„Eu sunt din Brașov. Am ajuns în Olanda în 2009, la studii de masterat. Eu terminasem în București Facultățile de Jurnalism si Geografie Turism. După master mi-am cautat de lucru în domeniul turismului incoming și așa l-am cunoscut pe soțul meu, care avea o agenție cu care aducea olandezi în România. Încă mai avem agenția, Romtour”, spune Andreea Hardus.
Luc Hardus, soțul Andreei, avea o agenție de turism împreună cu tatăl său, Frans. În 2013, Andreea a aplicat pentru un job. Așa s-au cunoscut Luc și Andreea, concepând programe turistice prin care aduceau olandezi și belgieni în România.
[eadvert]
Cei doi tineri au ajuns la Zece Hotare, pregătind căsuța veche de 80 de ani pentru tatăl lui Luc. Acesta poposise în 2007 la Zece Hotare, după ce a luat la stop doi tineri, care l-au invitat apoi în zonă. Onorând invitația, cu prilejul unei vizite la Zece Hotare, tatăl lui Luc avea să ia în mașină un localnic în vârstă, pe care l-a condus până acasă. Omul i-a spus că imobilul e de vânzare. Casa de poveste e Casa Bătrână de azi, în care locuiesc Luc și Andrea.
Renovarea casei au început-o în 2017, iar în 2018, într-o seară de august, au decis să se mute la Zece Hotare, chiar dacă înainte se gândeau să renoveze casa pentru tatăl lui Luc. În Olanda, Andrea și Luc trăiau tot în afara orașului, dar la Zece Hotare senzația libertății a fost mai deplină. În plus, tatăl lui Luc ar fi folosit casa doar o lună pe an, când vine în zonă. Au decis că e mai bine ca imobilul să fie locuit tot timpul anului. Așa s-a născut Casa Bătrână, o casă de vacanță locuită tot timpul anului. Multe lucruri le-au făcut cu mâinile lor. Andreea spune că întreg conceptul de la care au pornit a fost acela de a păstra stilul tradițional, aceasta fiind „singura variantă de a reda viaţa şi autenticitatea acestei căsuţe”. Au investit aproximativ 20.000 de euro. Acestea sunt costurile unui loc în care regăsești tradiționalul începutului de secol XX, dar și tot confortul unui loc din secolul XXI. Când au intrat în casa veche au găsit trei paturi vechi. Unul în stare destul de bună, pe care au decis să-l păstreze. Patul e recondiționat și e singura piesa de mobilier pe care au putut-o valorifica din vechea casă. Pentru a mobila casa, au început să achiziționeze mobilier din târguri de vechituri. Au valorificat tot ce au putut. „Draperiile sunt făcute dintr-un văl pentru saci, primiţi de la o vecină şi decorat cu dantelă croşetată, primită de la o altă femeie din sat. La fel şi farfuriile de pe pereţi, peretarul sau roata de tors, provin de la vecini… Din două castroane mari şi două mai mici am făcut două lămpi pe care le-am agăţat în fiecare cameră”. Mobila din bucătărie e made in Olanda și ea se armonizează perfect cu vesela, care e bazată pe ceramica de Vadu Crișului.
„Între timp am mai renovat două căsuțe, Casa Marie Jose și Casa Strâmbă. Conceptul în cazul Casei Marie Jose a fost același ca și la Casa Bătrână. Ne-am dorit să restaurăm casa, păstrând cât mai mult posibil din elementele originale, iar decorul am încercat să îl facem cu lucruri adunate de aici, de la vecini. Mobilierul, perdelele, o parte din cuverturile de pe paturi sunt specifice zonei noastre. La fel și vesela tradițională din ceramica de Vadu Crisului, pe care am folosit-o și pe post de abajur la lămpile din casă. Casa Strâmbă a fost grajdul aferent Casei Marie-Jose. Pentru că el nu a fost conceput ca spațiu de locuit, atunci când l-am transformat în căsuță, nu am mers pe conceptul de tradițional. Așa a ieșit o casă de vacanță, cu dormitor în stil loft (spațiu deschis la mansardă) și scară interioară. Decorul îmbină elemente moderne cu elemente tradiționale, iar ca tematică am ales culoarea albastră”, spune Andreea.
Oaspeții Andreei și ai lui Luc găsesc tot confortul: baie cu duş şi toaletă, apă caldă pe boiler electric, combină frigorifică, aragaz şi maşină de spălat vase. Atât patul dublu din dormitor, cât şi cel extensibil, din bucătărie, au saltele noi, confortabile. În perioadele răcoroase, încălzirea se face prin termoşemineu şi prin pardoseală.
„Încă nu trăim din veniturile aduse de căsuță, Luc mai lucrează și in Olanda aproximativ două luni pe an. Sperăm ca din luna august să putem trăi din afacerea asta, mai ales după ce vom instala corturile de Glamping. Avem în plan să amplasăm 4 corturi mari pe terenul învecinat căsuțelor”, spune Andreea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!