În urmă cu 24 de zile, orădeanul se îndrepta spre locul lui de muncă. Bărbatul muncea în construcţii şi, pe drum înspre serviciu, i-a venit rău. S-a prăbuşit, un echipaj de urgenţă chemat la faţa locului a constatat că omul suferise un stop cardio-respirator şi l-a resuscitat. Doctorii dela Spitalul Judeţean au stabilit că omul a fost lovit de un infarct acut extins pe toată inima şi au decis să îl transferăla clinica din Cluj. Nici medicii de acolo nu au reuşit să îl restabilească foarte mult şi bărbatul a fost readus la secţia de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean, în comă profundă. De atunci, practic orădeanul nu şi-a mai revenit deloc, dar medicii de la reanimare Judeţean au sperat până în ultimul moment.
Au decis de ziua fratelui
În urmă cu două zile, omul a dat primele semne clinice de moarte cerebrală, diagnostic confirmat prin examene medicale de specialitate. Vineri, chiar în data de naştere a fratelui mai mare, mama şi cei trei fraţi şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe de la pacient. Familia a cerut doctorilor să se respecte dorinţa orădeanului, de a fi incinerat.
La Oradea au sosit vineri seară un număr mare de experţi (12) în prelevare/transplant, din Bucureşti şi Cluj. Împreună cu medicii şi asistenţi de la secţia de terapie intensivă de la Judeţean, experţii au realizat, în decursul a şapte ore, operaţia de prelevare de organe. S-au prelevat de la pacient ficatul, rinichii, oasele, tendoanele şi corneea. Intervenţia chirurgicală s-a încheiat sâmbătă în jurul orei 9:00.
Aceasta este a 22 prelevare de organe realizată anul acesta în Bihor, prin gestul familiei pacientului reuşind să fie salvaţi mulţi români, prin transplant.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!