Preotul romano-catolic Anton Mercsak, din Valea Cerului, s-a autodenunţat la DNA că ar fi dat mită aleşdeanului Gelu Gentimir pentru a i se rezolva două cauze rutiere penale.
Doar că, după ce a scăpat ca prin minune, cu o amendă administrativă, Mercsak s-a trezit executat silit pentru „împrumuturile” în sumă de circa 40.000 de euro pe care le-a declarat la notar faţă de Gentimir. Ca atare, prelatul a decis să-şi cureţe conştiinţa în faţa anchetatorilor anti-corupţie.
După audieri, Gentimir a fost arestat preventiv iar Mercsak, ca auto-denunţător, scapă de pedeapsa lumească doar o aşteaptă pe cea din partea Episcopiei Romano-Catolice, care s-a trezit şi ea ca terţ-poprit într-un dosar de executare silită deschis de Gentimir.
Preotul romano-catolic Anton Mercsak (30 ani), din localitatea slovacă Valea Cerului, a fost condamnat în 2010, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru un acroşaj rutier cu fugă de la locul accidentului, eveniment produs în noiembrie 2008, în Fegernicu Nou. Fiind încă în perioada de probă, preotul a fost surprins anul trecut la volan având alcoolemie peste pragul penal. Riscând o nouă condamnare, care ar fi transformat şi prima pedeapsă într-una cu executare, preotul a pus „ochiul dracului” la bătaie. Şi, ca prin minune, procurorii marghiteni l-au scăpat cu amendă administrativă pentru alcoolemia penală.
În schimb, preotul s-a ales cu executări silite pentru pretinse „împrumuturi” în sumă de circa 40.000 de euro de la aleşdeanul Gelu Gentimir, într-unul din dosare apărând ca terţ-poprit şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea. Ca atare, prelatul s-a dus la DNA pentru a declara adevărata origine a „împrumutului”.
Împrumut ori mită?
După audieri, procurorii anti-corupţie au propus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Gelu Gentimir, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual. Iar Tribunalul Bihor a admis propunerea de arestare, decizie confirmată luni şi de Curtea de Apel Oradea, la recurs.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – august 2012, inculpatul Gentimir Gelu a pretins şi primit de la denunţător, în mai multe tranşe, sumele totale de 22.550 euro şi 70.100 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie din cadrul Ministerului de Interne, prin intermediul cărora va obţine o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era cercetat denunţătorul şi îi vor radia din cazierul judiciar pedeapsa cu închisoare aplicată în anul 2010.
„Pentru a ascunde adevărata provenienţă a sumelor primite, inculpatul Gentimir Gelu a încheiat două contracte de împrumut în formă autentică, inducându-l în eroare pe notarul public cu privire la realitatea tranzacţiilor de împrumut”, a mai comunicat DNA Oradea.
În atenţia Episcopiei
În condiţiile în care Tribunalul Bihor dădea sentinţa pentru acroşajul cu fugă de la locul accidentului, pe 19 mai 2010, două luni mai târziu, pe 11 iulie 2010, situl Catholica.ro anunţă că părintele paroh Anton Mercsak din Borumblaca a pregătit 37 de tineri pentru Sfântul Sacrament al Mirului.
Semn că Episcopia nu ştia de condamnarea cu suspendare.
Acum însă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Vakon Zsolt, ne-a confirmat că Episcopia a luat la cunoştinţă de comunicatul DNA.
„Cunoaştem faptele descrise în comunicatul instituţiei la care faceţi referire. Însă eventuale măsuri faţă de preotul în cauză le poate lua doar Excelenţa Sa Böcskei László. Domnul episcop se va întoarce la Oradea, de la Roma, doar vineri (azi – n.red.). După audierea preotului vom putea face publică şi poziţia Episcopiei”, ne-a încredinţat secretarul Vakon Zsolt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!