Apar veşti bune în urma cercetărilor efectuate pentru fundamentarea managementului sitului ROSCI 0062 „Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”. Astfel, nu doar că s-a confirmat în teren perpetuarea speciilor şi habitatelor trecute în fişa de înfiinţare a Sitului ROSCI 0062 ca arie naturală de interes comunitar. Ci, mai mult, s-au identificat ştiinţific câteva specii şi habitate netrecute în fişa standard, inclusiv din categoria „prioritare”.
Arnica, tuf şi crustacei
„Ne bucurăm că s-au găsit toate speciile şi habitatele trecute în fişa sitului, plus încă unele pentru care vom întocmi o propunere de modificare a fişei astfel încât să le cuprindă. În acest sens, avem în vedere îndeosebi arnica montană ca specie prioritară precum şi habitatul prioritar denumit „izvoare cu depuneri de tuf calcaros”, unde se încadrează şi Cascada Vadu Crişului. Tuful calcaros se formează prin calcifierea depunerilor de calcar pe muşchi. Totodată, tuful oferă un habitat propice pentru crabi micuţi din specia Gammarus, care sunt indicatori de mediu pentru puritatea apei”, ne-a explicat Alina Pitic, consilier de specialitate în cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor. În limbaj popular (şi pescăresc), la crustaceele Gammarus pulex li se spune lătăuş din cauza capului turtit lateral.
La rândul său, preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş, menţionează câteva din speciile de interes comunitar deja trecute în fişa sitului: tritonul comun transilvănean, râsul, lupul, vidra, precum şi dediţelul. Iar dintre habitatele naturale, Iacobaş remarcă cel care găzduieşte stejarul pufos, o specie rar întâlnită în această parte a ţării.
„Colectivul de specialişti care lucrează la întocmirea Planului de management al Sitului ROSCI 0062 a evaluat starea de conservare a speciilor şi habitatelor de pe cuprinsul sitului, în vederea stabilirii unor măsuri adecvate de protecţie a acestora. Pe parcursul cercetărilor în teren, întreprinse în vederea întocmirii Planului de management, au fost identificate 38 de specii şi 16 habitate, din cele avute în vedere atunci când Situl ROSCI 0062 a fost declarat arie naturală de interes comunitar”, a mai precizat Paul Iacobaş.
Şi populaţia, ca „specie” vitală
Reprezentanţii CAPDD Bihor mai transmit că pentru a îndeplini obiectivele propuse în cadrul proiectului POS Mediu „Fundamentarea managementului sitului ROSCI 0062, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, s-au desfăşurat, în ultimele luni, mai multe activităţi ştiinţifice şi de conştientizare a populaţiei.
Astfel, s-a finalizat şi a doua rundă de întâlniri cu locuitorii şi cu autorităţile locale din raza sitului. În cadrul dezbaterilor s-au pus la dispoziţia celor interesaţi sute de exemplare ale proiectului Planului de management al Sitului ROSCI 0062. „Cu prilejul acţiunilor de consultare şi conştientizare, consilierii CAPDD le-au explicat localnicilor care vor fi rigorile impuse de Planul de management în vederea unei cât mai bune conservări a speciilor şi habitatelor dar şi care sunt posibilităţile realizării unei dezvoltări durabile cu conservarea resurselor naturale pentru a susţine generaţiile viitoare”, asigură Paul Iacobaş. Localnicii au fost informaţi şi că pot formula opinii şi obiecţii cu privire la proiectul Planului de Management, urmând ca CAPDD Bihor să ţină cont de ele la redactarea formei finale a documentului care face obiectul acestui proiect. Ca urmare, deja au fost formulate câteva puncte de vedere privind proiectul Planului de management al Sitului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!