A plecat în urmă cu 7 ani în Londra, iar acum vrea să inspire și alți orădeni să își urmeze visul. Foia Dan aka Mr. Pixel este un designer cu o experiență vastă, de peste 18 ani, timp în care a colaborat cu corporații renumite internațional și a coordonat procesul de design al unor aplicații descărcate și apreciate de zeci de milioane de utilizatori.
[eadvert]
Orădeanul spune că și-a descoperit pasiunea pentru IT în copilărie, când tatăl lui i-a adus una din renumitele reviste de IT. El a fost captat de un articol dedicat limbajului HTML, „Cum să faci o pagină web”.
„Am copiat textul din revistă într-un editor HTML și am reușit să obțin un pătrat albastru în browser. Acela a fost momentul în care am știut ce vreau să fac în viitor”, mărturisește Dan. Chiar dacă nu avea încă acces la internet, el a continuat să-și aprofundeze cunoștințele. „Pe vremea aia, putini aveau computer si internet, așa că mergeam la Internet cafe să descarc tutoriale,” spune orădeanul.
„Nu lăsa pe nimeni să te definească”
De-a lungul timpului a întâmpinat mai multe piedici, însă spune că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învățat este să nu lași pe nimeni să te definească.
Un profesor de informatică i-a spus că „nu va realiza nimic, niciodată”, în timp ce un fost angajator i-a spus să se reprofileze ca și agent de vânzări. Până și unii dintre apropiați i-au sugerat să facă altceva, însă el a continuat să creadă în propriile aptitudini. „Oportunismul, scurtăturile și superficialitatea nu sunt soluții de lungă durată. Munca, pasiunea și consecvența sunt pilonii succesului în orice domeniu”, dezvăluie Dan.
Primul job ca și designer a fost la Bihon.ro, în perioada studenției, pentru ca apoi să își încerce norocul ca și antreprenor. A amenajat primul teren de paintball (speedball) din Oradea și a dezvoltat diferite magazine virtuale, însă în anul 2014 a decis să o ia de la zero. A plecat împreună cu soția și cu băiatul de doar 5 ani la Londra, iar în primăvara anului următor s-a angajat la firma la care lucrează și în prezent ca și Lead UX Designer. Acum lucrează la îmbunătățirea serviciilor și a produselor companiilor internaționale de top din diferite domenii (finanțe, medicină, transport și altele).
Aplicație revoluționară
Începutul pandemiei de Covid-19 a venit și cu o oportunitate unică pentru el. Compania la care lucrează a fost contactată de Guvernul UK pentru a crea o aplicație care să ajute sistemul sanitar de sănătate și cetățenii britanici. Concret, li s-a solicitat dezvoltarea unei aplicații care să anunțe utilizatorii care au intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19.
Provocarea a fost una imensă deoarece timpul alocat dezvoltării a fost foarte scurt, de doar șase săptămâni. „Am reușit să finalizăm aplicația într-un timp record. Aplicația a fost un real succes, fiind descărcată de peste 20 de milioane de utilizatori. Potrivit unor studii efectuate de Universitatea Oxford, aplicația a prevenit infectarea a peste 600.000 de oameni și mii de decese”, se mândrește orădeanul.
Contribuția lui și a echipei pe care o coordonează a fost una esențială. „Am coordonat procesul de design din cadrul proiectului, având o echipă formată din mai mulți designeri (subdiscipline diferite – illustratori, cercetare și testare, designeri de interfață grafică etc) stabiliți în părți diferite ale lumii. Când spun design nu mă refer doar la grafică. Accentul este pus pe experiența utilizatorului, care implică o înțelegere în detaliu în psihologie, cercetare, testare și multe altele. Aplicația a fost testată frecvent cu diferite tipuri de utilizatori, incluzând useri cu diferite abilități sau limitări cognitive: anxietate, dislexie, IQ scăzut, nevăzători. S-a ținut cont și de utilizatori cu cunoștințe scăzute de utilizare a unui smartphone și de diferite vârste, asigurându-ne că toate categoriile de utilizatori vor putea să folosească aplicația”, detaliază Dan.
Acesta ne-a explicat pe scurt și cum funcționează aplicația. Fiecare utilizator care este confirmat cu COVID-19, în urma unui test PCR, introduce în aplicație rezultatul, iar aplicația notifică utilizatorii care au avut contact direct persoana infectată fără ca aceștia să afle detalii despre infectat. Pentru a scana împrejurimile și a stabili cât de puternic a fost contactul între utilizatori, aplicația folosește „Low energy bluetooth” și nu are acces la datele personale ale utilizatorilor sau la locație (GPS).
Una dintre cele mai mari provocări a fost să câștige încrederea utilizatorilor că prin intermediul aplicației nu vor fi urmăriți de Guvern, mărturisește Dan.
Aplicația anului în UK
Aplicația a fost clasificată ca fiind singura aplicație medicală de clasa 1 din Marea Britanie, iar în luna noiembrie a primit și trofeul pentru cea mai bună aplicație a anului, acordat în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase evenimente de IT din Marea Britanie – UKIT Awards.
Zece echipe au fost nominalizate la categoria „Echipa de dezvoltare a anului”, însă echipa orădeanului a fost desemnată câștigătoare.
Este mândru să reprezinte România peste hotare, însă este atras de aerul european pe care Oradea îl emană și mărturisește că i-ar plăcea să ajute pasionații de IT din Oradea și împrejurimi să fie la curent cu cele mai noi tehnici și tehnologii în domeniu și să îi învețe să lucreze precum în Occident.
Trimite articolul
XFelicitari!
In sfarsit stire pozitiva si inspiranta despre romani plecati in alte tari!
Esti cel mai tare! Milioane de felicitari!!!
Multumim ca ne reprezinti cu atata succes peste hotare!