Iniţiatorul întrunirii de joi, din sala mare a Prefecturii, deputatul Cseke Attila, a ţinut să dea un nume latinesc declaraţiei – „Declaratio ut Varadinum fiat Centrum Regionis”. „Să fie mai frumos şi să rămână în istorie”, e motivaţia oferită de parlamentarul UDMR.
Cei prezenţi au oferit argumente pentru care Oradea are nevoie să devină centru regional, într-un context în care premierul Ponta s-a exprimat deja pentru o regionalizare bazată pe actualele regiuni de dezvoltare. Dacă ideea lui Ponta va fi pusă în practică, Clujul va deveni oficial o a doua capitală pentru Oradea. Ieri, Cseke a prezentat date statistice care relevă decalajul tot mai evident dintre Cluj şi Bihor. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a prezentat o versiune proprie a regionalizării, cu zece regiuni în loc de opt. Popa ar grupa Bihorul cu Sălajul, Satu Mare şi Maramureşul în regiunea Crişana-Maramureş, iar Clujul împreună cu Alba, Mureş şi Bistriţa-Năsăud. La întrunirea de ieri nu a fost prezent nici un reprezentant al judeţelor învecinate. În ciuda declaraţiei semnate la Oradea, la finalul întrunirii nu s-a degajat un aer optimist, dat fiind faptul că premierul Ponta pare foarte hotărât să regionalizeze cu opt regiuni. Ceea ce ar pune Oradea în spatele „locomotivei” Cluj. Pentru ani buni de acum înainte.
Cinci preşedinţi de filiale judeţene ale partidelor politice şi alţi nouă parlamentari de Bihor au semnat ieri, în sala mare a Consiliului Judeţean, o declaraţie comună de susţinere a iniţiativei ca Oradea să devină centru regional, în vederea reorganizării administrativ-teritoriale pe regiuni.
Iniţiatorul demersului, deputatul Cseke a prezentat date statistice care arată că din anii ‘90 încoace, între Cluj şi judeţele vecine, din regiunea de dezvoltare Nord-Vest (Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud) decalajele au crescut constant. Clujul a cunoscut o dezvoltare continuă, în vreme ce judeţele colege de regiune cu Clujul au luat-o la vale! De departe, Clujul este peste media de dezvoltare a regiunii. Produsul Intern Brut/cap de locuitor din Bihor a scăzut constant, ajungând acum să fie deasupra mediei abia cu câteva procente. Restul judeţelor sunt clar sub media de dezvoltare a regiunii, medie trasă în sus de dezvoltarea exponenţială a Clujului.
Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a părut cel mai pesimist în realizarea obiectivului de a face din Oradea capitală regională. Mang s-a arătat conştient că Guvernul său va merge pe opt regiuni şi că Bihorul va fi băgat la pachet cu Clujul. De aceea, liderul PSD Bihor a marşat pe ideea ca Bihorul să îşi impună oameni la şefia regiunii cu capitala la Cluj, pentru a avea un cuvânt important de spus în direcţionarea fondurilor. Ioan Mang a susţinut ideea ca judeţele să primească cât mai multă putere dinspre ministere şi doar ceea ce nu poate gestiona judeţul să fie transferat în competenţa regiunii, cere Mang.
Varianta Popa
Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a prezentat un proiect propriu, susţinut şi luni, în Capitală, în faţa conducerii PNL. Popa doreşte zece regiuni, cu Oradea centru pentru Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, într-o regiune denumită Crişana-Maramureş. Interesant, în varianta Popa, o regiune apare cu denumirea de „Carpatica” şi ar grupa judeţele Braşov, Sibiu, Harghita şi Covasna, în timp ce Mureşul apare în regiunea „Transilvania”, alături de Cluj. Evident, această împărţire făcută de Cornel Popa nu are cum să fie pe placul UDMR, ce ar dori gruparea celor trei judeţe cu populaţie maghiară masivă: Mureş, Harghita şi Covasna. De altfel, s-a observat faptul că şi în întâlnirea de ieri, partidele nu au căzut de acord asupra propunerii lui Popa, toţi mulţumindu-se să susţină că Oradea trebuie să fie centru regional.
„Va fi complicat să schimbăm această decizie”, a remarcat preşedintele PDL Bihor, Găvrilă Ghilea, referindu-se la hotărârea premierului Ponta de a regionaliza cu opt regiuni. Ghilea susţine însă Oradea ca centru regional şi a apreciat ca bună varianta de regionalizare propusă de Cornel Popa. Găvrilă Ghilea a arătat că va discuta cu colegii săi din PDL pentru o regiune cu Oradea în centru.
„Dacă nu cumperi loto, nu ai şanse să câştigi”. Astfel a caracterizat preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru, iniţiativa de ieri. Kiss nu crede în democraţia din PSD şi PNL. De aceea, dă puţine şanse de reuşită capacităţii de convingere în Capitală pe care ar avea-o liderii locali ai USL. Cât despre varianta Popa, ce ar separa maghiarimea din curbura Carpaţilor, Kiss a spus că „pe mine nu mă interesează celelalte regiuni”, dincolo de Oradea.
Deputatul Szabo Odon a opinat că decât să se facă prost, mai bine să se amâne regionalizarea. A dat exemplul Ungariei, în acest sens. Senatorul Biro Rozalia a cerut „să căutăm modalităţile” pentru susţinerea cauzei Bihorului în Capitală, senatorul Boeriu a fost de părere că toate partidele din Bihor ar trebui să stabilească o hartă a regionalizării pe care să şi-o asume cu toţii. „Dacă UDMR vrea regiuni cu trei judeţe, iar noi (PNL – n.r.) cu patru judeţe sau PDL cu cinci, şansele sunt aproape nule”, a intuit Boeriu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!