Un orădean, Liviu Abrudan, se războieşte de câteva luni cu firma la care a fost angajat Shinheung Electronics. A lucrat la societatea respectivă din martie 2012, câştigând şi un concurs de „cel mai bun operator”.
Conflictul lui Abrudan cu Shinheung începe în 26 noiembrie 2013, când a fost suspendat pentru că nu ar fi stat la un control la poartă. A fost anunţat telefonic să nu mai vină la lucru, fiind suspendat. În 19 decembrie, omul fiind în concediul medical, a fost chemat la firmă pentru anchetă. „Eram bolnav. Aveam dizenterie, pentru că am băut apă infestată, şi cu toate acestea, trei ore m-au ţinut în anchetă. Am făcut pe mine pur şi simplu”, povesteşte Liviu Abrudan. A răspuns la un chestionar cu 20 de întrebări legate de evenimentul de la poartă. „Am spus să-l cheme pe portar, care era un fost elev de-a lui nevastă-mea şi îşi permitea cam multe. Făceam cumpărăturile la Kaufland, seara, şi mergeam cu ele la lucru. Portarul mai băga mâna în geantă şi mai lua din lucruri. Atunci nu l-am mai lăsat”, povesteşte orădeanul. Abrudan este revoltat că în loc să ia măsuri împotriva portarului, firma a luat măsuri împotriva sa, desfăcându-i contractul de muncă, deşi se afla în concediu medical.
În instanţă
Omul şi-a căutat dreptatea în instanţă. Instanţă a dispus reangajarea şi plata tuturor drepturilor la zi. „Instanţa mi-a dat dreptate. La vizionarea casetelor au văzut că eu am avut dreptate. După luni de zile am aflat de la un portar că la fiecare ispravă de asta portarii iau un premiu. Zeci de tineri au fost daţi aşa afară, ba că au uitat un lipici, ba un patent, pentru că nu toţi se duc la vestiar să se schimbe”, spune Abrudan.
Orădeanul a fost reangajat pe 1 iunie 2014, dar precizează că a primit doar parţial drepturile care i se cuveneau. Totodată, reprezentanţii Shinheung au făcut apel. „În 9 decembrie am câştigat şi la Curtea de Apel şi a rămas hotărârea dată de tribunal. În 26 ianuarie 2015 am scos de la Curtea de Apel sentinţa definitivă şi executorie. Nici vorbă s-o pună în aplicare”, continuă să povestească Liviu Abrudan. Ulterior, în 11 martie, i s-a desfăcut din nou contractul de muncă, fără preaviz. „Mi-au făcut referat că am montat nişte piese greşit, ori nu am fost eu la faza respectivă. Adevăratul motiv este că am făcut demersurile pentru înfiinţarea unui sindicat, ceea ce nu le convenea”, crede Abrudan. El spune că desfacerea contractului de muncă pe data de 11 martie 2013 a fost antedatată, pentru că în 13 martie a fost pronunţată sentinţa civilă de înfiinţare a Sindicatului Liber Independent Solidaritatea, al cărui preşedinte este. „Sunt şef la sindicat, dar nu mă lasă să intru în fabrică. Ţinem şedinţele telefonic”, precizează Abrudan.
Orădeanul a făcut demersuri pentru informarea conducerii coreene despre ceea ce se întâmplă în fabrică. De fiecare dată, spune că i s-au piedici peste pedici. El speră ca în cele din urmă să i se facă dreptate.
Absenţe nemotivate
Am vrut să aflăm şi părerea reprezentanţilor Shinheung Electronics despre acuzaţiile aduse de fostul lor angajat, Liviu Abrudan. „Credem că el avea ceva de ascuns, de aceea nu a stat la control. Ca şi regulă internă, te supui controlului, indiferent ce ai avea. L-am reangajat pentru că a fost o hotărâre judecătorească definitivă, dar asta nu înseamnă că a fost nevinovat”, a declarat o reprezentantă a Biroului de Resurse Umane, care nu a vrut să-i apară numele. Aceasta a adăugat că lui Abrudan totul i se trage de la absenţele nemotivate. „El a fost concediat pentru că avea mai multe absenţe nemotivate şi un avertisment scris”, a declarat femeia.
În legătură cu sindicatul, reprezentanţii firmei spun că nu au ştiut nimic oficial despre înfiinţarea acestuia. „Nici nu ştiu cum a putut cineva să înfiinţeze un sindicat aici fără acordul proprietarului. E un lucru absurd. Nici nu ştiu cine a dat o asemenea sentinţă. Dacă aici era o biserică? Cum poţi să dai asemenea sentinţă? Dacă era casa mea aici?”, se întreabă responsabilul serviciului de securitate, care, de asemenea, nu a vrut să-i apară numele. „Nu a fost concediat pentru asta. Nici nu am ştiut de sindicat. El cu sindicatul lui va merge mai departe, dar nu va mai lucra la noi”, conchide responsabilul securităţii şi pazei.
Reprezentanţii firmei sunt de părere că singura problemă a lui Liviu Abrudan a este că nu şi-a îndeplinit sarcinile, pentru care a primit şi un avertisment. Plus absenţele nemotivate.
În legătură cu faptul că nu a fost lăsat să ajungă la coreeni, reprezentanţii firmei spun că nu este adevărat, coreenii implicându-se în procesul de producţie. „La coreeni biroul este deschis tot timpul. Se plimbă prin secţie fără bodyguarzi şi oricine poate vorbi cu ei”, a declarat reprezentana Biroului de Resurse Umane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!