Sentința a devenit definitivă la începutul lunii aprilie, când Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondat apelul formulat de Răzvan Olimpiu Parfene, de 41 de ani. Acesta se afla în spatele gratiilor încă din septembrie 2024, când a fost arestat preventiv. Agresiunile pentru care a fost condamnat Parfene s-a petrecut în dimineața de 23 iulie 2024, în apartamentul acestuia din Oradea. După o ceartă pe care a avut cu soția lui, bărbatul a lovit-o cu palmele și cu pumnii peste față. Între cei doi a intervenit mătușa bărbatului, încercând să calmeze spiritele. Însă, enervat la culme, Răzvan Parfene a luat o ganteră de 20 de kilograme cu care s-a îndreptat spre femeie. A renunțat la acest gest, în schimb, a lovit-o cu palma peste față și a împins-o în hol.
Între timp, soția agresată și-a luat fiica de 6 ani și a fugit în stradă, urmată de mătușa lui Parfene, care, deși a fost ajunsă din urmă de bărbat, a apucat să sune la 112. În parcarea de lângă bloc, camerele de supraveghere au surprins alte gesturi violente ale individului, care le-a lovit pe cele două femei. Procurorii au remarcat că, fiind extrem de speriată, fetița a alergat spre stradă, strigând: „Ajutați-o pe mama mea, că o bate! Sunați la Poliție!”. Ulterior, medicii au stabilit că soția lui Răzvan Parfene a avut nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale, în timp ce mătușa bărbatului a necesitat pentru vindecare 3-4 zile de tratament.
Procurorii acuză „conduita violentă față de soție”
Ca urmare a acestui incident, la 25 iulie 2024, Judecătoria Oradea a dispus emiterea unui ordin de protecție pe o durată de 12 luni împotriva lui Parfene, căruia i s-a interzis orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victimele. Doar că interdicția a fost încălcată chiar din prima zi de către bărbat. Acesta a fost acuzat că, timp de o lună, și-a contactat soția, fie telefonic, fie prin mesaje pe Messenger sau WhatsApp, de nu mai puțin de 1.695 de ori. Anchetatorii au contabilizat 389 de apeluri și 1.306 mesaje trimise de Parfene, în timp ce era în vigoare ordinul de restricție.
După ce au verificat conținutul mesajelor transmise pe Facebook, autoritățile au găsit texte „ce atestă conduita violentă verbală adoptată de către inculpat față de soție”. Potrivit rechizitoriului Parchetului Oradea, în discuțiile online, Parfene susținea că nu îşi aminteşte atitudinea violentă pe care a avut-o şi chiar soția „îi sugerează să dovedească că faptele sale au fost comise pe fondul unor boli psihice”. Doar că Judecătoria Oradea a constatat că, din actele de la dosar nu rezultă că bărbatul ar suferi de astfel de afecțiuni. În timpul anchetei, soția lui Parfene a refuzat să le predea polițiștilor telefonul, motiv pentru care aceștia au fost nevoiți să îl ridice silit. În plus, femeia a declarat în mod expres că nu vrea să participe ca persoană vătămată la investigația referitoare la încălcarea de către soțul său a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.
Avocat angajat de mătușă
Arestat la 4 septembrie 2024, Răzvan Parfene și-a asumat responsabilitatea pentru faptele violente și a precizat că le regretă. El a susținut că, din cele aproape 4.000 de discuții telefonice sau prin mesaje care au avut loc între iulie și august 2024, peste 2.800 ar fi fost inițiate de soția sa, iar el nu a făcut decât să-i răspundă.
„Faptul că el doar a răspuns acestor apeluri sau că persoana vătămată (…) a dorit să menţină legătura cu el nu impun reţinerea circumstanţelor atenuante în sarcina inculpatului. El trebuie să răspundă din punct de vedere penal atitudinii adoptate de el, nicidecum nu răspunde pentru faptele persoanei vătămate, cu atât mai mult cu cât mesajele acestuia către persoana vătămată nu erau de regret, ci în continuare acesta avea un ton ameninţător”, a explicat judecătorul de caz de la Judecătoria Oradea.
În plus, Parfene a cerut să se țină cont că mătuşa lui i-a angajat avocat, ceea ce ar indica faptul că nu s-ar dori pedepsirea lui. „
Dacă persoanele vătămate într-adevăr îşi doreau acest lucru, aveau posibilitatea să îşi retragă plângerea pentru infracţiunile de violenţă în familie”, a replicat instanța.
Drept urmare, Judecătoria Oradea i-a aplicat o pedeapsă de un an și 6 luni de detenție pentru încălcarea ordinului de protecție, alta de un an și 3 luni de închisoare pentru agresarea soției sale și încă o condamnare de un an de închisoare pentru violențele împotriva mătușii sale. Pedepsele au fost contopite și a rezultat o condamnare finală la 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare, deoarece bărbatul este recidivist.
„Periculozitatea persoanei inculpatului este crescută, lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret real pentru ordinea publică şi generează un sentiment de insecuritate şi temere, care nu pot fi contracarate de măsurile preventive alternative la detenţie”, a motivat Judecătoria Oradea, a cărei hotărâre a fost menținută de Curtea de Apel Oradea.
Condamnări pentru fapte violente
Răzvan Parfene are un trecut marcat de condamnări penale. După o bătaie petrecută în 2008 într-o benzinărie din Oradea, a fost închis timp de trei ani, iar în 2017 a postat pe Facebook un video în care înjura polițiști și magistrați orădeni. Un an mai târziu a fost ridicat din vama Borș, ca urmare a unui mandat european de arestare emis de autoritățile austriece, sub acuzația de vătămare corporală. În 2020 a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, după ce i-a furat telefonul unui orădean şi a fugit cu maşina, deși nu avea permis. Victima a încercat să-l oprească și s-a agățat de vehicul, fiind târâtă câțiva metri. A fost încarcerat în Penitenciarul Satu Mare, iar la începutul anului 2021 au fost contopite și alte pedepse primite de Parfene, stabilindu-se că are de executat 4 ani și 5 luni de închisoare. În prezent, bărbatul este inculpat într-un alt dosar de nerespectare a ordinului de protecție, aflat pe rolul Judecătoriei Oradea, în care partea vătămată este tot soția lui. În acest caz sunt vizate mesaje pe care le-ar fi trimis în perioada 7-9 august 2024.
Trimite articolul
XAlt votant Kremlin Georgescu sau G.Semeon…