Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului naţional de transplant pe judeţul Bihor, a predat la primul curs internaţional de transplant şi donare de organe, organizat între 22-24 noiembrie în oraşul Davao din Filipine.
Doctoriţa a fost invitată de prof. Marti Manyalich, preşedintele Institutului de transplant şi donare Barcelona (TPM-DTI Barcelona), afiliat Universităţii de Medicină din Barcelona.
Medicul orădean a predat, alături de patru medici spanioli la acest curs, în premieră mondială. Dr. Pantiş a predat două cursuri în faţa a 55 de participanţi: „Breaking bad news” (Cum să comunici familiei veştile rele) şi „Approach of family for organ donation” (Abordarea familei pentru donarea de organe).
Cursanţii sunt din Filipine: medici nefrologi, chirurgi de transplant, asistente de terapie intensivă, coordonatori de transplant.
Filipine, înaintea României
Reîntoarsă de la curs, dr. Pantiş a transmis pentru cititorii JB şi BihorOnline că, pe plan mondial, cei mai buni în coordonarea donării de organe sunt experţii din Spania şi Croaţia.
Comparativ, la Oradea rata de refuz în acest an a fost îngrijorătoare: 14 familii au refuzat donarea de organe, iar în Filipine rata de refuz e mult mai mică decât în România. Astfel, România are 6,2 donatori la 1 milion de locuitori, în timp ce în Filipine e 1 donator la 1 milion de locuitori, iar în Spania, în 2016 au fost 43 donatori/1 milion de locuitori.
Încurajată de încrederea colegilor şi a cursanţilor din lumea întreagă, dr. Pantiş le transmite bihorenilor, dar şi colegilor medici din toată ţara, că „transplantul de organe reprezintă vieţi salvate şi fiecare coordonator de transplant din lume e o şansă pentru a demonstra, prin munca lui dificilă, că există viaţă după moarte”. Oradea, spune doctoriţa, continuă să fie pe primul loc la numărul de vieţi salvate şi în 2017, chiar dacă numărul de donatori din acest an a scăzut la şapte, faţă de circa 20, câţi au fost în anii trecuţi: „Mulţumim tuturor familiilor care au spus DA pentru Viaţă din 2008 şi până acum, la Oradea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!