Poliţiştii SIF Bihor au început joi urmarirea penala faţă de Doru Ilie (35 ani), administratorul SCMaroso Impex SRL Oradea, bănuit de evaziune fiscală în valoare de aproape un milion de euro.
„În fapt, suspectul, în perioada 2007 – 2008, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii achiziţiile de mărfuri efectuate de la mai multe firme din Ungaria şi livrările de mărfuri către două firme din Arad şi Olt. Întrucât nu a declarat veniturile obţinute organelor fiscale, a prejudiciat bugetul de stat cu 4.073.169 lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit. Cercetările continuă cu suspectul în stare de libertate în în vederea stabilirii întregii lui activităţi infracţionale”, a transmis SIF Bihor pentru Buletinul de Presă al Poliţiei.
Acţiuni cesionate
De notat că poliţiştii SIF au mai finalizat anul trecut încă un dosar penal privind foşti responsabili ai SC Maroso Impex SRL Oradea, caz soldat cu propuneri de arestare preventivă.
Atunci, ancheta i-a vizat pe cetăţeanul maghiar Orgovanyi Zsolt şi pe orădenii Kovacs Csaba şi Balazsi Laszlo, acuzaţi că ar fi provocat în complicitate un prejudiciu de 739.504 lei prin necontabilizarea unor achiziţii intracomunitare de jocuri mecanice, aparate de bărbierit şi materiale de construcţii în valoare de 2 milioane de euro, efectuate tot în perioada 2007 – 2008 pentru SC Maroso.
În plus, Orgovanyi era acuzat că, în ianuarie 2009, l-ar fi ajutat pe orădeanul Balazsi Laszlo să o înşele pe Molnar Timea, patroana firmei Team Rosso KFT din Debreţin, de la care cei doi au încasat 61.962 euro cu promisiunea că îi vor cumpăra un teren în Oradea. În anchetă, poliţiştii SIF au descoperit că cetăţeanul maghiar era suspectat de poliţiştii maghiari ca făcând parte dintr-o grupare care acţiona pe teritoriul Ungariei.
Administratori de faţadă
Astfel, Orgovanyi este suspectat că, începând din 2004, ar fi comis mai multe infracţiuni economice pe teritoriul Ungariei, racolând şi folosind bihoreni cu o situaţie financiară precară şi uşor de influenţat.
Pe 3 martie 2009, Tribunalul Bihor a dispus arestarea sa preventivă a lui Balazsi Laszlo pentru înşelăciune, măsură înlocuită pe 7 aprilie, la Curtea de Apel Oradea, cu obligativitatea de a nu părăsi ţara.
Orgovanyi şi Kovacs Csaba au fost reţinuţi pe 28 aprilie şi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Bihor, care doar le-a interzis însă să părăsească ţara 29 de zile.
Solicitat să explice lanţul infracţional de la SC Maroso Impex SRL, şeful interimar al SIF Bihor, Florian Sârca, ne-a declarat: „E un dosar complex, firma în cauză fiind folosită în cadrul unui angrenaj de societăţi comerciale fantomă. De la ancheta finalizată în 2009 a intervenit între timp o cesionare de părţi sociale. Noi avem obligaţia să cercetăm şi pe actualul administrator”.
Mai notăm că pe 8 decembrie, Tribunalul Bihor va judeca dosarul de insolvenţă care o vizează pe SC Maroso Impex, ca debitor atât faţă de Finanţele bihorene cât şi faţă de firma maghiară SC Cseke Kerekpar Ertekesito ZRT, precum şi dosarul în care lichidatorul judiciar Crist Vest Audit l-a pârât pe administratorul Doru Ilie.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!