Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale acordă ajutoare de minimis producătorilor agricoli în vederea achiziţionării de tancuri noi de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1.000 litri/comună. Cuantumul sprijinului financiar este de maxim 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă.
Beneficiarii acestui sprijin, crescătorii de vaci care deţin până la cinci capete, trebuie să facă parte dintr-o singură formă asociativă constituită la nivel de comună, vacile de lapte ale membrilor din forma asociativă să fie înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor iar forma asociativă să nominalizeze o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcţionări a colectării laptelui şi efectuării analizelor privind calitatea laptelui.
Sprijin
Beneficiile acestui sprijin constau în stimularea asocierii producătorilor, eliminarea intermediarilor din filiera laptelui, valorificarea laptelui produs în gospodăria familială, posilbilitatea de a negocia preţul laptelui, crearea surselor de venit pentru gospodăriile rurale şi nu în ultimul rând, crearea de locuri de muncă la sate.
Foarte important este menţionarea, atât în actul constitutiv cât şi în statutul asociaţiei, a scopului de achiziţionare de tancuri noi de răcirea laptelui.
Cei interesaţi trebuie să depună în perioada 20 noiembrie – 30 decembrie 2013, la primăriile unităţilor administrative teritoriale organizate la nivel de comună pe a căror rază sunt înregistrate sediile sociale ale acestora, cereri iniţiale. În perioada 20 ianuarie – 20 martie 2014, la centrul judeţean APIA se depune documentul care atestă înscrierea vacilor de lapte ale membrilor formei asociative în Registrul Naţional al Exploataţiilor, documentul emis de primărie din care reiese punerea la dispoziţie a suprafeţei aferente instalării tancului de răcire a laptelui, factura proformă din care să reiasă valoarea de achiziţie a tancului, la nivelul preţului de piaţă precum şi documentul formei asociative referitor la identificarea codului bancar al acestuia.
„Este de dorit, ca la nivelul judeţului Bihor, să avem foarte multe forme asociative care să depună toate eforturile de a beneficia de acest ajutor de minimis în scopul de a crea o sursă alternativă de lapte ce va reduce importurile şi va da un nou sens zootehniei”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!