Consilierii locali orădeni au aprobat studiul de fezabilitate revizuit privind indicatorii tehnico-economici și cheltuielile de finanțare pentru realizarea unui parc fotovoltaic, situat pe amplasamentului fostului depozit de zgură și cenușă din Episcopia Bihor și al balastierei CFR. Proiectul depus spre finanțare prin Fondul de Modernizare a necesitat corelarea datelor actuale cu valoarea emisiilor de CO2 din SF-ul întocmit inițial.
Valoarea totală a investiției este de 144,15 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 117,6 milioane de lei, valoarea neeligibilă este de 26,55 milioane de lei, iar valoarea nerambursabilă se ridică la 59,2 milioane de lei. Contribuția proprie din partea Primăriei Oradea este de 84,94 milioane de lei.
Viitorul parc fotovoltaic se va construi pe o suprafață de 31,15 hectare, teren ce aparține municipiului Oradea, pe care s-a aflat depozitul de zgură și cenușă al CET 1 Oradea. Puterea minimă instalată va fi de aproximativ 17,86 MWp, iar pentru a prelua energia electrică generată se vor instala invertoare cu o putere de 185 kVA. Durata minimă de viață parcului fotovoltaic este de 20 de ani. Producția medie de energie electrică generată de către parcul fotovoltaic este estimată la 20.573MWh/an, iar producția totală pentru perioada minimă de viață va fi de 411.460 MWh. Potrivit datelor, recuperarea capitalului investit ar fi de 6,31 ani, urmând să fie create șase locuri noi de muncă. Pentru conformarea la condițiile de mediu, suma estimată pentru închiderea haldei de zgură este de 5,83 milioane de lei.
Trimite articolul
XCel mai inapoiat cartier, o rusine de cartier Episcopia, nici o investitie in el, arata mai rau ca un sat, oamenii la fel