Printre puținii bihoreni care activează în Guvernul României se află orădeanul Gabriel Traian Ghilea. Din ianuarie 2022 îndeplinește funcția de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), printre atribuțiile principale aflându-se coordonarea programelor transfrontaliere Interreg România – Serbia și România – Ungaria.
La nivelul României se derulează 12 proiecte Interreg, din care două sunt coordonate de subsecretarul orădean. „Ministerul Dezvoltării este autoritatea de management. Eu coordonez proiectele din toate punctele de vedere și mă implic până la implementarea lor. Ținta mea este să avem o rată de absorție de sută la sută, astfel încât să nu fie dezangajate fonduri”, ne-a declarat Gabriel Ghilea.
În cadrul programului Interreg V-A 2014-2020 au fost contractate 116 proiecte, cu o valoare totală de 188 de milioane euro FEDR, reprezentând 99,4% din bugetul programului. Interreg RO-HU se adresează județelor Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș din România, respectiv județelor din Ungaria aflate la granița comună.
„Pe un proiect pot fi minimum doi parteneri, maximum cinci, care să reprezinte ambele țări implicate. În septembrie 2024 putem spune că 104 proiecte au fost finalizate, unul a fost reziliat, unul e nefuncțional, iar zece sunt încadrate ca nefinalizate”, explică subsecretarul de stat orădean, dezvăluind că rata de absorție estimată este de 96,18%.
S-au depistat și unele nereguli, fiind trimise spre verificare 35 de proiecte.
„La oră actuală, trei sunt în investigarea DLAF/DNA cu suspiciune de fraudă”, spune Gabriel Ghilea.
40 de proiecte în Bihor
Bihorul a avut în program 40 de proiecte și a contractat 43 de milioane de euro FEDR. Printre realizările din Bihor prin proiecte transfrontaliere se numără Laboratorul de analize de la Spitalul Județean, noua hală de la Piața Cetate, turul de observare de la Betfia, protejarea dropiilor de la Salonta etc.
„Sunt preocupat ca România să nu piardă fonduri nerambursabile. Este unul dintre cele mai bune grade de absorție, dintre cele 12 programe derulate”, spune Ghilea.
Între timp, la 16 decembrie 2022 a fost aprobat de Comisia Europeană și a fost lansat Programul Interreg VI-A 2021-2027, deschiderea oficială având loc la Oradea, la 9 mai 2023.
În urma primului apel au fost primite 170 de cereri de finanțare pentru proiecte soft (care nu includ elemente de infrastructură care să necesite autorizație de construire) și 127 pentru cele hard (unde este necesară obținerea autorizație de construcție). Fondurile puse la dispoziție se ridică la 140 de milioane de euro FEDR.
„Plusvaloare pentru România”
Propunerile sunt din domeniul culturii și turismului, în domeniul biodiversității, energiei regenerabile, sănătate, adaptarea la schimbările climatice etc. Prin programul inter-regional se pot finanța proiecte depuse de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) și Organizații neguvernamentale (ONG).
„Îm place ceea ce fac și mă simt împlinit, pentru că aduc plusvaloare pentru România. Nu am activitate doar națională, ci și externă, și nu reprezint doar județul Bihor la București, ci și România la nivel european. Pentru mine, finalizarea unui proiect prin cele două programe Interregio pe care le coordonez înseamnă un pas înainte făcut pentru o Românie mai educată, mai sănătoasă, mai verde, iar ținta mea finală e să nu ne mai plece copiii din țară, să rămână aici și să ducă mai departe proiectele viitoare”, ne-a declarat orădeanul. Gabriel Traian Ghilea are 41 de ani, este căsătorit și are trei copii – două fete și un băiat.
În cei aproape trei ani petrecuți la MDLPA, Gabriel Ghilea a lucrat cu doi miniștri – bihoreanul Attila Cseke și Adrian Veștea, dar și cu doi premieri – Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. „Pe viitor îmi doresc să rămân în administrația publică centrală. Având în vedere că vin din sectorul privat, m-aș descrie ca fiind o persoană activă, de acțiune, implicat sută la sută în proiectele pe care le finanțăm prin minister și mai puțin un om politic. Am o relație excelentă cu directorii de departamente și facem echipă cu adevărat”, a încheiat subsecretarul de stat, care din 2023 este membru al Partidului Social Democrat.
Trimite articolul
XChiar era păcat ca un nume ca Ghilea sa nu aibă tangenta cu bănuții…
Advertorial
A ajuns mare băiatu lu tata Ghilea.