Născut la Oradea, Mircea Canton este o figură importantă a artei contemporane românești. Este un artist recunoscut la nivel internațional.
„Vânătorul de imagini” este titlul expoziției organizate în cadrul sezonului cultural Franţa – România. Expoziţia aduce în fața publicului din Franța atât lucrări realizate de Mircea Cantor – 30 de desene, două creaţii video – cât şi măşti şi alte obiecte de mare valoare aduse de la Muzeul Țăranului Român din Bucureşti.
Expoziția și artistul au fost intens mediatizați în Franța, în Liberation, în Le Figaro, pe site-ul francecultural.fr, dar și la microfonul lui Matei Vișniec la RFI, acolo unde artistul a declarat că unul dintre obiectivele demersului său e acela de a-i face şi pe oamenii politici de la noi să înţeleagă faptul că România dispune de un tezaur, cel al creaţiei populare, care nu este îndeajuns protejat şi pus în valoare.
Presa din Franța îl prezintă pe artistul orădean drept o figură principală în noua geografie a artei contemporane, care se străduiește să ofere o lumină asupra defectelor oamenilor prin prisma societății noastre contemporane.
El critică modul în care arată lumea, politica, fenomenul globalizării și istoria, dar rămâne concentrat pe aspirațiile umane, respectând detaliile intime ale comportamentelor noastre și ale greșelilor noastre. În deschiderea expoziției, Mircea Cantor a pledat pentru patrimoniul național.
„Am putut să aducem obiecte de patrimoniu foarte importante. Să zicem în premieră, ar trebui să avem grijă de acest patrimoniu, care e pe cale să dispară în România. Dincolo de asta, expoziţia se articulează şi în jurul unor lucrări făcute special, de-ale mele”.
El este câștigătorul mai multor premii: „Prix de la Fondation d’entreprise Ricard” în 2004, dar și al prestigiosului premiu Marcel Duchamp, în 2011. Presa din Franța vorbește despre faptul că orădeanul și-a petrecut copilăria într-o țară guvernată atunci de comunism, „iar amintirile personale reprezintă punctul de plecare pentru majoritatea operei sale. Producțiile sale subliniază diferențele sociale și granițele dintre țări”.
Măștile și obiectele prezentate în cadrul expoziției sunt explicate de specialiștii francezi prin prisma relației pe care artistul o are cu natura, din perspectiva a ceea ce aceștia numesc „viața sălbatică abundentă și diversă: urși, lupi, păsări migratoare – care locuiesc în vastul spațiu al României, de la pădurile carpatice până la ținuturile mlăștinoase ale Deltei Dunării, și care inspiră anumite festivaluri tradiționale și producerea de obiecte”.
Expoziţia va putea fi vizitată până în 31 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!