Pianistul Thurzó Zoltán, dublu recordman Guinness, a plecat în India, ajungând pe cel mai înalt drum auto de pe planetă pentru a doborî un nou record. Pe cel mai înalt punct al acelui drum a dat miercuri, 12 iunie, un recital de pian. Locul se numeşte Umling La Pass, în regiunea Ladakh, la 5.883 metri altitudine, şi se află la graniţa între India şi China.
[eadvert]
Recordul intitulat „Highest altitude grand piano performance” a fost doborât de Thurzó Zoltán cu intenţia ca prin branding şi prin markting să deschidă noi căi de comunicare pentru o colaborare în vederea înfiinţării Muzeului Muzicii, visul său.
„Pe 12 iunie 2024, în Himalaya din India, între orele 09:58:15 – 10:39:40, ora locală (acesta este 07:28:15 – 07:59:40), am cântat nouă piese clasice pentru pian. Am petrecut în total 31 de minute și 40 de secunde cântând la pian în vârful celui mai înalt drum asfaltat din lume, Umling La Pass. După aceea am cântat patru imnuri: maghiar, secuiesc, român, indian. Noul record mondial Guinness (pe care, desigur, trebuie să-l recunosc oficial după ce mă întorc acasă) este la 19.024 de picioare, adică 5798, 51 de metri. Acesta este vârful celui mai înalt drum circulabil de pe planetă. De necrezut!”, a scris pianistul la primele impresii după doborârea recordului.
Vremea este foarte aspră la acele înălţimi, a explicat pianistul. Acest nou proiect a fost provocator şi periculos într-un alt mod faţă de proiectul de pe Everest. Dar fără experienţa câştigată acolo, proiectul din India nu ar fi fost posibil, subliniază recordmanul.
„În timp ce cântam la pian, temperatura a variat de la 0 la -5 de grade Celsius, dar din cauza vântului puternic s-a simţit de -10/-13”, a scris Thurzó Zoltán pe pagina sa de Facebook.
Pianistul a interpretat în cele 31 de minute şi 40 de secunde muzică clasică pe un pian Pearl River GP150. A interpretat piese de Enescu, Bartók şi Chopin. Concertul a fost înregistrat pentru Guinness.
Celelalte două recorduri stabilite anterior de Zoltán au fost cele pentru concertul la cea mai mare altitudine pe Muntele Everest, şi cel mai lung concert-maraton din lume, de 130 de ore.
Scop final: Muzeul Muzicii
Familia Thurzó deţine o mare parte a istoriei locale muzicale începând din anul 1760. De-a lungul a trei generaţii, începând cu bunicul şi bunica pianistului Thurzó Zoltán, familia şi-a dedicat viaţa pentru a colecta şi recupera documente şi artefacte ce ţin de istoria muzicală orădeană. Visul lui Zoltán este de a deschide la Oradea Muzeul Muzicii.
„M-am gândit mult la scopul meu pentru care fac aceste demersuri. În acelaşi timp ştiam că Muzeul Muzicii, pe care îmi doresc să îl realizez în Oradea reprezintă o forţă mai mare în spatele meu decât forţele şi obstacolele din faţa mea. Sunt încrezător că prin aceste recorduri Guiness (acesta fiind al treilea) acest obiectiv se va împlini pentru comunitate (într-un sens mai larg!) a cărui cale îmi este încă necunoscută. Mi-ar plăcea să merg în multe locuri să cânt la pian și cu fondurile strânse acolo să ajut Fundația Muzeului Muzicii să cumpere clădirea (n.r. pentru muzeu) în valoare de 500.000 de euro. Iubesc pianul, un pic fanatic, ţelul şi familia mea – Dumnezeu să le odihnească în pace pe bunica mea şi pe mama mea. De asemenea, şi pe actuala mea familie, Erika și Kira”, a mărturisit pianistul.
Cel mai optimist pronostic al lui Zoltán de a deschide Muzeul Muzicii este de doi ani. După ce va reuşi să cumpere clădirea situată aproape de centrul oraşului Oradea şi să o şi renoveze, Muzeul Muzicii va fi o locaţie culturală în care se va face şi studiu muzical, se vor organiza şi evenimente, va fi un loc multilateral deschis muzicii.
„Treaba mea nu este să cunosc viitorul, ci să am încredere în Dumnezeu, care îl deține. Vă mulțumesc tuturor pentru gândurile voastre de susținere!”, şi-a încheiat recordmanul mesajul din îndepărtata Indie.
Trimite articolul
XMai bine ar face daca ar cânta în toate orașele mari din tara pt a face fericiți oamenii și ar cere donații,ce face el e un vis individual ,egoist fara nici un rost doar cu cheltuieli mari- treabă lui….