Străinii din ţările care nu sunt membre UE, dar care stau legal în România, vor fi ajutaţi să se intregreze mai uşor. Conferinţa de lansare a proiectului, ce se va derula pe o perioadă de 24 de luni, în judeţele Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi a avut loc ieri, 4 iulie.
Proiectul este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea. Finanţarea este asigurată de UE şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, bugetul proiectului fiind de circa 2,24 milioane de lei.
La conferinţa de lansare, de la Restaurantul Spoon, au participat reprezentanţi ai autorităţilor cu atribuţii în procesul de integrare, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai comunităţilor de străini din partea de nord-vest a ţării.
„Ceea ce încercăm prin acest proiect este, în primul rând, să dăm viaţă comunităţii”, a precizat Lazăr Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea.
Elena Timofticiuc, manager de proiecte la AIDRom, a subliniat faptul că nu poţi vorbi despre integrare dacă nu ai o strategie pe termen lung. Se referea la primul proiect de integrare a străinilor, derulat anul trecut. „Noi încercăm să avem o strategie pe termen lung şi să continuăm acest program, căruia, la sfârşitul anului trecut, a început să i se vadă roadele”, a explicat Elena Timofticiuc.
Obiective
Despre grupul-ţintă al proiectului şi obiectivele acestuia a vorbit Adriana Popa, manager local la Centrul Regional de Integrare Oradea. „Grupul-ţintă al proiectului de integrare este reprezentat de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere în România, posesori ai unui permis de şedere, precum şi beneficiarii unei forme de protecţie internaţională, având statut de refugiat sau protecţie subsidiară, care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României”, a specificat Adriana Popa.
Prin acest proiect se urmăreşte creşterea nivelului de integrare socială a persoanelor amintite, prin dezvoltarea, susţinerea şi monitorizarea unor programe de integrare individualizate, precum şi accesul acestora la servicii sociale complexe şi activităţi de dezvoltare personală.
De asemenea, se vrea consolidarea reţelelor de suport interinstituţionale, reţelelor de voluntari şi ai membrilor reprezentativi ai comunităţilor de străini în judeţele menţionate în proiect.
„Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrului Regional de Integrare Oradea, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului-ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect”, a declarat Adriana Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!