Pentru campania de irigaţii a anului 2016, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a pregătit pentru irigat o suprafaţă de peste 790 mii ha. Cu toate acestea, organizaţiile/federaţiile utilizatorilor de apă şi alţi beneficiari au încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare contracte multianuale şi sezoniere, pentru o suprafaţă totală de 344 mii ha, deci pentru circa 43% din suprafaţa funcţionabilă.
Totodată, la începutul campaniei de irigaţii 2016, Agenţia Naţională de Îmbunăţățiri Funciare a efectuat probe tehnologice ale capacității de transport apă (prima umplere a canalelor) pentru o suprafaţă de circa 350 mii ha.
Până în prezent, din suprafaţa contractată s-au aplicat udări cumulate pe o suprafaţă de circa 300 mii ha, din care udarea I pe circa 150 mii ha. Faţă de cele stabilite, pentru a stimula creşterea suprafețelor care se irigă, precum şi pentru a compensa efectele secetei pedologice asupra culturilor, a fost identificată posibilitatea de gestionare a situaţiilor de urgenţă generate de seceta pedologică, prin instituirea unei scheme multianuale de ajutor „de minimis” pentru organizaţiile/federaţiile utilizatorilor de apă, care aplică irigaţii pe suprafeţe agricole din amenajări de irigaţii. Schema se aplică în toată ţara, pe perioada 2017-2019.
Schema are ca scop acordarea de ajutoare de minimis întreprinderilor unice, respectiv organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii şi/sau federaţii de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, care aplică irigaţii pe suprafeţe agricole aflate în amenajări de irigaţii în campaniile de irigaţii 2017, 2018 şi 2019, pentru compensarea costurilor cu serviciile prestate de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, sau de către alţi prestatori de acest tip de servicii, respectiv pentru energia electrică consumată şi apa pentru irigaţii livrată până la staţiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.
Valoarea totală a sprijinului financiar pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro pe durata celor trei exerciţii financiare, respectiv suma de 900.000 lei. Pe parcursul perioadei de aplicare a schemei, sprijinul financiar se determină, se calculează şi se acordă fiecărui beneficiar al schemei de ajutor de minimis, în tranşe sau o singură dată, până la concurenţa valorii totale de 900.000 lei, în funcţie de factura/facturile pentru energie electrică şi apă pentru irigaţii emise de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, sau de către alţi prestatori de acest tip de servicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!