Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Oradea, Ionuţ Florin Urs a fost printre cei 159 de tineri selectaţi (din peste 1.700 de candidaţi) la cea de-a doua ediţie a Programului de Intership, organizat de Guvernul României, în perioada 23 iulie – 23 septembrie 2014. Ediţia din acest an s-a extins la nivelul tuturor ministerelor şi departamentelor reprezentate în Guvern. Timp de două luni, Ionuţ Urs a avut şansa de a activa în administraţia centrală, mai precis în cadrul Serviciului de Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. Tânărul absolvent al Facultăţii de Drept din Oradea spune că a avut posibilitatea de a-şi aplica cunoştinţele dobândite în cursul programelor academice şi de a contribui cu propuneri în vederea îmbunătățirii actului de guvernare.
Activităţi individuale
„Scopul acestui program a fost acela de a le oferi tinerilor oportunitatea de a fi implicaţi în activităţile structurilor de stat şi de a căpăta experienţă în domeniile aferente studiilor urmate. Au fost peste 1.700 de aplicanţi şi trei etape de selecţie. A fost pentru mine o imensă bucurie să aflu că sunt printre cei selectaţi. Am participat la activitățile specifice procesului de achiziții publice. Practic am parcurs referatele de necesitate care veneau în această direcție, constatam dacă e nevoie de licitație publică sau se pot achiziționa cele necesare prin licitație directă. În general, eram solicitați să achiziționăm servicii, produse sau lucrări cu o valoare redusă (sub 30.000 euro). Astfel, am ajuns să consultăm programul SEAP, pentru ca ulterior să redactăm nota de fundamentare prin care se justifică opțiunea aleasă. Totodată, am redactat contracte sau diferite cereri către direcțiile din minister. Dar am făcut şi alte lucruri împreună cu internii din Minister. Alături de ceilalţi opt tineri care au activat pe lângă acest Minister, am organizat Ziua Internaţională a Tineretului, precum şi un eveniment în aer liber pentru promovarea unei vieți sportive (Tinerii te invită la mişcare)”, a dezvăluit Ionuţ Urs.
Întâlniri şi propuneri
Dincolo de activitățile individuale desfășurate în cadrul ministerelor și departamentelor unde au fost repartizați, stagiarii au participat la 12 întâlniri comune cu membri ai Cabinetului, la 4 evenimente comune (printre care o simulare de summit NATO), 8 vizite de grup la Palatul Parlamentului, Banca Națională și altele, 8 întâlniri comune cu alți înalți oficiali ai statului, precum și 3 întâlniri cu demnitari străini aflați la misiune în România (respectiv înaltul reprezentant al Statelor Unite ale Americii și ambasadorii Republicii Italia și Republicii Federale Germania).
Dincolo de aceste activități, stagiarii au implementat 5 proiecte lucrând în echipă. La final, stagiarii au primit certificate de participare din partea miniştrilor, secretarilor de stat şi secretarilor generali reprezentând instituţiile implicate în program.
„Studiile de Drept m-au ajutat foarte mult în această experienţă. Ceea ce m-a bucurat cel mai mult este că s-a ţinut seamă de propunerile noastre în ceea ce priveşte activitatea Ministerului.
Când am văzut că propunerile noastre au fost puse în aplicare, am simțit că activismul nostru are efecte”, a mai adăugat Ionuţ Urs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!