O ceremonie cu adevărat aparte pentru mediul rural bihorean s-a ținut duminică, în satul Sânlazăr din zona Marghita, cunoscut pentru puternicul sentiment național românesc.
Monumentul eroilor a fost dezvelit și sfințit ieri, fiind onorată, astfel, memoria celor care au reprezentat Sânlazărul și Bihorul la actul Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918: Grațian Horgoș – delegatul ales al cercului Marghita și următorii delegați voluntari: preotul greco-catolic Gavril Lazăr, Petru Gal, Mihai Horgoș și Paul Gal Chiș. În acele clipe de grație ale neamului românesc, Grațian Horgoș – omul de încredere al tuturor românilor din cercul electoral Marghita – s-a deplasat la Alba Iulia cu mandatul imperativ de a vota unirea Transilvaniei cu Regatul României. Ceea ce, de altfel, a și făcut, în Sala Unirii din Alba Iulia.
Realizare a sculptorului Cornel Durgheu, monumentul dezvelit duminică la Sânlazăr și catargul pe care flutură un Tricolor uriaș reprezintă un pios omagiu adus și celor 24 de eroi sânlăzăreni căzuți pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial, precum și a celor șapte căzuți pe front, în Al Doilea Război Mondial.
Inițiativa descendenților
Pe monument au fost înscrise și numele sânlăzărenilor care au supraviețuit acestor conflagrații mondiale și s-au putut întoarce acasă, la familiile lor, dar și numele victimelor comunismului totalitar, din sat.
În cuvântul său, co-inițiatorul Viorel Horgoș – descendent al delegatului Grațian Horgoș – a mulțumit Consiliului Județean, pentru sprijinul acordat, reprezentat la Sânlazăr de către vicepreședintele Ioan Mang, căruia i s-a mulțumit în mod repetat pentru sprijinul acordat realizării monumentului de la Sânlazăr. De altfel, Mang a ținut să amintească, cu această ocazie, și de acea placă comemorativă amplasată la Primăria Chișlaz, în cinstea delegaților de la Alba Iulia, din 1918, proveniți din Sânlazăr. Un alt descendent al delegatului la Alba Iulia, poetul Aurel Horgoș, a recitat poezii de simțire patriotică, așa cum a simțit nevoia s-o facă și soția acestuia, Lucica Horgoș.
Primarul de Chișlaz, Kosztandi Mihai, a apreciat semnificația amplasării monumentului în acest sat cu un puternic sentiment românesc, încurajat și de Biserica Greco-Catolică. Primarul a ținut să evoce dificultățile pe care au trebuit să le îndure pe front eroii Sânlazărului în cele două conflagrații mondiale, astfel încât frigul tăios de duminică după-amiază, de la Sânlazăr, să poată fi suportat mai ușor de asistență.
Preotul greco-catolic Cioară Simon Adrian a invocat și gestul eroului Popovici Florin, ucis pentru că a îndrăznit să sărbătorească la scenă deschisă actul unirii cu Țara pe ulițele comunei, purtând la cingătoare un drapel românesc. La microfon au mai luat cuvântul Miorița Săteanu și Paraschiva Cărbunar, ambele accentuând importanța memoriei colective pentru ceea ce au realizat înaintașii noștri, ca generațiile ulterioare să se poată bucura de drepturi și libertăți ce par azi un fapt comun. Însă, care, odinioară erau năzuințe ce au putut fi atinse doar cu eforturi conjugate, pline de ambiție și inteligență, ce au dat măsura grației întregii suflări românești, de dincoace și dincolo de Carpați.
(Notă: delegatul ales al cercului Marghita de la 1918, Grațian Horgoș, este stră-străbunicul semnatarului acestui articol.)
Citiți principiile noastre de moderare aici!