Preşedintele Consiliului Judeţean a convocat ieri o conferinţă de presă doar pentru a bifa un nou episod în războiul de uzură ce-l duce cu firma duşmanului său, Beniamin Rus. Adică Selina.
În acuzele aduse firmei care execută lucrările la viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, Radu Tirle s-a folosit de o expertiză tehnico-economică, făcută de o firmă de proiectare din Timişoara şi de un raport al Curţii de Conturi. Bau-Proiect Timişoara e firma care a întocmit expertiza privind contractul de lucrări de la fosta Garnizoană, ce va servi, într-un viitor din ce în ce mai incert, drept sediu al Muzeului. Firma timişoreană a primit de la Radu Tirle sarcina întocmirii expertizei prin încredinţare directă. „A fost prin încredinţare directă deoarece e o valoare sub 15.000 euro. E aceeaşi firmă ce a făcut şi expertiza pentru acoperiş”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Mircea Jacan.
Rapoartele lui Radu Tirle
Într-un raport de expertiză de patru pagini, semnat de un anume inginer Aurelian Chivu, se fac mai multe referiri de natură tehnică cu privire la situaţiile de lucrări de la ceea ce ar trebui să fie sediul Muzeului. Raportul evidenţiază mai multe nereguli şi greşeli privind activitatea pe şantier. Astfel, se enumeră mai multe lipsuri, printre care „lipsă procese verbale de lucrări ascunse”, „lipsă certificate de calitate a materialelor înglobate” etc. Sau „în centralizatorul financiar al obiectelor la rubricile NR (notă de renunţare pentru o anumită lucrare – n.r.) şi NCS (notă de comandă suplimentară pentru o lucrare – n.r.) nu sunt valori”, se arată în raporul comandat de Radu Tirle. De asemenea, se mai spune în raportul Bau-Proiect, „dispoziţiile de şantier nu sunt înregistrate la beneficiar, singurul care are legături contractuale cu cei implicaţi (constructor, diriginte de şantier şi proiectant), fiind singurul în măsură să aprobe modul de rezolvare a Dipoziţiilor de şantier”. Sau, altă constatare, „există lucrări decontate dar neexecutate”.
„S-au înţeles între ei!”, acuză Radu Tirle, referindu-se la Selina şi la firma ce a asigurat diriginţia de şantier: H-Proiect Baia Mare. De altfel, acestor două firme preşedintele CJ Bihor le-a făcut plângere penală. Plângere la care nu se cunosc nici acum urmările, deoarece procurorii au dificultăţi în a întocmi un dosar penal serios pe problemele reclamate de Radu Tirle. Preşedintele CJ Bihor a cerut Parchetului să urgenteze instrumentarea plângerii sale: „De aceea plătim atâţia bani către instituţiile statului, ca să ne ajute atunci când sunt probleme!”, a spus Radu Tirle, pe un ton autoritar.
Cel de-al doilea document de care s-a folosit preşedintele CJ în aversiunea făţişă vizavi de Selina a fost un raport al Curţii de Conturi. Radu Tirle a pus la dispoziţia presei doar trei din cele câteva zeci de pagini ale raportului. În aceste pagini se face referire la „lucrări decontate dar neexecutate la categoria «Clădiri şi construcţii speciale»”.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!