Benzile desenate sunt o latură a artei vizuale încă puțin explorată în țara noastră. Dacă în afara țării, benzile desenate au foarte mulți adepți de multe decenii, în România au pătruns mai greu. Totodată, creațiile românești sunt foarte rare.
[eadvert]
Un orădean stabilit în Germania este pasionat de benzile desenate încă din perioada liceului, când și-a descoperit dragostea pentru desen și arta grafică. Inspirat de acestea, el a început să sculpteze în polistiren diferite personaje.
„A fost dragoste la prima întâlnire. Cu timpul am evoluat de la desen spre pictură, iar apoi la sculptură. Cea din urmă este, după părerea mea, cel mai avansat mod artistic de a aduce arta la viață. Aceasta pentru că astfel poți vedea arta sau personajele în 3D, le poți atinge, iar ele devin practic parte din lumea noastră”, spune Ciprian Tamba, orădeanul stabilit la Bremen.
Pasionat de benzi desenate, filme și desene animate, el și-a găsit inspirația în aceste medii artistice.
Tamba apreciază că în ultimii ani, benzile desenate devin tot mai populare, atât în literatură, cât și în arta cinematografică. Faptul este dovedit prin multiple adaptări cinematografice ale diverselor reviste și cărți de benzi desenate, adaugă el.
„Benzile desenate reprezintă un factor cultural important care își câștigă, în sfârșit, respectul bine meritat. De asemenea, avem și noi în Romania un muzeu dedicat benzilor desenate – dacă nu mă înșel e la Brașov, avem artiști renumiți, precum Puiu Manu, Victor Drujiniu și mulți alți tineri talentați”, a mai adăugat el.
„Polistirenul, marmura secolului”
După terminarea facultății (a studiat la Facultatea de Litere a Universității din Oradea), Ciprian Tamba a luat calea Vestului, găsindu-și un rost la Bremen. Aici, pe lângă muncă, și-a dezvoltat și o mare pasiune: sculptura în polistiren. Dar nu singur, ci alături de o echipă pe care și-a adunat-o în jurul său. Astfel, orele libere de la serviciu le petrece în atelier alături de echipa sa, Oki Doki Creation, realizând sculpturi în polistiren inspirate din benzi desenate, filme sau desene animate. Câteva zeci de astfel de modele au fost deja expuse în diferite orașe din Germania, dar și în afara ei.
„Am ales polistirenul pentru că este ușor de modelat. În opinia noastră polistirenul este «marmura secolului XXI», deoarece este la mare modă și practic se poate face orice cu acest material. Nu există limite, e nevoie doar de imaginație și răbdare. Lucrăm la diverse sculpturi inspirate din desene animate ori benzi desenate și filme. Putem afirma chiar că facem personaje inspirate din «pop culture». Facem personaje mari, dar și mici, pe care le prezentăm în diverse locuri din Germania. Am avut diverse expoziții internaționale”, a dezvăluit Ciprian Tamba.
În prezent, acesta poartă discuții pentru viitoare evenimente și expoziții în Olanda și Belgia.
Rază de speranță
Sculpturile pe care le crează Ciprian Tamba alături de Oki Doki Creations nu sunt însă de vânzare. Ei spun că tot ceea ce crează este din pasiune, din dragoste pentru artă, pentru frumos și pentru lumea animată.
„Prin arta noastră, noi încercăm să aducem un zâmbet, râsete și voie bună celor din jur, mai ales că trăim vremuri destul de tulburi. Încercăm să aducem și o rază de speranță și magie, divertisment prin artă și cultură. Un înțelept a spus: «Dacă faci ceea ce îți place vei avea succes». Noi suntem de acord cu acest dicton. Ne dorim de asemenea să îi inspirăm pe cei din jurul nostru, dar mai ales pe tinerii artiști și nu numai. Îi îndemnăm să-și urmeze visurile și să se bucure de fiecare moment al vieții, pentru că viața e cel mai frumos dar de la Dumnezeu”, este convingerea lui Ciprian.
Acesta spune că se simte extraordinar de bine în Germania, însă dorul și dragostea de țară sunt mult mai puternice. El speră că într-o zi îi va încânta pe orădeni și pe români cu operele create. Până atunci, orădenii și iubitorii acestei arte le pot admira pe pagina youtube – Oki Doki Creations.
Trimite articolul
XChiar opere de arta nu le-as numi … distractie pentru copii…
-
După statistici doar 35% din români au citit o carte, și aia “Micul Elf”. În Germania, Japonia sau USA sunt bibleoteci cât magazinul Crișul cu cărți doar de benzi desenate. Din păcate în România au rămas doar un grup de șmecheri care conduc țara în care a mai rămas pensionarii, proștii și hoții pentru care cultura înseamnă mașină, casă, teren, cârnați și multă carne…
Și avea dreptate Bruncuși :
-“Când am plecat v-am lăsat proști și săraci, când m-am întors v-am găsit și mai proști și mai săraci”
Noapte bună România!