creditelor masive angajate a ajuns să blocheze autorităţile locale.
Guvernul a ajuns să blocheze investiţiile locale. Înţeleg că au scăzut veniturile la bugetul de stat, însă şi aşa, banii tot ar trebui să vină către Bihor, măcar proporţional… Vedeţi că vine ceva către judeţul Bihor?!”. Sunt vorbele primarului Ilie Bolojan (foto), iritat că politicile guvernamentale proaste au ajuns să afecteze direct Oradea.
Lanţul slăbiciunilor
Un exemplu dat de primar în acest sens: modernizarea străzii Ogorului, parte a Şoselei de Centură. Pentru ca lucrările să meargă rapid şi pentru ca până în decembrie să se poată circula în condiţii civilizate pe tronsonul Selgros – Metro, Ministerul Transporturilor şi Primăria au convenit să cofinanţeze lucrările.
În acest sens, Primaria Oradea intenţiona să extragă 30% din creditul de 15 milioane de euro semnat de BCR pentru străzile Oradiei, şi o bună parte din această „tragere” din credit urma să fie direcţionată spre Centură. Ministerul Finanţelor nu şi-a dat însă acordul pentru această operaţiune, motivând prin faptul că s-a atins plafonul de deficit bugetar convenit cu FMI şi, astfel, PMO nu mai poate să scoată sume importante în acest an din împrumutul contractat. Pentru acest fapt, Bolojan acuză Guvernul Boc, care s-a împrumutat masiv (10,1 miliarde euro) în primele şase luni şi urmează încă să se împrumute până la finele anului cu alte 5,4 miliarde euro.
Bolojan spune că prin acest mod de a administra ţara s-a ajuns la deja la un deficit greu de digerat pentru instituţiile de creditare internaţionale.
Mai mult, spune primarul orădean, împrumuturile Guvernului de la FMI, Comisia Europeană şi de la băncile de pe piaţa internă, nu se duc pe cheltuieli de investiţii, ci pe salarii şi pensii. Adică sunt cheltuieli care nu aduc plus-valoare! Bolojan: „Guvernul împrumută sume enorme, pe care le cheltuieşte de pe o zi pe alta, fără a construi vreo bază de dezvoltare ce ar permite restituirea banilor. Practic, întreaga povară a rambursării creditelor va cădea pe umerii fiecărui contribuabil român, care va avea de plătit mii de euro pentru liniştea campaniei prezidenţiale din acest an”.
Problema reducerilor
Edilul-şef orădean spune că Guvernul PDL-PSD foloseşte doar expresia „vom face”, guvernanţii fiind străini de timpul trecut: „am făcut deja”. Şi în privinţa reducerilor anunţate în repetate rânduri de membrii Cabinetului Boc, Bolojan nu vede intenţii serioase la guvernanţi. „Sunt discuţii sterile între PDL şi PSD. Unul vine cu o listă de 32 de măsuri, apoi vine altul cu una de 37 de măsuri. Şi ei îşi zic unii altora că vin cu propuneri penibile”, spune Bolojan.
În privinţa deciziei Guvernului de a impune autorităţilor locale să facă reduceri de personal, Bolojan a arătat că la Primaria Oradea au fost deja două valuri de reduceri şi urmează al treilea, cât de curând! „Noi operăm voluntar aceste reduceri, pentru că am observat, la rândul nostru, scăderea veniturilor la bugetul local. Şi aceste reduceri dictate de Guvern vor fi probabil un fiasco, făcute doar din pix şi încălcând principiul autonomiei administraţiilor publice locale”, acuză primarul.
Întrebat câţi oameni vor fi daţi afară din Primaria Oradea de astă dată, Bolojan a evitat să dea un răspuns. „În această perioadă fiecare director de serviciu face o evaluare, urmând să facă apoi propuneri cu personalul ce va fi redus. Însă un lucru e clar: sunt destui în sistemul public, şi mă refer aici şi la Primăria Oradea, care primesc salariile pe degeaba. Lucrurile sunt însă şi mai grave în administraţia centrală”, arată Bolojan. Declaraţiile primarului de Oradea vin în condiţiile în care timp de un an a lucrat în administraţia centrală, ca secretar general al Guvernului Tăriceanu. Aşadar, se poate spune că Bolojan ştie ce vorbeşte, având de păstorit cohorte întregi de funcţionari publici până la această oră, atât la nivel central, cât şi local.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!