Tinerii orădeni experţi în cardiologie şi investigaţii angiografice, dr. Adrian Pop şi dr. Cristian Sabău, dar şi ceilalţi medici de la Spitalul Judeţean, care lucrează cu angiograful din spital, nu au înregistrat niciun eveniment nedorit la pacienţii investigaţi.
De când lucreaza angiograful orădean, 180 de persoane cu vârsta medie de 60 de ani au fost investigate la Spitalul Judeţean, pentru rezolvarea unor probleme medicale sau investigaţii de fineţe la inimă sau vase de sânge. Cei 180 de persoane au plătit costul investigaţiilor, de circa 500 – 900 lei/investigaţie, în funcţie de complexitatea fiecărei proceduri, sumele date de pacienţi reprezentând costurile seturilor de materiale de unică folosinţă necesare pentru fiecare investigaţie. Sumele date de pacienţi la angiograful orădean au fost totuşi mai mici ca la alte centre, datorită managerului Spitalului Judeţean, dr. Florin Bodog, care a reuşit să achiziţioneze seturile pentru investigaţiile pacienţilor la preţuri mai mici decât alte centre de profil din ţară.
Gratuit
Cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, procedurile de investigaţii angiografice de la Judeţean au fost incluse în sfârşit în programul naţional de profil, astfel că s-a creat un buget de circa 167.000 lei, ce vor acoperi circa 200 de investigaţii. Cu alte cuvinte, în acest an, aproximativ 200 de persoane vor putea beneficia de investigaţii de angiografie de înaltă performanţă la Spitalul Judeţean, artizanii secţiei fiind tinerii medici dr. Pop şi dr. Sabău.
Cei doi experţi au informat că pot beneficia de aceste investigaţii nu doar bihorenii ci şi pacienţii aflaţi în judeţele limitrofe şi care erau nevoiţi până nu demult să se adreseze centrelor medicale din Cluj sau Timişoara.
Alt pas
Tinerii medici, care au renunţat pentru moment la joburi în alte centre din ţară dar şi la joburi extrem de bine plătite în străinătate doar ca să pună bazele unui centru de cardiologie puternic la Oradea, vor acum să pună bazele unei secţii de chirurgie cardio-vasculară, în favoarea pacienţilor. Dr. Sabău şi dr. Pop ne-au spus că pentru a forma nucleul unui astfel de centru şi pentru ca să se poată efectua şi la Oradea operaţii pe cord, ar fi nevoie pentru început de o sală de operaţie uşor mai specială decât una de chirurgie obişnuită şi de un departament de electrofiziologie, pentru pacienţii cu probleme de ritm cardiac. Doctorii spun că formarea acestui nucleu nu presupune o investiţie atât de mare şi că beneficiile funcţionării unui centru de chirurgie cardio-vasculară ar fi imense nu doar pentru locuitorii judeţului ci şi pentru cei care locuiesc în apropiere de Bihor.
Managerul Florin Bodog, cel care a reuşit să îi determine pe cei doi tineri experţi să nu plece de la Spitalul Judeţean, a confirmat faptul că amenajarea unei săli de operaţii pecord şi a unui compartiment de electrofiziologie, în vederea formării bazei pentru secţie de chirurgie cardio-vasculară nu impune sume mari de bani. În schimb, dr. Bodog a relatat că problema e resursa umană, dar că e în negocieri avansate cu un chirurg cardio-vascular pentru a-i ajuta pe cei doi tineri experţi de la Judeţean în susţinerea intervenţiilor pe cord. Respectivul expert ar aduce şi echipamentul necesar, a adăugat dr. Bodog, care a menţionat şi că din medicii cardiologi de la Judeţean sunt câţiva care ar putea asigura servicii medicale de electrofiziologie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!