Motiv de bucurie pentru persoanele bolnave din Săcuieni. Asociaţia Caritas Catolica din Oradea a deschis sâmbătă un nou Centru de Îngrijiri la Domiciliu (CID). În cadrul Asociaţiei Caritas Catolica funcţionează alte şase centre de îngrijiri la domiciliu, în Oradea, Salonta, Oşorhei, Aleşd, Valea lui Mihai şi Marghita.
Centrul de la Săcuieni a fost inaugurat sâmbătă în prezenţa episcopului romano-catolic Bocskei Laszlo, a lui Vakon Zsolt, secretarul episcopal, a directorului Spitalului municipal „dr. Mircea Pop” din Marghita, Bradacs Aliz şi a oficialităţilor locale.
„Iniţiativa înfiinţării acestui centru aparţine primarului localităţii Săcuieni, Beres Csaba. Edilul-şef a fost impresionat de felul în care funcţionează centrul pe care l-am deschis în urmă cu câţiva ani la Marghita. Apoi, ne-a propus să semnăm un parteneriat cu Primăria, cu scopul de a asigura îngrijirea medicală la domiciliu a populaţiei din oraşul Săcuieni, precum şi a celei din localităţile arondate”, a dezvăluit preotul Rajna Jozsef, directorul Asociaţiei Caritas Catolica Oradea.
„Orice persoană, indiferent de vârstă, sex, religie sau apartenenţă etnică, poate beneficia de serviciile CID”, a mai spus Rajna Joszef.
Personal calificat
Personalul selectat să lucreze în cadrul CID are pregătire de specialitate în acest domeniu. Pentru a îmbunătăţi serviciile pe care le oferă, personalul CID participă activ la training-uri, seminarii, întâlniri de formare şi schimburi de experienţă. Angajaţii CID îi vor vizita pe asistaţi la cerere şi conform indicaţiilor medicale.
„Ca o alternativă la spitalizarea prelungită şi ca o soluţie pentru cazurile în care pacienţii nu pot sau nu vor să părăsească mediul familial, echipa noastră de îngrijiri, prin responsabilităţile pe care le îndeplineşte, şi-a propus să realizeze o îngrijire medicală de cea mai înaltă calitate, în vederea ameliorării stării de sănătate şi asigurării confortului pacientului. Vom asigura de asemenea şi suportul psiho-social şi, la nevoie, chiar şi spiritual al bolnavilor”, a declarat Andrea Toth, coordonatoarea CID.
„Vizitele vor fi efectuate, în funcţie de necesităţi, o dată sau de mai multe ori pe zi, săptămânal ori lunar”, a explicat Andrea Toth. Potrivit acesteia, angajaţii CID vor pansa bolnavii, le vor face injecţii sau perfuzii, le vor măsura tensiunea şi glicemia, vor face gimnastică medicală cu aceştia, îi vor igieniza zilnic sau de mai multe ori, în funcţie de indicaţia medicului şi de starea pacientului.
De asemenea, centrul dispune de toate materialele necesare îngrijirii. O parte din aparatura medicală (cadrane de mers, cârje, cărucioare, paturi reglabile etc.) se vor putea închiria.
După inaugurarea centrului, copiii de la Fundaţia „Sfântul Francisc” din Săcuieni, coordonaţi de Galamb Elisabeta şi Kajtor Elisabeta, au susţinut un program artistic.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!