Valoarea totala al proiectului de la Lugașu de Jos este de 769.169,64 Euro.
[eadvert]
Sâmbătă, 23 iulie, pe terenul situat la limita dintre Lugașu de Jos și Urvind, lângă barajul lacului de acumulare Tileagd au fost inaugurate cele 8 căsuțe realizate în scop turistic în cadrul proiectul transfrontalier “Crearea unei destinații turistice comune între Lugașu de Jos și Komadi, prin protejarea moștenirii valorilor naturale de pe valea Crișului Repede”. Primarul de Lugaș, Sorban Levente spune că fiecare căsuță are o tematică specifică zonei și că acolo turiștii pot solicita, pe lângă informații și cazare. Practic 7 căsuțe sunt destinate cazării propriu-zise, cea de-a a opta avțnd destinație de restaurant.
În ceea ce privește partea română, proiectul se concentrează asupra lacului de acumulare Tileagd, construit pe râul Crişul Repede, iar în partea maghiară proiectul se focuseză pe lacul Varsánykerti din Komádi. Ambele lacuri au un status de conservare scăzut, compromiţând dezvoltarea turismului în regiunea lor şi necesitând intervenţii urgente. Obiectivul specific al proiectului este îmbunătăţirea stării de conservare a ambelor lacuri, prin ecologizarea unui teren ocupat de depozitări de deşeuri, situat în imediata vecinătate a lacului de acumulare Tileagd pe partea română, şi prin crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánykerti, pe partea maghiară, precum şi prin susţinerea acestor site-uri cu infrastructuri noi de vizitare.
“Practic, locul ecologizat a fost groapa de gunoi a Urvindului. Trustul de Construcții Hidrotehnice, în momentul în care a construit barajul, a săpat o groapă mare în care au pus deșeuri…Prin proiect noi ne-am angajat că escavăm la 1,3 m, dar am escavat la 3 metri și apoi cu balast am adus terenul la cota zero.Inițial căsuțele trebuiau construite din piatră de râu, dar a trebuit să se ofere o altă soluție deoarece gradul de compactare al terenului nu permitea construcțiile din piatră. Apoi, când s-a licitat lemnul de construcție, acum trei ani, era 780 mc. Acum e 1800 mc. Din păcate, firma care a executat lucrare a avut o pierdere de 100.000 euro. Au vrut să renunțe la lucrare, dar nu a făcut-o la insistențele mele… În asemenea situație, executantul vrea să și renunțe la domeniul construcțiilor, să păstreze doar domeniul forestier și cel agricol”, explică primarul de Lugaș Sorban Levente de ce a devenit o aventură să realizezi un proiect care implică construcții.
Evenimentul de sâmbătă a început cu o slujba religioasa oficiată de către preoții ortodocsi Groza Adrian din Lugașu de Jos, Vascan Nicolae Mădălin din Lugașu de Sus și Fehérvári István-Csaba, preot reformat din Urvind. În cadrul evenimentul s-a ținut și un moment de reculegere în memoria primarului din Simian, decedat vineri, la 58 de ani. Primarul Sorban a scos în evident faptul, că în cadrul proiectului împreună cu partenerii Autoguvernarea orașului Komádi din Ungaria și Asociația Pro Valea Crișului Repede, s-a urmărit promovarea Văii Crișului Repede, ca destinație turistică comună.
”Daca ar trebui să caracterizez în câteva cuvinte proiectul, aș spune că dintr-un loc unde a fost groapa de gunoi al localității Urvind am reușit să ridicăm un centru turistic”, spus primarul de Lugaș. Acesta a mulțumit partenerilor maghiari, primarului Tóth Ferenc, care au reușit deja de un an să finalizeze partea lor din proiect, instituțiilor statului care au ajutat la derularea proiectului, dar a scos în evidență si faptul că pentru a obține anumite avize a fost necesar un timp de așteptare de un an.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei , prezent la eveniment a felicitat partenerii din proiect pentru activitatea depusa și a anunțat că Ministerul Dezvoltarii a transmis programul de cooperare Interreg VI-A România-Ungaria către Comisia Europeană, în vederea aprobării, program ce va fi implementat în perioada 2021-2027 . În perioada de programare 2021-2027, România găzduiește Autoritatea de Management al Programului Interreg VI-A România-Ungaria.
Programul va avea un buget total de 175.940.025 Euro, din care 140.752.020 Euro reprezintă contribuția FEDR și va sprijini realizarea de proiecte în domeniile protecției mediului și adaptării la schimbările climatice, energiei regenerabile, sănătății, turismului și culturii, precum și proiecte dedicate îmbunătățirii guvernanței. Acestea vor avea impact asupra întregii arii a programului, din 8 județe, 4 din România (Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș) și 4 din Ungaria (Békés, Csongrád-Csanád Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg).
“Este posibil ca în toamnă să puteti depune alte proiecte transfrontaliere în beneficiul comunităților voastre”, a atras atenția ministrul Cseke. Au mai luat cuvântul subprefectul Emilian Pavel, Toth Ferenc, primarul orasului Komádi și Grimm András, președintele Asociației Pro Valea Crișului Repede.Î n cadrul proiectului a fost modernizat drumul de acces, a fost împrejmuit terenul, au fost construite 8 clădiri noi, a fost amenajată curtea, și au fost ntroduse utilitățile. Valoarea totala al proiectului pentru comuna bihoreana a fost 769.169,64 Euro.
Trimite articolul
XBravo! Asta mai inportant de cat canalizarea !!!!!!